G4Media.ro

BREAKING Șeful Fiscului, Lucian Heiuș (PNL) și-a anunțat demisia din funcție fără…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Șeful Fiscului, Lucian Heiuș (PNL) și-a anunțat demisia din funcție fără să prezinte public motivele / SURSE ”Ciucă le-a cerut demisia șefilor ANAF, Vamă și Mari Contribuabili din cauza găurii de la buget” / Deficit de încasări de 8,9 miliarde lei în primele cinci luni

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, și-a anunțat azi demisia din funcție fără să explice motivele.  ”În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei”, a precizat Heiuș în scrisoarea de demisie. Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că premierul Ciucă i-a cerut demisia șefului Fiscului și șefilor de la Vamă și Mari Contribuabili ”din cauza găurii de la buget”, deși Heiuș se laudă  că a colectat cu câteva miliarde în plus față de anul trecut.

 • UPDATE 22.45 Surse din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că liderii PNL și PSD au convenit ca viitorul șef al fiscului să fie propus tot de liberali, chiar dacă după rotativă această poziție ar urma să treacă la PSD.

Pe de altă parte, în comunicatul de presă, Lucian Heiuș a evidențiat un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Este vorba despre o diferență între încasările efective pe primele cinci luni și încasările programate de ministerul finanțelor pentru aceeași perioadă.

Heiuș a fost numit în funcție în mai anul trecut, fiind susținut de PNL. ANAF este în subordinea Ministerului Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD). Șeful Vămilor Bogdan-Lari Mihei este iar șeful direcției de Mari Contribuabili este Ionuț Mișa.

Redăm mai jos comunicatul integral

”Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, iar activitatea de colectare arată după cum urmează

Sursa Foto: ANAF

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.”

Vom reveni cu detalii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Mare pacat, omul este profesionist.

  • Da, s-a văzut, 😅

  • Nu poti sa fii profesionist cand te pune acolo gasca de inepti din PNL. Daca ai un pic de caracter si un pic de realism, refuzi din start. Daca in schimb ai alte aranjamente sau faci bani cu proptele de la partid, atunci accepti ca n-ai ce face si o intinzi cu prima ocazie ca asta.

 2. Pagubă – n ciuperci!

 3. E groasa….
  Oricum, stim ca PNL nu e in stare de nimic.

  • inca nu suficient, o sa fia „groasa” pentru ei cand se vor apropia de 5%, inca au prea mult fata de cat merita

 4. Odată cu rotativa ticăloșilor ar merita ca la ANAF să ajungă Cîciu!

 5. Pai ce e asa surpriza gaura la buget ? Se stia de anul trecut de cand s-a votat bugetul, ca au supraestimat veniturile. Au fost si atentionati, dar degeaba.

 6. V-am zis ca asta nu face nimic. Mi-am dat seama din cauza ca se tot lauda cu ce va face si va drege.

 7. Stai sa vezi cand si-or imparti intre ei…gaura.Astia sunt purtatori de gauri intre urechi,ANAF a colectat mai mult decat anul trecut,nu poate colecta cat vor nehalitii astia cu 200 de secretari de stat in guvernul neputintei.

 8. bai, ala de la Vama zici ca e venit de pe tractor

 9. Deci, sa presupunem ca Heius era sef de cinematograf. A incasat mai putini bani pentru ca au venit mai putini spectatori sa vada filmul sau a incasat mai putini bani pentru ca au intrat mai multi spectatori fara sa plateasca? Nu se intelege din articol.

 10. Bine, imi dau seama ca e și greu sa poți sa faci perfomanta oriunde în statul român, și sa spunem ca vrei sa faci pentru ca tu trebuie sa le faci pe plac tuturor de la partid care te-au pus acolo, toți vor niște comisioane, sa închizi ochii la niște facturi șamd. A nu se crede ca ceva merge în regula în RO.

 11. Era de așteptat să nu rămână. Schimba sistemul. În urmă cu câteva ore înainte de demisie, citisem într-un articol că îi este rușine să se tot scuze că nu merge soft -ul Anaf-ului și că în București și Ilfov nu s-au ocupat posturile.
  Eu cred că a vrut să schimbe un sistem putred până în măduva oaselor. Nu a putut.
  Și mai cred că este un bun profesionist, cum a mai postat cineva. Păcat!

 12. Economia duduie. Firmele au profituri uriașe. Țara este condusă cu profesionalism de niște profesioniști. Taxele plătite către stat sunt imense. Numai vise…