G4Media.ro

Budapesta: Ambasadorul României, Marius Lazurca, a refuzat convocarea la MAE ungar pe…

Budapesta: Ambasadorul României, Marius Lazurca, a refuzat convocarea la MAE ungar pe tema evenimentelor de la cimitirul din Valea Uzului/ București: Întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ziua de luni

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, ce fusese convocat pentru vineri la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria pentru a discuta pe tema evenimentelor din ajun de la cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, a refuzat să se prezinte, invocând ordine contradictorii, a susținut un oficial din MAE ungar, citat de agenția maghiară MTI.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe din România neagă că ambasadorul Lazurcă ar  fi refuzat invitația. ”Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la MAECE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 10 iunie”, se arată  într-un comunicat al MAE.

Potrivit MTI, secretarul de stat în MAE ungar Levente Magyar a calificat cele întâmplate la cimitir drept ”o provocare antiungară”. MAE ungar a emis o notă diplomatică de protest şi l-a convocat pe ambasadorul român. Faptul că a refuzat să răspundă convocării este ”mai jos de orice curtoazie şi prietenie”, a declarat Magyar, care a adăugat că ”România a refuzat şansa la dialog”.

Ungaria are în continuare un interes legitim într-o relaţie corectă şi bună cu România pentru a asigura coexistenţa paşnică a maghiarilor şi românilor, a mai spus Magyar, apreciind că ultimele evenimente ridică semne de întrebare în legătură cu buna credinţă a României în ceea ce priveşte menţinerea acestor legături. Autorităţile române nu au avut nicio reacţie în timp ce ”mormintele erau pângărite” şi au privit cum atacatori români au bătut protestatari maghiari paşnici, a acuzat oficialitatea din MAE ungar.

Ungaria se aşteaptă ca România să ancheteze temeinic acest ”incident ruşinos”, a conchis Magyar.

Potrivit MTI, partidul Fidesz, de guvernământ, şi cel Creştin Democrat, formaţiuni aliate, au condamnat puternic ”acţiunea desfăşurată de extremiştii români” joi seară în cimitirul din Valea Uzului. ”Violenţa şi provocările în cimitirul Valea Uzului sunt inacceptabile. Profanarea unui cimitir unde se odihnesc eroi şi a crucilor de pe mormintele lor este un act scandalos. Autorităţile române trebuie să ia măsuri pentru a elimina tensiunea”, afirmă Fidesz într-o declaraţie, promiţând guvernului ungar sprijin pentru comunitatea maghiară din Transilvania în legătură cu această chestiune.

Mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.

Incidentul a avut loc după ce cimitirul a fost închis cu lacăt şi un lanţ, iar aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui.

Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari. (Sursa: Agerpres)

Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.