G4Media.ro

BREAKING Premieră: o instituție internațională critică modul în care partidele din România…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Premieră: o instituție internațională critică modul în care partidele din România cumpără tăcerea presei cu fonduri de la bugetul statului. Concluzii dure al co-raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o instituție care reunește majoritatea statelor europene, cunoscută mai ales pentru că supervizează activitatea CEDO, critică într-un comunicat de presă practica din România prin care partidele plătesc tăcerea presei cu fonduri din bugetul de stat. Ca urmare a acestei practici, PSD și PNL sunt menajate de mare parte a presei, care ignoră pur și simplu marile subiecte cu impact negativ pentru cele două partide aflate la guvernare – o situație fără precedent în ultimii 32 de ani.

”Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite”, se arată în comunicatul instituției.

„Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre „cumpărarea tăcerii” și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au comentat coraportorii. „Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări”, mai arată comunicatul citat.

Jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă a arătat printr-o serie de articole că PSD și PNL investesc zeci de milioane de euro în presă, fără să spună public ce anume cumpără cu banii din subvenția acordată de stat.

PSD și PNL au votat pentru majorarea subvenției și investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022. Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, a scris Europa Liberă miercuri.

Rețeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenție, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasați lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ținute la secret.

Co-raportorii APCE vor prezenta un raport și un proiect de rezoluție privind România spre adoptare Comisiei de monitorizare la 14 septembrie 2022, în vederea organizării unei dezbateri în plen în timpul sesiunii din octombrie a APCE (10-14 octombrie 2022).

Comunicatul integral al APCE:

La finalul vizitei în România, co-raportorii APCE salută reforma judiciară în curs de desfășurare

Strasbourg, 07.07.2022 – Încheind o vizită la București (4-5 iulie 2022), coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea periodică a obligațiilor României față de Consiliul Europei, Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), au salutat reforma în curs de desfășurare a sistemului judiciar și și-au exprimat încrederea că cele trei proiecte de lege privind justiția aflate în pregătire vor urma recomandările Comisiei de la Veneția și vor fi adoptate în urma unui proces de consultare incluziv.

Coraportorii au fost informați cu privire la soluțiile juridice și organizatorice adoptate de autorități ca urmare a desființării secției care investiga infracțiunile penale în cadrul sistemului judiciar și au luat act de opiniile exprimate în acest sens de diferite părți interesate. „Este firesc să existe diverse opinii, uneori contradictorii, cu privire la modul în care ar trebui să fie organizat și condus sistemul judiciar și la modul în care ar trebui organizată lupta împotriva corupției”, au declarat coraportorii. „Într-o societate democratică, pluralismul și libertatea de exprimare sunt valori de bază. Cu toate acestea, este de o importanță crucială ca orice soluție adoptată să asigure independența sistemului judiciar, care este o condiție necesară pentru statul de drept și pentru funcționarea instituțiilor democratice.”

Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite. „Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre „cumpărarea tăcerii” și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au comentat coraportorii. „Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări.”

Coraportorii vor prezenta un raport și un proiect de rezoluție privind România spre adoptare Comisiei de monitorizare la 14 septembrie 2022, în vederea organizării unei dezbateri în plen în timpul sesiunii din octombrie a APCE (10-14 octombrie 2022).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. PSDNL a fost votat democratic în 2020 cu 55% din sufragii. Deci cine sunt europenii ăștia să ne spună să renunțăm la dictatură? Noi suntem români, suntem slugarnici și vrem dictatura PSDNL!

  • Ultima solutie: o revolutie. Numai asa se pot desfiinta toate privilegiile mafiote precum: pensii nesimtite, varsta de pensionare dupa spranceana, lefuri uriase nemeritate, subventionarea partidelor, cumpararea presei, cumpararea si mintirea electoratului.
   Guvernantii si politicienii de la putere, oricate promisiuni fac, vor apara privlegiile mafiei din care fac parte.
   Este nevoie de aer proaspat in politica.

  • Și care ar fi aerul proaspăt?… cumva AUR???

  • Și ” presa” nu are nici o vina.

  • Partidele cumpăra tăcerea??? Ha ha ha ha, păi usr cumpăra de la G4 exact vorbărie. Vorbărie inutila, 80% din articole spun ce a mai zis drulă, și cam atât. Asta nu spuneți G4, sau v-a cumpărat usr și tăcerea???

 2. Aloo presa, auziti , sunteti niste sclavii!

  • Cat tupeu pe coruptii astia din Consiliul Europei care au scos rezolutia ca femeia are penis, apropo.

   Ca aia din Canada, ba Trudeau miliarde a bagat si a pus toata presa pe statul de plata. A criticat Consiliul Europei Canada? Nu? Atunci scuipati coruptii din Consiliul Coruptiei, nu a Europei. Doi scuipati nu dau pe aia.

  • Sclavi, da’ plătiți…

 3. Dati sfoara in toata Romania:fost sef DGA in mandatul Laurei Codruta Kovesi-PNL,PSD,UDMR si acolitii lor sunt organizatii mafiote ce au distrus tot ce se putea in tara asta,99% din fabricile,uzinele,intreprinderile Romaniei sunt in faliment iar ultimele existente in pragul falimentului,nu strainii ne fura tara cum azi manipuleaza de zor mafia Guita KGB Romania TV si care au organizat un asa zis protest impotriva Rezist care cicas-ar fi baricadat intr-un hotel ci hotii nostrii din parlament fiind complici si tradatori de neam si tara

 4. Sclavi cumpărați,sclavi plătiți!am inceput deja sa nu mai fin oameni! ăsta e declinul!

 5. DIGI 24: ” Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții
  06.05.2020
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația DETALIATA a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.
  Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
  „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași.”, arată sursa menționată.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

  Nici pana azi, PSD nu s-a conformat Deciziei judecatoresti si NU a facut publice Cheltuielile detaliate cu BANII din SUBVENTIE pe anii 2016, 2017 si 2018!
  Nici azi!!

  • PNL procedeaza fix la fel, NU exista la nici un partid o situatie DETALIATA a Cheltuielilor cu BANII proveniti din SUBVENTIA publica, subventie care e uriasa:
   31.12.2021, HOTNEWS: „Partidele au primit în 2021 subvenții de aproape 235 de milioane de lei, adică aproape 47 de milioane de euro. Cei mai mulți bani i-au primit PSD și PNL, care, în primele 9 luni ale lui 2021, din fondurile cheltuite peste jumătate au mers pentru propagandă, potrivit cifrelor AEP.
   PSD a primit, în 2021, subvenții publice de 90.271.387 de lei. Potrivit execuției financiare pe perioada ianuarie-septembrie, social-democrații cheltuiseră 32,4 milioane de lei , din care 66,84% se duseseră pentru presă și propagandă, potrivit datelor AEP.
   Și PNLeii au dat pentru același capitol, 58,29% din banii folosiți din subvenție. Astfel, PNL cheltuise până în septembrie 18,9 milioane de lei, din care peste 11 pentru presă și propagandă. Liberalii au cheltuit 12% din banii folosiți până în septembrie pe organizarea de activităţi cu caracter politic. În total, PNL a primit, în anul 2021, 64.655.724 de lei de la stat.”

   CONCLUZIE: peste 25 Milioane de Euro pentru propaganda la posturile TV „prietene”!!!

 6. Partidele PSD și PNL cumpără tăcerea presei cu bani de la buget. Trebuie anulată legea cu subvenționarea partidelor. Toate aceste anomalii, începând cu pensiile speciale, finanțarea partidelor etc sunt introduse de PSD și PNL. Aceste două partide trebuie să dispară!

 7. Prelipceanu, sclavetele ciumei rosii!!!

 8. „Secrete de 50 de milioane de euro. De ce ascund partidele pe ce cheltuie banii publici.
  11.01.2022
  Marcel Ciolacu conduce PSD de la finalul anului 2019, dar în mandatul său a refuzat în mai multe rânduri să răspundă solicitărilor formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
  În ultimul an, Centrul pentru Inovare Publică a câștigat, în primă instanță, procese cu partidele care primesc subvenție.
  „Dacă nu renunțăm, îi vom învăța că trebuie să respecte legea”, spune directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu.
  La începutul anului trecut, a luat decizia să dea în judecată toate partidele care nu oferă informații de interes public, deși primesc subvenție de la buget. În 2021, s-au alocat 250 de milioane de lei bani publici (50 de milioane de euro) pentru subvenție.
  Partidele mizează că reprezentanții societății civile sau jurnaliștii care solicită informații de interes public renunță, deoarece procesele durează ani de zile.
  Ovidiu Vanghele de la Centrul pentru Investigații Media a câștigat și el, definitiv, un proces cu PSD prin care solicită informații despre mitingul organizat în 2018, în perioada lui Dragnea. Procesul l-a câștigat, datele NU le-a obținut însă.
  „PSD refuză să îmi dea documentele. Nu am primit ce am solicitat”, a declarat Vanghele pentru Europa Liberă. Trei instanțe din România au decis că PSD trebuie să ofere datele cerute, conducerea din Kiseleff a încercat să dea alte informații.
  În consecință, Ovidiu Vanghele își continuă demersul în instanță pentru a obliga PSD să îi pună la dispoziție informațiile solicitate.”

 9. aceasta practica (pe langa multe altele) a pnl si psd demonstreaza ca sunt niste impostori, daca mai avea nevoie cineva de vreo confirmare.

 10. Cum adica, deontologii de serviciu de la Antene, Digi, Realitatea, etc.sunt influentati politic? Nu exista asa ceva. Ei sunt in sluja cetateanului, in slujba adevarului si a dreptatii in Romania.

 11. Pantozi , ti au intrat fa, zdreanto banii de la Schwab luna asta?

 12. Daca presa ar avea coloana vertebrala nu ar accepta aceasta mita politica. Este penibil ce se intampla cu asa zisa presa de la noi. Cu exceptiile de rigoare.

 13. La cum.merg lucrurile e posibil chiar sa scapam anu asta de mcv, cum se lauda politicienii romani, cand o sa ne arunce din ue cu un mare sut in doa