G4Media.ro

BREAKING Tensiuni în Transnistria / Autoritățile de la Tiraspol susțin că o…

Sursa Foto: X

BREAKING Tensiuni în Transnistria / Autoritățile de la Tiraspol susțin că o dronă lansată din Ucraina a explodat peste o bază militară/ Agenția rusă de presă Tass suține că atacul kamikaze a fost lansat de ”foțele moldovenești susținute de Ucraina”

Autoritățile separatiste pro-ruse din regiunea separatistă moldovenească Transnistria au declarat duminică că o explozie la o unitate militară a fost probabil provocată de o dronă lansată din Ucraina.

„Astăzi a avut loc un incendiu pe teritoriul unei baze militare din Tiraspol în urma unei explozii. S-a stabilit preliminar că explozia a fost cauzată de un atac cu o dronă kamikaze”, au declarat autoritățile pe rețelele de socializare, susținând că drona a fost lansată din regiunea Odesa din Ucraina, relatează AFP.

Agenția de presă rusă TASS scrie că ”forțele moldovenești susținute de Ucraina au atacat cu o dronă kamikaze o bază militară din regiunea separatistă moldovenească pro-rusă Transnistria, distrugând un elicopter”

  • UPDATE 18.50 Autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol ar fi iniţiat un dosar penal pe acest caz. Biroul politici de reintegrare al Republicii Moldova nu confirmă incidentul raportat de Tiraspol, potrivit căruia o dronă kamikaze a atacat o unitate militară din regiunea transnistreană, provocând un incendiu. Chişinăul califică incidentul drept o „tentativă de a provoca frică şi panică în regiune”. „Biroul politici de reintegrare a luat legătura cu celelalte autorităţi publice ale Republicii Moldova, iar în urma examinării imaginilor video şi din schimbul de informaţii, comunicăm că incidentul în cauză este o tentativă de a provoca frică şi panică în regiune. Tehnica militară din imagini nu funcţionează de câţiva ani. Autorităţile de la Chişinău, aflate în contact cu partea ucraineană, nu confirmă vreun atac asupra regiunii transnistrene”, anunţă Biroul, citat de newsmaker.md.

 

Site-ul deschide.md a precizat că subiectul a fost acoperit şi de media ucrainene.

Imagini cu rămăşiţele dronei au apărut pe canalele de Telegram, mai scrie deschide.md, care anunţă că nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, citând oficiali din stânga Nistrului.

Televiziunea publică din Transnistria a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video în care poate fi văzut un proiectil care loveşte un elicopter militar, iar aparatul explodează şi ia foc.

Rusia susţine din anii 1990 acest teritoriu separatist din Republica Moldova, ţară pro-europeană şi vorbitoare de limba română din fosta URSS, frontalieră cu Ucraina, scrie AFP.

Rusia afirmă cu regularitate că Republica Moldova şi Ucraina pregătesc provocări sau atacuri.

Autorităţile din Transnistria au cerut la sfârşitul lui februarie Moscovei „măsuri de protecţie” în contextul „presiunii sporite”, potrivit ei, a Moldovei.

Regiunea separatistă este vecină cu regiunea ucraineană Odesa pe care forţele Mosovei nu au reuşit să o cucerească atunci când au invadat Ucraina în februarie 2024. Responsabili ruşi afirmă cu regularitate vor să cucerească acest oraş portuar.

Rusia menţine în prezent în Transnistria 1.500 de militari, potrivit cifrelor oficiale, meniţi să asigure o misiune de menţinere a păcii, notează AFP

Context

Pe teritoriul Transnistriei au rămas aproximativ 1.500 de soldați și ofițeri ruși, membri ai echipelor de „menținere a păcii” stabilite în acordul din 1992. La Cobasna există un depozit de peste 20.000 de tone de muniție rămase de la fostele trupe sovietice și, apoi, ruse.

În 1999, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), într-un document semnat la Istanbul inclusiv de Federația Rusă, a stabilit că aceste trupe ar avea termen să plece din Transnistria până în 2002. În iulie 2023, OSCE a cerut, într-un alt document adoptat de Adunarea Parlamentară, la Vancouver (Canada), ca actuala operațiune de menținere a păcii să se transforme într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional.

Din 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, autoritățile de la Kiev au închis ermetic frontiera cu Transnistria. De atunci, nu mai este posibilă rotația militarilor ruși, aceștia neputând pleca nici de pe Aeroportul Internațional din Chișinău.

Citește integral

EXPLICATIV Ce este Transnistria, fâșia dintre Republica Moldova și Ucraina. Temeri că Putin ar putea să o anexeze la Rusia după Congresul extraordinar de la Tiraspol din 28 februarie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deja au inceput „fals flag”-ul?