G4Media.ro

CCR: Titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

CCR: Titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice” / Doctoratele pot fi retrase în urma unor decizii ale justiției

Update 16.01: Potrivit unor specialiști în domeniul educației, decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004) care spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte. Astfel, singurul mod în care un doctorat plagiat poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție.

Prevederile Art. 1, alin. 6 din Legea Contenciosului administrativ:

 • (6) Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului.

Înalta Curte de Casatie și Justiție (ICCJ) a decis în iunie 2012, definitiv si irevocabil, într-o astfel de speță, că universitatea nu poate anula o diplomă emisă nelegal.

Articol inițial: Curtea Constituțională a decis miercuri că retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, potrivit unui comunicat de presă al CCR.

Art. 170 al Legii prevede:

(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.

Ziarista Emilia Șercan, care a publicat mai multe anchete privind cazuri de plagiat la nivel foarte înalt, consideră că, prin decizia CCR, „s-a terminat cu integritatea academică în țara asta”: „Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”.

Într-o analiză publicată pe contul său de Facebook, Emilia Șercan afirmă că, prin decizia de miercuri, „un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!”

Potrivit ziaristei, „un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?”.

Emilia Șercan se mai întreabă „cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

69 comentarii

 1. Românii sunt un popor ticălos care nu merită mai bine decât ce are.

  • de cand asteptam sa citesc „BREKING”, bv. g4m!

  • @cris

   putea fi si breacking, las asa… pana la urma o sa le iasa…

  • Același s.pam neproductiv in fiecare post. Nu e ticăloșie; sunt 100 de ani de opresiune construiți pe 1000 de ani de incultura si închistare.

  • Postează tu ceva productiv în această fundătură de țară, dacă poți.

  • Decizia CCR este logica si are fundamente juridice. Tare mult mi-as dori daca jurnalistii ar consulta si ceva juristi inainte de a scrie un articol de presa si sa nu se sprijine doar pe opiniile, fie ele si ale doamnei Sercan. Un act administrativ nu poate fi retras, daca priveste un individ, de organul care l-a emis, in situatia in care a produs efecte juridice. Dar poate fi anulat in instanta!
   Cat despre parerologii de pe site, toata stima:)

  • Se spunea, pă la țară, când erau șanțuri la marginea străzilor: șăfu’i Șăf, și’n șanț! Apăi, tăt așa o rămas – ca atunci, când era cu Comuniștii..
   Apropo, nu candidează niciunu’ dintre dânșii, să ne facă un bine?

  • cine zice ala e postacule

  • da, e perfect logica….pt hotii de la CCR. pt niste oameni corecti, nu nu e deloc logica!

  • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DTERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

   ccr ESTE UNA DIN CELE MAI SINISTRE ORGANIZATII ALE PARTIDULUI.

  • CREDEA CINEVA CA LASA GENERALIMEA PROBLEMA NEREZOLVATA ?
   CE VA ASTEPTATI DE LA UNII CARE CONDUC ACADEMII DE POLITIE SI CARE AMENINTA CU MOARTEA ?

  • Ironic și penibil în același timp. Țara (România) cu cei mai mulți „doctori” pe cap de locuitor, este la fel de bolnavă ca și Rusia lui Putin, țara cu cei mai mulți generali la număr de soldați.
   Așa se-ntâmplă când ciuma și holera au infectat toate instituțiile statului, de la ultima primărie din Moldova și Oltenia, până la ICCJ și CCR .

  • Parca DIICOT se ocupa cu GIO.
   Daca niste ptofesori isi fac niste fabrici de diplome: e ok. Le fac ei pentru ai lor.
   Restul, la șaibă, pot si fara diploma.

   Feblețea mea: Prof. univ. dr. ing. Dr. h. c. Fănel IACOBESCU

   Honoris cauza măă… asta da calitate!

  • Asta e țara pe care și-o doresc Eugenia, wannabe, Gigi a310, și toți im.becilii rusofili doritori de dictatură.Halal națiune…

 2. CCR ar putea oricand sa ne explice ca daca platim o taxa neconstitutionala e vina noastra ca o platim.

  • E o problema spinoasa, care trebuie rezolvata amiabil. Avem plin de plagiatori in puncte cheie, chiar un prim ministru. Cum putem face sa ii salvam, totuși?!? Saracii de ei, ei doar vor sa fie deasupra legii, lege care se face si desface dupa criterii clare… de moment.

  • „LEGI” ONEROASE PENTRU VENALI.

  • A TOT COTIT-O, PANA LA URMA AU DAT ORDIN LA ccr SA-I STEARGA LA FUND PE HOTI

 3. lasati in urma plagiatul . omenirea se plagiaza de mii de ani unii pe altii . important este ca de acum inainte nu se mai poate .

  • Asa este, cine a furat bine a facut! Noi restul am fost fraieri.. aia e

  • iar sursa bogatiei sunt banii care curg zilnic cu picatura-n cont fara sa fie nevoie sa-i justifici

  • du-te ba de aici cu ideile!!! nu ai priceput nimic. tocmai ca zice ca daca apuci si pentru 5 minute sa intri in circuitul civil, adio! ori tocmai asta e problema, ca de regula ii descopera abia dupa aia. ca era simplu daca ii puteai descoperi inainte. asa ca lasa smecheriile ca nu tine!

  • ba se poate si de acum inainte. Doar sa nu fii prins intre sustinerea publica si aparitia ordinului ministrului. Doar cateva luni adica, asta in cel mai rau caz.

  • Adică , daca ai furat , să-ți fie de bine . Daca vei fura , nu se mai știe . Logica de sarl#t#n . Cu asemenea indivizi proliferează hoția.
   Năravul trecutului este năravul prezentului și se pare al viitorului . La ce țară lăsați copiilor vă gândiți câteva clipe ?

 4. hai ca asta e tare. e aproape pe dos: tocmai, ca daca deja ai luat bani si beneficii cu atat mai mult trebuie oprit. nenorocitul ala de dorneanu nu mai moare?

  • Dumnezeule mare. Oare daca deja a luat banii si a avut beneficii nu a intrat in circuitul civil si nu a produs efecte juridice?

  • tu ai reusit sa intelegi ce ai scris? ca eu nu si sigur nu are legatura cu ce spuneam eu.

  • AU ADUS FORTE PROASPETE: PLAGIATORUL CLASA I AL romaniei, licu

 5. YES!!!
  Nu te poți plictisi în țara asta nebună!

 6. Nu te poți plictisi în țara asta nebună!

 7. De când are CCR competențe în plan științific?!
  Stați puțin: pesemne Dormeanu a fost la Moskva ca să-l vindece pe Crăcănel de b u b a – r e a! Abia acum mi-a picat fisa…

 8. Pai trebuiau salvati Ciuca, Tampeanu si alti ticalosi PSD-PNL care si-au ascuns doctoratele ca sa nu poata fi analizate. Iar CCR e format tocmai de oameni care reprezinta partidele plagiatorilor!
  De acum pot fi analizate, hotii sunt negustori cinstiti!

 9. Sa inteleg ca daca nu termin medicina dar imi cumpar o diploma de licenta si ma angajez ca si medic, odata ce am consultat primul pacient, diploma falsa nu imi mai poate fi retrasa si raman medic pe viata. De stiut …

  • Buna asta!!!! Poate raspunde @Corect, ca tot zice ca se pricepe….In rest, nimic nou in Romanica, „decizia” CCR-ului este in primul rand pentru generalu’sef al guvernului (in pregatire, viitorul pres pus de gradati), apoi pentru „suita” lor. Daca nu se iese masiv la vot si nu se anuleaza in nestire voturile (n-ai ce alege, nu e „lasat” nimeni cu potential sa „iasa” la vedere), Romnia nu-si va reveni multi ani….

  • SI DACA SE VOTEAZA CE ?
   VOTURILE SUNT NUMARATE DE PARTID. SI CE-AR PUTEA SA IASA ? PARTIDUL.

 10. Cam asa vine.

  • e mai mult. ramane furat si ce se fura de acum inainte, daca nu te prind pana intra in circuitul civil. si vor avea ei grija sa nu se afle decat cand e prea tarziu, ca de constatat ca e plagiat tot cine trebuie constata. si uite cum s-a rezolvat.

 11. Noaptea minții…. din nou.
  CeCeRe-ul reprezintă cangrena societății românești.
  De ce 👿 ne mai chinuim în țara asta?
  Idiocracy movie e o nimica toată pe lângă trăsnăile lui Dormeanu & Co

 12. – Haideţi, fraţilor, să ne îndoctorim!

  Înpreună cu Tov. General Valeryi Dornensky și cu Predoiu Joacă-Bine, ne-am făcut legile noastre! Și cu ajutorul Boieroaicei Savonea și al Fraţilor Lucică și Budă ne-am făcut și justiţia noastră! Acum suntem toţi Generali-Doctori, cum era cineva Savant Inginer Doctor Academician!

  Ce ghinion pe poporul ăsta că Ceauşescu nu a murit în 1989 – el s-a multiplicat!

  Acum avem 100.000 de Ceaușești cu epoleţi pe umeri, șorţ la mijloc și bani în buzunare din devalizarea și vânzarea de ţară!

  • Greșit, doar Cizmarul a murit, securiștii semnau condica a doua zi, sistemul e cu aceeași inși sau puii lor, doar denumirile instituțiilor s- au schimbat. Cu aceleași personaje vreți reforme?!

  • Ceausescu n-a murit
   Ne vegheaza indarjit
   Ceausescu e o scoala
   Ceausescu e o boala

   Ada Milea

 13. Cu un trădător în fruntea tarii la ce ne mai așteptăm. Marioneta lui este plagiator, despre ce vorbim? Sa vedeți ce urmează, nici nu reușim sa ne gadim

 14. Majoritatea din CCR au doctorate plagiate/furate la academia de informatii sri.
  Cu alte cuvinte daca ai furat dar ai apucat sa te folosesti de furt ramane al tau.

 15. Deci, daca nu prinzi hotul in cateva ore sau cateva zile, scapa de orice pedeapsa.

 16. votati USL

 17. dacă nu a intrat în circuitul civil poate intra in circuitul penal

  Decizia CCR se aplica si la diplomele de BAC?

 18. Bravo Dorneanu!
  Să-i facem o statuie pe care o putem ,, cinsti” exact cum merită…

 19. Hotul e negustor cinstit daca nu e prins, in romanica lu’ cacareanu’ hotu’ e negustor cinstit chiar daca e prins, v-ati prins?

 20. dorneanu asta trebuie incins cu o centura cu grenade si DOAR UNA DINTRE ELE TREBUIE SA AIBA CUIUL TRAS. se va face liniste si …economie la bugetul asigurarilor sociale. un tip veninos si toxic. si cu un tupeu de golan care stie ca nu i se poate intampla (inca) nimic indiferent de ce face.

  • AU PRIMIT SUPERIMUNITATE DE LA PARTID. POT FACE VREA PARTIDUL DIN FITUICA PE CARE SCRIE constitutie.

 21. Exista totusi si o portita de scapare.
  O lege care sa prevada un interval de 6 luni de la predarea tezei de doctorat si pana la semnarea ei de catre ministrul educatiei.
  Iar in acel interval, lucrarea sa fie testata cu un program „antiplagiat”. Daca programul indica suspiciuni de plagiat – se trece la o verificare amanuntita.
  Dar cine sa dea o asemenea lege?
  Campeanu, seful plagiatorilor?

  Totodata, asta ar insemna ca decizia profesorilor care acorda doctoratul sa fie pusa automat la indoiala.

  Cel mai grav e ca, in binecunoscutul stil al CCR, legea ar putea avea efect retroactiv si toti cei carora li s-a luat deja titlul de doctor sa si.l primeasca inapoi.

 22. Romania Plagiata

 23. Eu zic sa analizati mai cu atentie diferenta dintre retragerea si anularea titlului de doctor .
  Ca orice act administrativ , dupa intrarea in circuitul civil nu mai poate fi retras dar poate fi anulat , inclusiv in instanta . S-au bucurat degeaba plagiatorii …

 24. Si-a trait traiul, si-a mancat malaiul, nu mai puteti sa-i faceti nici un rau, deja e pe x-tra life ;)!

 25. „Emilia Șercan se mai întreabă „cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc””

  Cu doamna Sercan am schimbat, candva, niste idei, exact pe tema, cand facea cercetare prin arhive … stiu cat de ingenua este, insa inca pe atunci ii spuneam ca realitatea bate nu numai naivitatea sa, dar mai ales absolut tot ce isi putea imagina pana la absurd.

  Aceasta decizie CCR e perfect logica avand in vedere ca INSASI PERSDONAJELE CARE AU DAT-O POT FI EXPUSI RISCULUI DE A SE CONSTATA CA AU PLAGIAT. Prin urmare, cum ar fi putut Dorneanu sa asume o decizie care ar fi facut posibila retragerea chiar a titlului lui de doctor?! Pai ia imaginati-va voi, proletarilor, cum ar fi trebuit Dorneanul sa dea inapoi toti banii pe care i-a incasat pe baza titlului lui de doctor? Si toti ailalti care sunt in aceeasi situatie….
  Pai voi chiar credeti ca astia „s-au facut doctori” de amorul stiintei?! Unii habar n-au sa articuleze cuvintele cand isi expun parerile, adica sunt „oameni de stiinta” …

 26. Hotii, plagiatorii si impostorii conduc Romania!

 27. Tare! Dorneanu a mai tras o sulfuroasa in nasul poporului in numele caruia constitutionalizeaza chipurile! Lasa un mare loc de buna ziua printre delicventii guvernamentali si nu numai. Ne meritam soarta inca de la Lovilutie! Atunci am fost niste oi iar acum suntem si mai si!

 28. Inca o intoxicare marca G4, intre timp actualizata. Hmm.

 29. Ma intreb cand naiba vor fi judecati pentru complicitate Dorneanu si gasca majoritara de la CCR ? Pe bune, cat mai trebuie sa-i suportam pe acesti ticalosi ?

 30. Au ajuns si doctoratele sa nu mai aibă nici o valoare. Ca diplomele de facultate (undergraduate) nu mai aveau valoare de mult. Masterele fuseseră si ele îngropate acum multa vreme. Acum e absolut clar ca si doctoratele s-au dus. Si nu s-au dus acum. Ele erau deja duse când a început sa iasă la suprafața cum plagiau pe rupte toți politrucii, adică acum vreo 10 ani deja. Mie a si ajuns sa îmi fie rușine sa recunosc ca am un doctorat. Daca cineva crede ca mai e vreo cale de întoarcere la normalitate din fundătură asta, sa ne spună si noua ce rețetă de pastile are.

 31. 77.111 doctori valoreaza mai putin decat o diploma de masterchef sau maistru cofetar

 32. N-ARE CUM !

 33. Câți analfabeți funcționali au doctoratul? Foloasele necuvenite înapoi și la pușcărie.

 34. G4 media să-mi sugeti p.