G4Media.ro

BREAKING VIDEO Președintele și premierul Finlandei anunță că țara nordică va depune…

Sursa foto: Captură video - YouTube / TP Kanslia

BREAKING VIDEO Președintele și premierul Finlandei anunță că țara nordică va depune oficial cererea de aderare la NATO: „Este o zi istorică. O nouă epocă începe”

Președintele și guvernul finlandez au anunțat duminică în mod oficial că țara nordică va depune cererea de aderare la NATO, deschizând calea pentru extinderea alianței militare occidentale, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă comune la Palatul Prezidențial din Helsinki.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat Niinisto. Marin a afirmat că speră ca Parlamentul finlandez să confirme decizia de a solicita aderarea la NATO în următoarele zile și a spus că speră că aprobarea se va baza pe un mandat puternic.

Vorbind alături de președintele Finlandei la Helsinki, ea a declarat că amândoi au fost în contact strâns cu țările membre NATO, iar NATO însăși le mulțumește pentru sprijinul primit până acum.

„În Finlanda ne așteaptă încă procesul parlamentar, dar am încredere că parlamentul va dezbate această decizie istorică cu determinare și responsabilitate”, a spus ea, citată de BBC.

Parlamentul finlandez este așteptat să aprobe decizia în zilele următoare, dar aceasta este considerată o formalitate.

O cerere oficială de aderare va fi apoi depusă la sediul NATO din Bruxelles, cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare.

Finlanda împarte o graniță de 1300 de kilometri cu Rusia și a purtat cu două războaie cu vecinul său, înainte de a-și declara neutralitatea în anul 1948. Între 1939 și 1940, Finlanda a umilit Uniunea Sovietică, provocându-i pierderi imense într-un război de patru luni, dar a rămas repede fără muniție și a fost nevoită să ceară pace și să cedeze 10% din teritoriul său.

Ulterior, în 1941, Finlanda a atacat URSS alături de Germania nazistă (împreună cu România, Ungaria, Italia și Slovacia), a asediat Leningradul și a decis să iasă din război abia în toamna anului 1944, ca urmare a înaintării sovieticilor spre vest. În timpul Războiului Rece, Finlanda s-a abținut de la a critica în vreun fel Uniunea Sovietică și a devenit membră a Uniunii Europene în 1995.

Sursa foto: Captură video – YouTube / TP Kanslia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Super! Vad că Suedia se lasă mai greu deocamdată… Ar fi egoiști dacă n-ar vrea!

 2. Asta a vrut putler, eheeei…asta o sa aibă!

 3. Scuzați-mă dar aceste două țări Suedia și Finlanda au ajuns în această situație doar după atacul asupra unui stat suveran și internațional recunoscut de către Federația Rusă. Aceste momente istorice (printre care și schimbarea radicală a poziției Germaniei în ceea ce privește armata) de factură militară, geo-strategică și economică (debarasarea de Rusia în ceea ce privește gazul și combustibilul) reprezintă o reacție directă la o agresiune rusă. Doar în cazul în care ați stat ascuns într-o grotă în ultimele 2 luni puteți spune aiurelile de mai sus. Altfel sunt doar niște răcnete fără substanță și fără pic de adevăr ale unei părtiniri găunoase și evidente.

 4. Ce muwe ati luat orcilor! 😂

 5. se vor napusti cu totii sa ceara intrarea in ue si nato

 6. in urma cu vreo 10 ani am lucrat cu un inginer finlandez care dupa program cand ieseam la bere o lua pe ulei si se falea cu armata lor si cu faptul ca pot face fata rusiei fara nato.

  tare mi-ar placea sa mai beau niste beri cu el acum. 🙂

  • Cred că vin ultimii 10 ani ai făcut autostopul între Urali și Siberia, analfabet funcționalule!

 7. NATO e mai puternică, mulțumită lui Putin. Thanks, Putin!

 8. E un trol bolșevic, ignoră-l.
  E ca și cum l-ai asculta pe Lavrov când aberează că Ucraina se pregătea să atace Moscova.

 9. Nu v-ati obișnuit ca fix ce susține propaganda rusa se întâmplă exact pe dos? Adică in cazul de fata Turcia va zice Da, creste granița NATO cu Rusia cu 1300 km și va dam mooye tuturor rusnacilor.