G4Media.ro

BREAKING Rușii au început evacuarea civililor din Herson. Autoritățile pro-ruse au interzis…

Sursa foto: Twitter / NOËL

BREAKING Rușii au început evacuarea civililor din Herson. Autoritățile pro-ruse au interzis intrarea în regiune și vor să evacueze 60.000 de persoane în următoarele șase zile

UPDATE 12:48 Zeci de mii de civili și oficiali numiți de Rusia sunt mutați din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, înainte de o ofensivă ucraineană, a anunțat liderul local instalat de Rusia, relatează BBC.

Vladimir Saldo a declarat că 50-60.000 de civili vor părăsi patru orașe de pe malul vestic al râului Nipru, într-o „deplasare organizată și treptată”.

Toate departamentele numite de Rusia în orașul Herson ar urma să traverseze și ele râul.

Imaginile difuzate de televiziunea rusă au arătat mai multe persoane adunându-se în apropierea Niprului.

În timp ce stăteau la coadă pentru bărci, nu era clar câți oameni plecau. Transferul sau deportarea civililor de către o putere ocupantă din teritoriul ocupat este considerată o crimă de război.

Știrea inițială

Liderul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson a declarat miercuri că autoritățile au interzis civililor să intre în regiune timp de șapte zile, pe fondul escaladării presiunii din cauza unei contraofensive ucrainene, relatează Reuters.

Vorbind la televiziunea de stat, guvernatorul instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că regiunea are resursele necesare pentru a menține orașul Herson și că această măsură este necesară pentru a „menține civilii în siguranță”.

De asemenea, Saldo a afirmat că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii din cauza contraofensivei ucrainene, mai transmite Reuters.

În cadrul unei emisiuni online „Soloviev Live”, guvernatorul instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că autoritățile mută civilii pe malul stâng al râului Nipru pentru a „menține oamenii în siguranță” și pentru a permite armatei să „acționeze cu hotărâre”.

„Am trecut cu mașina prin centrul regional în această dimineață. La exterior, nu era nimic care să sugereze că ar exista o presiune mare”, a declarat Saldo.

„Dar când am ajuns la portul fluvial am văzut că bărcile așteptau și sunt deja încărcate cu oameni pregătiți să meargă pe malul stâng al Niprului”, a spus el, adăugând că situația „devine tensionată”.

El a spus că se estimează că aproximativ 10.000 de persoane pe zi vor fi mutate în următoarele șase zile și că unele regiuni din Rusia sunt pregătite să accepte oameni.

Mai mult de 5.000 de persoane au părăsit deja Herson în ultimele două zile, a declarat Saldo pentru televiziunea de stat.

Forțele rusești din regiunea Herson au fost împinse înapoi cu 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate pe malul vestic al râului Dnipro, lung de 2.200 km, care traversează Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Vo sa deporteze 60000 de persoane, nu sa le evacueze.

 2. Da, adica cel care a invadat o tara si din cauza caruia e razboi. Hai, ma lasi?
  Ce a impiedicat Rusia sa mearga in CS ONU cu rezolutie impotriva Ucrainei?

 3. Bre Ilie de la Sculărie, mai curând așa se face când vrei să dai o rachetă nucleară, fiindcă îți dai seama că e iminentă cucerirea Hersonului. Dacă pică Herson, pică și Crimeea. Dacă pică Crimeea, pică și Putin și tu mai iei pxxa ruble.

 4. Rusia a anexat Herson, deci unde fugiți, șobolanilor? Stați și apărați-vă țara, lașilor!

  • @Ruslan Zinin – Stai tu linistit ca aia care pleaca nu prea sunt ei ucraineni plus ca nu mi s-au parut asa multi adunati la un loc, io zic ca nu pleaca mai mult 500 de oameni pe zi de acolo, poate nici atat.

 5. Herson e parte din Rusia acum, deci de ce nu stați să vă apărați țara, gunoaie fricoase ce sunteți?

 6. Tipic sovietic: ii foloseste ca scut uman.

 7. Se pregateste terenul pentru nucleara pnlii.

 8. Vor să îi evacueze ca să poată să le bombardeze casele ruşii şi să nu le stea în cale, că e clar că ucrainenii nu sunt tâmpiţi să le bombardeze casele ca apoi să le refacă tot ei (e mai uşor să elimine ruşii şi să lase casele în pace că nu au nimica cu ele şi e contra productiv la buzunar).

  • SIMPLU !!!
   doar venind in zona armata ucraineana e de-ajuns ca mujicii sa o ia la goana lasand balta si tot armamentul.
   ca rusii terestru nu sunt in stare de nimic si doar bombardeaza la greu obiective civile stie toata lumea si au recunoscut si ei.

   ceea ce fac rusii e deportare in stil tipic NAZIST dar cum putin e nazistul sef si suporter a cel putin 3 organizatii naziste … are sens.