G4Media.ro

VIDEO Cea mai emoționantă celebrare a Revoluției din 1989. Mii de bucureșteni,…

VIDEO Cea mai emoționantă celebrare a Revoluției din 1989. Mii de bucureșteni, alături de președintele Iohannis, premierul Orban și ambasadorul SUA, au mărșăluit și au citit numele celor 1.142 de români uciși acum 30 de ani

Câteva mii de bucureșteni au participat duminică la o emoționantă celebrare a Revoluției din decembrie 1989, eveniment inițiat de Freedom House România, Asociaţia „21 Decembrie 1989”, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa, Corupţia ucide. Bucureștenii, alături de rude ale celor uciși, au mărșăluit de la Piața Victoriei la Piața Universității, unde au fost așteptați de de președintele Klaus Iohannis și premierul Orban.

Cu toții au mers în Piața Revoluției, unde au fost proiectate pe sediul Ministerului de Interne (fostul sediu al Comitetului Central al PCR) imagini de la Revoluție și numele celor 1.142 de victime ucise în Revoluție. La citirea numelor au asistat, alături de președintele Iohannis și premierul Orban, și miniștrii Apărării (Nicolae Ciucă) și de Interne (Marcel Vela).

Printre cei care au citit numele victimelor s-a numărat și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, precum și alți diplomați străini. Românii adunați la comemorarea Revoluției au eliberat 1.142 de baloane albe inscripționate cu cuvântul ”Libertate”.

Cele mai importante momente ale evenimentului din București:

20.33: Paul Cozighian, studentul la regie care a filmat celebrele imagini de la Revoluție, a citit și el o parte a numelor victimelor, urmat de Andrei Ursu (fiul disidentului Gheorghe Ursu) și Radu Filipescu (fondator GDS)

20.18: Continuă citirea numelor românilor uciși la Revoluție. Majoritatea – tineri sub 30 de ani

19.44: O reprezentantă a Ambasadei Germaniei citește lista victimelor

19.41: Continuă citirea numelor victimelor Revoluției, împreună cu poveștile emoționante ale unora dintre aceștia

19.14: Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a adresat românilor salutul său și al președintelui Donald Trump. Diplomatul american citește numele victimelor. ”Dumnezeu să-i odihnească!”, a spus el

19.03: Începe citirea numelor celor 1.142 de victime ucise în Revoluție. La citirea numelor asistă, alături de președintele Iohannis și premierul Orban, și miniștrii Apărării (Nicolae Ciucă) și de Interne (Marcel Vela).

Reamintim ca militari din MApN si MAI au ucis români atât înainte de 22 decembrie 1989, cât și după 22 decembrie, dupa cum arata deciziile instantelor care au dus la condamnari in mai multe dosare legate de Revolutie.

19.01: Actorul Mihai Călin susține un scurt discurs în care vobește despre memoria victimelor și nevoia de dreptate.

18.59: Participanții la miting au eliberat baloanele albe, care s-au înălțat spre cer

18.56: În Piața Revoluției sunt sute de familii cu copii care aprind lumânări sau candele la 30 de ani de la Revoluția din 1989

18.55: Pe cer e proiectată cu laser harta României, oamenii depun flori și lumânări la monumentul eroilor

Sediul Ministerului de Interne e unul dintre simbolurile Revoluției din 1989. În această clădire funcționa Comitetul Central al Partidului Comunist (PCR), aici își aveau birourile Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu și toți liderii de partid și de stat din 1989. Aici a avut loc în 21 decembrie ultima cuvântare a lui Ceaușescu, stopată brusc din cauza panicii instalate în urma unor zgomote puternice, de aici a fugit familia Ceaușesc cu un elicopter în 22 decembrie, moment care a însemnat practic căderea regimului.

18.51: Piața Revoluției e plină de oameni, în oglindă cu 22 decembrie 1989, când același loc răsuna de glasurile sutelor de mii de români care cereau Libertate

18.47: Pe sediul Ministerului de Interne sunt proiectate numele tuturor celor care au fost uciși la Revoluția din 1989 de Armată, Securitate sau în schimburi accidentale de focuri

18.44: Pe sediul Ministerului de Interne sunt proiectate imagini simbolice pentru Revoluția din 1989

18.42: Președintele Iohannis, premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali, alături de activiși civici, au depus câte o candelă la monumentul eroilor Revoluției

Ora 18.39: Marșul a ajuns în fața Ministerului de Interne, unde arde flacăra în memoria victimelor Revoluției. Aici a fost sediul Comitetului Central al Partidului Comunist, locul în care în 22 decembrie s-au strâns sute de mii de români și de unde a fugit Nicolae Ceaușescu cu elicopterul

Ora 18.26: Numărul participanților la marș a crescut simțitor, coloana are câteva sute de metri

Ora 18.25: Coloana, cu Iohannis în frunte, a pornit spre Ministerul de Interne, unde vor fi citite numele tuturor celor uciși în Revoluția anti-comunistă din 1989

Ora 18.23: Președintele Iohannis a discutat îndelung cu istoricul Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu ucis de comuniști. Andrei Ursu i-a adresat președintelui cu o zi în urmă o scrisoare deschisă prin care îi cere să nu minimalizeze răspunderea Securității în uciderea românilor după fuga lui Ceaușescu

Ora 18.08: Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, alături de alți miniștri, au ajuns la Piața Universității, unde se vor alătura participanților la marș

Ora 18.07: Coloana s-a apropiat de Piața Universității

Ora 17.38: Participanții la marș poartă baloane albe cu inscripția ”LIBERTATE”. Ei s-au oprit pentru un scurt moment la Piața Romană în drumul spre Piața Universității

Ora 17.34: Imagini video de la marș:

Ora 17.30: Peste o mie de manifestanți au pornit în marș spre Piața Universității și strigă lozinci în memoria românilor uciși la Revoluție: ”Păcat, păcat de sângele vărsat / Libertate / Cinste lor! / Iliescu vinovat pentru sângele vărsat”

VIDEO Live – Epoch Times România

Președintele Klaus Iohannis va participa începând de la ora 18.00 la Marșul Memorial 22 Decembrie, organizat de mai multe asociații civice în București, potrivit Administrației Prezidențiale. Marșul pornește în jurul orei 17.10 din Piața Victoriei spre Piața Universității. În Piața Revoluției vor fi citite numele tuturor morților de la Revoluția din decembrie 1989. Organizatorii evenimentului sunt Freedom House România, Asociaţia „21 Decembrie 1989”, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa, Corupţia ucide.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Sigur, asta nu costa nimic.

    • Bravooooo! Cata profunzime!
      Respect Iohanis.

    • Justiția vede și înțelege semnalul transmis.
      Iar am uitat, avem zilele astea Procuror General sau oricine pus acolo tot aia e?…

    • Pamflet
      Toata lumea se declara anticomunista si se bucura ca a cazut comunismul, dar toata lumea vrea seeviciu la stat sau ajutoare sociale de la stat sau pensii speciale.
      In romania comunismul nu a cazut niciodata nici din stat, nici din capul oamenilor.
      Comunismul i-a prostit in asa mare masura pe romani ca trebuie sute de ani sa le iasa comunismul din cap si din sange

    • Ati uitat ca PNL e in campanie electorala, urmeaza localele si parlamentarele.

      Asa ca trebuie sa-si dreaga imaginea, sa uitam ca au furat cot la cot cu PSD=PCR.

      Acelasi PSD care ne-a omorat si ne-a schingiuit.

      Ce repede uita romanii! Apoi va mirati ca va conduc niste hoti securisti.

    • Troll alert! Postacul pamfletar ar mafiei PRO-PSD-ALDE transmite mesajul:” românii nu se schimbă, tot mentalitate comunistă au, deci nu e nimic de făcut, trebuie să acceptăm asta ca pe un dat”. Bineînțeles,românii la modul general, in stilul lor de troli manipulatori .

    • Mii de bucureșteni, alături de președintele Iohannis, premierul Orban și ambasadorul SUA a facut un **** cu mot, citind si priectat pe cladirea CC-ului 1142 de nume, intre care si ale unor teroristi vinovati de crime impotriva umanitatii.
      Eu am remarcat doua astfel de nume de persoane despre care stiu din surse sigure ca au actionat dupa 22 decembrie: Cretu Viorel si Dumitrescu Constantin Doru. Alaturi de ei, ar fi trebuit sa fie si numele unui al treilea, lt.major de militie Ion Ion, care insa a hotarat sa se predea in dimineata zilei de 24 si astfel sa scape cu viata. Cei doi decedati au devenit eroi martiri, iar Ion Ion al nostru – luptator in revolutie cu merite deosebite.

    • @Aveti ce votati

      Postac PSD-ist / USR-ist!!!! Noi avem ce avem, tu nu ai creier de loc!

  2. Respect Klaus Iohannis.Primul presedinte care ia in sfarsit in serios adevarati revolutionari si victimelor revolutiei din decembrie 2019.

    • O sa fie si de la USR, PLUS… oameni necunoscuți sau dornici de afirmare.
      Hai sa nu ne mai fie frica de cei care ar putea sa ne fure în viitor ci să vedem cum îi putem îndeparta pe cei care au acum majoritatea in Parlament si ne fura prin idioțenie și ticăloșie.
      Primăriile sunt alte vaci de muls pentru șmecherii protejați de partid si sistem.
      O sa fie bine: cu sau fără PNL – depinde de ei
      🙂

  3. Unde sant USR-istii la acest mars ? Asa vrea sa vad mai multi liberali pe acolo.Rares Bogdan unde esti ???

    • Useristii trebuie sa stea supărati! Asa cred ei ca vor câștiga alegerile, de aia nu au intrat nici la guvernare, dar si au cam luat țeapă la prezidențiale si, am un sentiment, ca orice ar face sau nu ar face, fără structuri in teritoriu (nu doar in 3-4 orase mari), nu vor lua mai mult de 15%. Plus, ca dupa faza cu drogurile, cred că le a „fugit” o treime din votanți!

    • Vlad Voiculescu de la PLUS, a anunțat pe pagina lui de fb ca va fi acolo.
      Nu fuge nimeni, doar postacii inflameaza false teme. Nu-l avem pavăză pe Iohannis cu/fără CCR sa ne protejeze de abuzuri?
      Cum poți sa dezbati ceva cu atătia aurolaci postaci?

    • Mai mult ca sigur că sunt, dar nu își fac și nu le face presa reclamă.

    • @Nume,
      @adi are doar niște probleme de vedere. L-am sfătuit puțin mai jos să folosească o metodă naturistă de refacere a vederii. Il poți găsi după numele complet, adică @Adrian…

  4. Felicitari domnule presedinte pentru cererea expresa de aduce a adevarului , deja cunoscut ,la lumina

    • Suntem proști, suntem săraci…?

    • Securitatea condusă de Vlad Iulian este instrumentul de reprimare care a apărat statul comunist și care i-a fost loial lui Ceaușescu inclusiv după fuga lui, până când căpeteniile au considerat că nu mai poate fi menținut la putere. În acel moment, securiștii criminali au pactizat cu gașca filosovietică a lui Ion Iliescu, sustinându-i pe kaghebisti in acapararea puterii politice în schimbul impunității pentru crimele pe care le-au comis.

      1. Timișoara –Securitatea a organizat reprimarea brutală a manifestațiilor și asasinii trimiși de Vlad Iulian au bătut, arestat, împușcat, omorât și incinerat oameni.

      2. București – Securitatea a organizat represiunea violentă asupra manifestanților în care au tras pe 21 decembrie. E clar că doar ei puteau face asta pentru că: voiau să-și mențină puterea și privilegiile, erau singurii care aveau tehnica și logistica necesare.

      3. Începând cu 22 decembrie, Securitatea a executat planurile de rezistență a comuniștilor împotriva, cum spuneau ei, inamicului pe teritoriul ocupat temporar prin: diversiuni pe teren ( trasoare, ținte false, lunetiști), diversiuni media (fake-urile de la radio/tv și face to face), acțiuni de luptă directă ( prin trupele specializate), toate cu scopul de a îndepărta lumea de pe străzi ca să poată opri revoluția și să păstreze ei puterea, de frică să nu fie trași la răspundere pentru crimele comise. Este evident că cei care au pus în practică diversiunile teroriste sunt securiștii ucigași pentru că ei erau singurii care dețineau echipamentele folosite pentru bruiaj, trasoare, ținte false etc, s-au depistat arme folosite ca fiind ale lor, numai ei aveau lunetiști și luptători special antrenați pentru gherilă urbană, ei cunoșteau, traseele, clădirile, subteranele și toată infrastructura de unde s-a tras.

      4. În anul 1990 au înființat mafia de partid și de stat în jurul FSN, vehicul prin care au controlat puterea politică. Prin influența și pârghiile pe care le aveau, au privatizat comunismul și și-au însușit proprietăți, bunuri, sume de bani căpătând astfel și puterea economică. Au secătuit societatea de resurse menținându-i pe cetățeni săraci, în mizerie, bolnavi, needucați, inculți ca să-i poată folosi și abuza mai ușor. Au continuat să țină statul captiv timp de 30 de ani prin diversiuni,corupție, santaje, escrocherii, bișnită, devalizarea resurselor, fraude și controlul asupra instituțiilor statului exercitat prin interpuși.

      5. În 2020 Securitatea și urmașii criminalilor din 1989 luptă pentru un stat corupt, de tip mafiot, împotriva justiției, pentru ascunderea adevărului, cu aceleași tehnici diversioniste: amenințări, cointeresarea materială a slugilor, minciuni, discreditarea adversarilor, compromiterea celor care le stau în cale.

  5. Werner, care la Revoluție stătea ascuns sub masă, participă la marș… Bleah, Bleah, Bleah!!!

    • Ala era tatuka ilici ,la care te inchini tu,postac pesedist!Ala si cu toti kgbistii catarati pe cadavrele celor care au vrut libertate ,au stat incuiati in studioul 4 din televiziune dupa ce au cerut ajutorul armatei ruse in sediul cc!Dupa ce multimea a cerut sa nu mai vada comunisti in balconul ccului,a inceput macelul,iar grupul kgbistilor in frunte cu criminalul iliescu a parasit cladirea prin tunel,ducandu-se glont la televiziune! Dar un lozer ce poate pricepe,decat lozincile lui iliescu ,criminalul cu mii de morti pe constiinta !!!

    • Se strânge lațuuuuuul :))))))))) E turbat securistul loser, un trol neputincios, deconspirat și scos din circuit. Doar atât mai e în stare să facă: să fure identitatea bad@ șisă facă diversiuni în stilul tovărășilor lui criminali din 1989, trimiși să ucidă de viteazul lor șef, Vlad Iulian. pe care l-a văzut toată lumea ce curajos era la telefon.

  6. In sfarsit se simte vointa de a aduce adevarulla suprafata.Multumesc presedintelui pentru resüectul adus victimelor.

  7. Marele revolutionar Gelu Voican Voiculescu nu a aparut la mars?!
    Lasul, ii e frica?!!!

  8. Nici un picior de PSDist la mars?!
    Nici Ciolacu, nici Viorica Dancila, nici unul??!
    Si cat ne mai spuneau e ca ii iubesc pe Romani….
    Viorica e somera, face cozonaci si sarmale, ca orice PSDista!!!

    • Nici Ciolacu, nici Dancila, nici Melescanu, nici Mitraliera, nici Oligofrenuta, nici Manda, nici irea, nici, nici Iliescu, nici Nastase, nici, nici, nici un Urmas ai Vomei Nomenclaturiste Ceuasiste-fsniste. Ii doare in basca de tara, ii doare in cot de popor.

    • Au avut cosmaruri,dupa ce au vazut ce a patit criminalul voican!Or sa se vaite pe la gadea ,gusa si ghita teve ca Iohannis le-a confiscat paranghelia si au transformat-o in comemorare!

  9. Ce bine le sade la liberali cu cadelnitele la omagiere. La revolutie erau sub pat cu patura-n geam. In 1996 liberalii si taranistii nu s-au dat la o parte ca sa-l puna pe rege dar in 2019 pupa mana fara putere a margaretei .

    • Nu ca securiștii mafiei PRO-PSD-ALDE, „bravii” criminali care nubetau „sub pat cu pătura-n geam” ci pe teren, cu arma la șold sau pe clădiri montând trasoare.

  10. au mai tras astia si-n bobor pe la 1907…, au mai masacrat cate ceva si pi la 1941-42, apai s-o mai minerit (oppardon, nimerit!), si acum; batut la lume si in august…
    tat sa fi mandru roman…

  11. Din pacate foarte putini oameni au fost la mars si apoi in Piata Palatului.
    Pacat…

    • Gabi, un mars nu rezolva mare lucru, si poate tu daca ai fost la acel mars ai fost impreuna cu urmasii celor care au comandat moartea, si care vin de fatada, ce zici de asta? Au trecut deja 30 de anin si nimeni nu spune ca a fost o lovitura de stat, ca armata si securitatea au impuscat oameniii, nimeni nu isi asuma sa ii condamne pe iliescu, voican, roman , si multi altii pentru genocid. De ce ? Fratia mafiotilor.

    • Macar aici au fost,nu ca la Timisoara,unde s-au distrat la concerte rock in piata!!!

  12. Duplicitate maxima. Nimeni nu isi asuma sa rezolve acest dosar inntr-un timp util, plang cu lacrimi de crocodil si nu fac nimic absolut nimic, sau poate face ceva, baga mizeria sub pres.

  13. Unde au fost USR-istii ? Nu prea am vazut.

    • Au fost? N-au fost?
      Aceasta este întrebarea!
      Ce va mai fute grija de PLUSERISTI!
      FMM!

    • @Adrian,
      Nu i-ai văzut? Suge un morcov în stil „suedez”! Se spune că ajută la refacerea vederii periferice, cea mai afectată de excesele din perioada de adolescent singuratic…

  14. Dumnezeu sa faca dreptate…… Guvernul conservator (Partidul Conservator) nu a putut face față situației, astfel încât liberalii lui Dimitrie Sturdza au preluat puterea.
    La 18 martie 1907 a fost declarată starea de urgență, apoi mobilizarea generală, până la 29 martie numărul soldaților mobilizați ajungând la 140.000.[21] Armata română a deschis focul asupra țăranilor, armata folosind chiar artileria în Oltenia[22], sate întregi fiind literalmente rase[23][24]: aparent, 11.000 de țărani au fost omorâți… https://ro.wikipedia.org/
    Cine a platit atunci? Liberalii impreuna cu regalitatea prin armata au tras cu tunurile in popor. In timpul razboaielor, nu comunistii au fost la putere. In 1989 au fost comunistii care tot prin armata au tras in popor. Oare generalii armatei Romane nu au avut creiere?… E un fel de vin ai nostri trec ai nostrii si noi ateptam …..

  15. Guvernul conservator (Partidul Conservator) nu a putut face față situației, astfel încât liberalii lui Dimitrie Sturdza au preluat puterea. La 18 martie 1907 a fost declarată starea de urgență, apoi mobilizarea generală, până la 29 martie numărul soldaților mobilizați ajungând la 140.000.[21] Armata română a deschis focul asupra țăranilor, armata folosind chiar artileria în Oltenia[22], sate întregi fiind literalmente rase[23][24]: aparent, 11.000 de țărani au fost omorâți[25] Istoriografia occidentală contemporană vorbește adesea de 10.000 de morți în rândul țăranilor. In 1989 generalii comunisti au tras in popor…. Toti aflati la putere au folosit armata, iar generalii de armata au executat ordinul si au tras in popor. Dreptate nu se va face, toti suntem partasi in oarecare masura…

  16. Se simte un aer proaspat in MAI, un val anti comunist si o atitudine fireasca, prietenoasa cu cetateanul, cu omul normal care plateste taxe.
    Abia la 30 de ani de la Revolutie au deschis publicului larg biroul criminalului analfabet , Ceasca si beciurile sinistre ale securitatii.
    Monstrii PSD?ALDE?PRO Ponta? Nimic?! Nu mai sunt patrioti, va trecut ?
    Hai cu sentintele in Dosarul Revolutiei. Si cu desecretizarea dosarelor securitatii si postarea lor gratuita online care sa includa in clar numele si prenumele tuturor securistilor si turnatorilor si colectia integrala a rapoartelor lor prin care au ingradit masiv si diabolic dreptul romanilor la libertate si demnitate.
    E vitala si infiintarea unui Muzeu modern cu TOATE abuzurile, crimele, samavolniciile, teroarea si ororile dictaturii comuniste in Romania incepand cu infiintarea ilegitima si criminala a PCR-ului si a uriasului aparat represiv indreptat impotriva romanilor.
    NU UITAM !

  17. Sa se odihneasca in pace! Ei au murit pentru noi.

  18. Frumos, dar atata timp cat Ilici e linistit in patul lui, e cam degeaba.

  19. Respect, Iohannis! Respect, PNL!

  20. Cine a scris fraza asta? La ce s-a gandit in timp ce a scris-o???
    „La citirea numelor au asistat, alături de președintele Iohannis și premierul Orban, și miniștrii Apărării (Nicolae Ciucă) și de Interne (Marcel Vela), ai căror militari au ucis români atât înainte de 22 decembrie 1989, cât și după 22 decembrie.”

  21. A fost o comemorare solemnă și demnă, prefer acest tip de comemorare a victimelor decât un concret unde să uităm scopul și însemnătatea acestei zile.
    Haideți să ieșim din noroiul de mici și bere gratis.

  22. Și gata! Clasa politica, a mai încasat câteva procente de la idioții creduli. Nu i-am auzit niciodată, pana acum, pe J. și Orban vorbind despre Revoluție. Pai ăștia comemorează orice, numai prilej pt. asta trebuie sa fie. De la ei, noi fapte așteptăm, nu comemorări, astea le facem noi. Dar dreptate niciodată nu va fi pe acest pământ romanesc(bine ar fi sa ma înșel). Sa ne rugam pentru Eroii noștri.

  23. Pacat de sangele varsat pentru ca securistii conduc in continuare…Ce a facut Iohannis pt revolutie?De ce e reprezentativ?Cum sa iti arogi pana si revolutia?Cum?Ce merit a avut?Astazi s-a ajuns ca anticomunistii sa fie huliti de doua ori:puscarie pe timpul lui Ceasusescu,injuraturi de la rezistenti astazi..Niste putoi care vor sa rescrie istoria dar nu au contribuit cu nimic.Emotionant!G4media,comunistilor!

  24. Vinovatii sunt cunoscuti ,cei ce ii sustin deasemenea (printre care si unii de pe Site , doar la nivel declarativ si uneori nici macar ca intelegere proprie ) ). Presedintele a spus clar, vinovatii trebuie sa plateasca si cei care au facut efectiv aceste crime si cei care au dat ordine ca aceste crime sa fie posibile si cei care de unii singuri (din motive personale )s-au dedat la omoruri . Presedintele a aratat tuturor natura non comunista a persoanei sale si a zis :Eu sunt primul presedinte necomunist , nici ca apartinator de carnet , nici ca modalitate de gindire . Nu exista scuza pentru cei care au fost comunisti si au acceptat sa fie comunisti .Foarte multi dintre noi au refuzat , de nenumarate ori ,sa devina membri de partid , invocind diverse motive de la neacceptarea propriu zisa pina la incompatibilitatea obtinerii unui carnet PCR din motive de rude in strainatate sau religioase . Cei care acum zic ,asa erau vremurile , trebuia sa acceptam daca doream o functie , au si ei partea lor de adevar ,dar puteau tot atit de bine sa refuze . Bineinteles unii au acceptat fara macar sa stie de ce , in cazuri la tara , tineri fiind si neintelegind ce inseamna sau unii chiar dintr-o dorinta proprie (sa nu uitam ca foarte multi dintre noi au crezut la inceputuri in aceasta ideea comunista ce parea atit de generoasa ) . Au fost multi scriitori , multi intelectuali(in timp unii proveniti si din mediile satesti ce isi trimeteau la oras virfurile pentru a studia) ce au achiesat la ideea de revolutie proletara si de conducere proletara a statului in dauna asa zisilor burghezo – mosieri ce trebuiau alungati . Elitele timpului (la inceputuri )fie au reusit sa fuga in strainate, fie au fost trimisi la munca fortata si intreaga lor agoniseala a fost trecuta in patrimoniul statului roman -ca bun al intregului popor- (ce expresie dezolanta )casele le-au fost confiscate si cedate cu chirie proletariatului ,iar cele mai pricopsite(ca sa zic asa )au fost luate de comisarii comunisti si de elitele ce si-au declarat public adeziunea fata de PCR.Plecarea acestor elite au lasat un gol , in administratia de stat, care a fost rapid umplut de tineri absolventi ai facultatilor muncitoresti (era obligatoriu ca parintii sa fie proletari sau tarani ,in nici un caz mici chiaburi ) Foarte multi tineri la inceputuri au fost dezavantajati privitor la accesul in invatamintul liceal si universitar si inlocuiti de tineri fara rezultate remarcabile dar care aveau parinti din asa zisa clasa muncitoare. A urmat o perioda ,dupa venirea lui Ceausescu la putere in care lucrurile au devenit mai normale , profesorii erau bine pregatiti, in invatamintul superior se facea carte si examenele erau curate , dar din nefericire totul a durat foarte putin si incet incet totul s-a transformat intr-o goana dupa privilegii (minore ca esenta , dar majore pentru vremurile in care saracia a fost instalata incet , incet ) Lipsa tehnologiilor de virf si megalomania conducatorului mereu iubit , mereu zeificat de multi , foarte multi intelectuali au facut ca totul sa decada , ca pretul de cost a tuturor produselor exportate sa fie mai mare decit valoarea la care ele erau vindute in exterior (pentru intern nu mai ramanea mare lucru)si diferenta sa fie luata din retributia platita celor care asigurau productia ,adica din banii tuturor ,concomitent cu redistribuirea energiei si a resurselor spre mari consumatori energetici (pentru populatia totul era limitat la partea de jos a suportabilitatii ) ce nu isi justificau existenta . Aceasta situatie si mirajul Occidentului ,plus postul de radio Europa Libera (toata lumea asculta cu frica ,dar asculta acest post ) impreuna cu primele semne de modificare aparute in lagarul socialist (asta era denumirea )au facut posibila si la noi revolutia (din nefericire cu victime )revolutie ce nu a avut un conducator ,ea fiind declansata dupa revolta spontana inceputa cu victime la Iasi si Timisoara si continuata de cei mai tineri dintre noi la aceea vreme in Bucuresti .Restul ,tot ceea ce s-a intimplat se cunoaste si acum dupa 30 de ani Presedintele Statului Roman a declarat obligativitatea de a se aduce la suprafata ,in prim plan , toate crimele si faptuitorii lor . Nu cred ca cineva mai poate trece peste aceste cuvinte si cred ca totul o sa fie facut public foarte curind . Un nou inceput nu se poate face fara acest demers .

  25. Studenții care au ieșit în stradă la revoluție și muncitorii din fabrici care i-au însoțit, s-au transformat în miile de șomeri ale mării privatizări pe 1 dolar, în miile de angajați la patron la negru sau pe minim pe economie, iar multi din ei sunt actualii pensionari fara pensii speciale care trăiesc la limita subsistență din pensii de aproximativ 1000 de lei. și nu prea cred că au avut posibilitatea să iasă pe strada in capitala să defileze alaturi de Președinte, că au cam vindut apartamentele comuniste pe care le-au cumpărat cu banii de îi aveau strinsi pt Dacie la revoluție și s-au mutat pe la tara să încerce să supraviețuiesc din ce cresc in bătătură că din pensie slabe șanse.
    Întrebarea e cine a fost la marș???

    • Chiar ca esti turmentat ,dar pe linga asta esti si un mare pacalici . Ai inventat zicerea sau ai avut vreo revelatie sub plapuma .