G4Media.ro

BREAKING Curtea de Apel București a constatat ca fiind „încetat de drept”…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Curtea de Apel București a constatat ca fiind „încetat de drept” sechestrul pe terenurile din Băneasa ale magnatului Puiu Popoviciu / Decizia nu e definitivă

Curtea de Apel București a constatat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de DNA în 2012 asupra terenului de 220 de hectare din Băneasa deținut de companiile magnatului Puiu Popoviciu, Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA, terenuri pe care se află MALL Băneasa, IKEA și Ambasada SUA – potrivit unei decizii a CAB din 4 ianuarie 2024.

Decizia nu e definitivă și a fost luată de Liana Arsenie, președintele CAB care rejudecă dosarul Băneasa. ”Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoanele responsabile civilmente. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2024”.

Care ar fi motivarea

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală care spune că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Acest articol a intrat în vigoare în urmă cu 3 ani, prin legea nr. 6 din 18 februarie 2021.

Cine ar fi responsabil

În 2021, latura civilă a dosarului Băneasa privind confiscarea terenului din Băneasa de la Puiu Popoviciu era la judecătoarea Nadia Guluțanu. În decembrie 2022, ea a fost exclusă însă din magistratură, iar dosarul a ajuns la alți magistrați și, în final, la judecătoarea Liana Arsenie, pe atunci vicepreședinte al CAB.

Măsurile asigurătorii rămăseseră definitive prin sentința penală de condamnare a lui Puiu Popoviciu la 7 ani de detenție din 2017, au explicat sursele G4Media.ro. Abia după iunie 2023, când procesul penal a fost redeschis prin revizuire, iar apoi latura penală și cea civilă au fost reunite, măsurile asigurătorii ar fi trebuit verificate, au explicat aceleași surse. ”Până în iunie 2024 suntem în termenul de un an de zile în care măsurile asigurătorii pot fi verificate și menținute”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Alte decizii favorabile lui Popoviciu

Tot pe 4 ianuarie 2024, judecătoarea Liana Arsenie a încuviințat mai multe probe solicitate de Puiu Popoviciu:

”Încuviinţează pentru inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel proba cu înscrisuri, respectiv adresa nr. BRP – 7650 – C din data de 6 decembrie 2022 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Arhivele naţionale,

răspunsurile Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Educaţiei din data de 18.10.2022, 28.10.2022, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emise în urma solicitărilor de informaţii formulate de Cotidianul Naţional,

sentinţa penală nr. 118/f/11.06.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală în dosarul r. 5476/2/20202*,

declaraţiile notariale date de Tilincă Petre Daniel, Ticu Elena, Şpan Remus Vasile, precum şi facturile fiscale şi anexele acestora având ca obiect achiziţionarea produselor remise cu titlu de mită, declaraţia notarială a numitului Şerban Ilie Cornel,

decizia (2021) EWHC 1584 din data de 11.06.2021 pronunţată de The Hight Court of Justice din Marea Britanie în dosarul CO/2793/2019.

Încuviinţează, de asemenea, proba cu audierea numitului Pitcovici Petru Daniel şi proba cu martorul Şerban Ilie Cornel.

Pentru persoanele interesate încuviinţează proba cu înscrisuri, respectiv contractele care fac dovada drepturilor existente în patrimoniul persoanelor interesate şi extrasele de carte funciară. Respinge celelalte cereri de probatorii ca nefiind legale, pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei. Cu cale de atac o dată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică azi, 04.01.2024”, se arată în minuta instanței. 

În plus, jurnalistul Virgil Burlă de la publicația presshub.ro a arătat recent că, în aprilie 2023, Puiu Popoviciu a reușit să anuleze în instanță două hotărâri de Guvern (HG) emise în 1999, potrivit cărora terenurile Universității Agronomice din Băneasa faceau parte din domeniul public al statului.

Timeline (pe scurt) al dosarului Băneasa-Popoviciu

august 2017: Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenție în dosarul Băneasa. Înalta Curte a concluzionat atunci că Popoviciu a obținut prin fraudă terenurile din Băneasa ale Universității de Agronomie.

Latura civilă privind confiscarea terenului de 220 de hectare din Băneasa a rămas în judecare.

26 mai 2023: Judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de apel București a admis cererea de revizuire formulată de Puiu Popoviciu, a dispus rejudecarea și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție din dosarul Băneasa.

20 iunie 2023: Înalta Curte menține decizia judecătoarei Pencea.

30 iunie 2023: După decizia definitivă de rejudecare a procesului penal, judecătoarea de la CAB, Liana Arsenie (la care ajunsese dosarul privind latura civilă după excluderea din magistratură a judecătoarei Nadia Guluțanu) a decis reunirea cu latura penală.

30 iulie 2023: O lună mai târziu, Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv extrădarea omului de afaceri, după ce condamnarea din România i-a fost suspendată, iar mandatul de arestare a fost retras.

Legăturile lui Popoviciu cu Hunter Biden, fiul președintelui SUA

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a mobilizat în apărarea lui case puternice de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul președintelui SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump).

Publicația britanică Daily Mail a publicat în mai și iunie 2021 mai multe schimburi de e-mailuri din 2016 şi 2017 dintre Hunter Biden, Louis Freeh și mai mulți avocați americani pe tema apărării lui Puiu Popoviciu.

În decembrie 2023, Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost pus sub acuzare pentru nouă acuzații de evaziune fiscală. Una dintre acuzații se referă și la afacerile din România ale lui Biden Jr, potrivit ziarului american Wall Street Journal. Actul procurorilor face referire la un acord între Hunter Biden și omul de afaceri român desemnat prin inițialele G.P. – cel mai probabil Gabriel Popoviciu.

Acum, procesul Băneasa se rejudecă la CAB de către președintele instanței, judecătoarea Liana Arsenie. Următorul termen de judecată este pe 19 ianuarie 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Curtea de Apel București a constatat că România aparține de drept mafioților imobiliari. Puiu Popoviciu for President!

 2. E greu de făcut aprecieri până cînd nu avem acces la motivarea primei instanțe.Probabil că judecătorul a socotit că măsura sechestrului trebuia pusă în discuție chiar de instanța ce soluționa în 2021 latura civilă a procesului penal,disjunsă prin hotărăre definitivă de cauza penală, și la prima vedere așa este.

 3. mafiotul de popovici,ani de zile a ris de coana justitie,hotii fac legea in romania,savonea se pi ….sa pe toti,bleah

 4. Justiție!?
  Da, doar pentru căței.

 5. Curtea de Apel este în stare să anuleze documentul de înființare a Universității de Agronomie și să constate că Puișor Popoviciu nu a fraudat pe nimeni. Sau, judecătoarea Nadia Guluțanu ar putea să anuleze certificatul de naștere a procurorului care a anchetat și astfel să anuleze rechizitoriul. Un judecător român poate desființa orice, în halul ăsta am ajuns.

 6. Comanda venită din SUA, ambasada SUA se află pe terenul lui Popoviciu care la donat.

 7. În minută nu se spune data la care a încetat de drept măsura sechestrului asigurator ca să ne dăm seama.Să vedem ce va spune instanța de control judiciar dacă va fi atacată hotărârea.

 8. Stat mafiot!

 9. Oricum Puiu Popoviciu nu are niciun stres, castiga anual 25-30 milioane euro profit numai din Baneasa Developments SRL (cu capital social de 200 lei si cu asociat unic o firma din Cipru a lui Popoviciu) ce detine Baneasa Shopping City, Galeria Feeria, Carrefour inclusiv Mobexpert.

 10. Hai, mai, lăsați-ne cu Justiția asta!

 11. Rejudecare, suspendarea sentinței, anulari OUG din 99, excludere judecătoare, suspendarea sechestrului, – aici DNA trebuie să vadă ce armate de bani și/sau bunuri s-au plimbat spre cei implicați că prea merg toate într-o singură direcție. KWI a adus justiția undeva la stadiul din 2000-2004.