G4Media.ro

Cel mai dur raport MCV despre situația Justiției din România: Opt recomandări…

Cel mai dur raport MCV despre situația Justiției din România: Opt recomandări suplimentare din partea Comisiei, printre care stoparea legilor Justiției, a Codurilor penale, a numirii și revocării procurorilor-șefi

Raportul MCV privind Justiția și lupta anticorupție din România, făcut public marți de Comisia Europeană, este cea mai dură și nefavorabilă evaluare a țării noastre de la intrarea în Uniunea Europeană.

Executivul comunitar critică fără menajamente acțiunile în forță ale coaliției PSD-ALDE împotriva independenței Justiției și a luptei anticorupție, motiv pentru care a impus României opt recomandări suplimentare față de cele 12 transmise în ianuarie 2017.

Frans Timmermans: 

  • ”Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuție unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuții în raport cu realizările ultimii 10 ani. Este esențial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce privește combaterea corupției și asigurarea independenței sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, în interesul cetățenilor și al țării, cât și al Uniunii Europene în ansamblul său”.

Potrivit Comisiei Europene:

  • Ultimele evoluții din România au însemnat un regres față de progresele de până acum și au pus sub semnul întrebării evaluarea pozitivă din ianuarie 2017. Această constatare este valabilă în special în ceea ce privește independența sistemului judiciar, reforma Justiției și combaterea corupției la nivel înalt. Prin urmare, în raportul de azi au fost incluse mai multe recomandări suplimentare care trebuie puse în practică fără întârziere;
  • intrarea în vigoare a legilor modificate ale Justiției, presiunile la adresa independenței sistemului judiciar, în general, și a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în special, precum și o serie de alte măsuri care subminează măsurile de combatere a corupției au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil;
  • În raport se subliniază faptul că existența unor mijloace de informare în masă libere și pluraliste are un rol important în tragerea la răspundere a factorilor de decizie publici pentru acțiunile lor, de exemplu scoaterea la lumină a unor posibile cazuri de corupție;
  • Așadar, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente. Prin urmare, în raportul publicat astăzi sunt formulate opt recomandări suplimentare menite să remedieze situația actuală. În acest sens, va fi necesar ca instituțiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției, să recunoască rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie și să redea statului capacitatea de a acționa, prin pârghiile sale de control și echilibru, atunci când există riscul unei involuții.

Cele opt recomandări suplimentare pentru România:

1. Legile justiției

  • Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.
  • Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar

  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală

  • Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
  • Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

”Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare în acest sens înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a readuce procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a permite revenirea la traiectoria care va permite încheierea procesului MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017”, a conchis Comisia Europeană.

Citește și:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Îi mirosea cumplit gura (poza). Ce sa-i fac eu daca sta cu botul la savarina seara de seara si nu se spala pe dinti…?! Hamsterul, despre el e vorba…

  2. Asa si..?
    Dar sa v o dam la mu1e nu vreti voi?
    Ahhh, vreti…pai atunci mu1e bah UE!!!

  3. MULTUMIM U.E. !! Ceea ce s-a intamplat azi, la Bruxelles, arata ca, mai presus de interese de grup si/sau de tara, cu toate problemele ei (care necesita corecturi), Uniunea pune VALORILE EUROPENE.
    Romanii cinstiti, cei care nu s-au infruptat illegal din averea statului, cei care nu sunt spalati pe creier de catre antene, cei care n-au fost racolati de catre Putin si FSB, isi doresc continuarea ferma a parcusului European al Romaniei. CEI CARE NU-SI DORESC ACEST LUCRU TREBUIE SA PLECE URGENT !! Depinde de noi toti sa-i determinam sa dispara din viata politica a Romaniei.

    • Postac satanist userist, platit cu bani sorosisti, norocul nostru e ca romanii adevarati s au prins ce sunteti si vor vota in proportie de, daca nu 70, macar 80% cu PSD! Plus am facit pe ei de frica cu mceveu lor!

    • Pt asistat :cacatule!

    • @asistatule, în afară de frustrări, ce mai ai aveți voi?
      Și doar 80%??? Păi tu ești serios? Așa ți-a zis hamsterul flaușat? 180% băi amețeală, că ai uitat morții și excursioniștii, handicapatule. Iar nu-ți mai dă cariatul banii de samavoancă strecurată prin pufoaică și mahoarcă stalinistă.

    • @Asistat
      Argumente de pus in discutie nu ai? Sau doar jigniri?!?

    • @Asistat:
      Te folosesc sefii din Kiseleff pe post de Bunicuta pusa in geam pana incaseaza familia pensia ?

      PS. Nu de alta dar comentariul tau e copy paste dupa un altul facut imediat dupa 10 august ! :))))

    • Asistat: ești un mincinos ordinar!
      Norocul nostru, al Românilor, e că am învățat să vă mirosim, mercenari plătiți în ruble, de la o poștă! Ești un om fără țară!

  4. De data asta cei care au redactat MCV nici măcar nu s-au mai sinchisit sa păstreze aparențele. Schimbarea comisiei judiciare din CSM!? Wow…..Nu m-ar mira ca la următorul raport să spuna concret pe cine în ce funcții vor. Sa se opreasca implementarea unor legi care au trecut de CCR!? UE începe să semene de adevăratelea cu uniunea sovietică.

    • Iar tu esti un postac psd-ist, in slujba tatucului putin.

    • @geigere, vezi mă că ai stat prea mult pe lângă centrala de la Cernobîl și se văd efectele dezastruase. Ai creierul complet afectat.

    • @GeigerC
      Esti un cacat de postac PSDist, poate reusesti sa-i pacalesti pe prostii de la tine din sat, dar aici pe net nu merge.

      CCR sunt slugi PSD de ani de zile, fara CCR nu ajungea PSD sa reinstaureze dictatura, sau fara cacati ca tine sa propage minciunile de partid.

  5. Uniunea Europeana ne-a aratat ca este alaturi de noi, fara rezerve. Depinde numai de noi, sa ne facem datoria si sa nu-I lasam pe corupti si infractori sa ne hotarasca soarta.

  6. Chiar daca o lege a trecut de CCR si este constitutionala nu inseamna ca este si buna. Asta este un argument de rahat faptul ca a fost validata de CCR.
    UE spune ca legile nu sunt bune. NU ca nu sunt constitutionale.
    U.E PSD

    • @NoName … ce inseamna sa i se spuna unui guvern de stat suveran ca legile lui respecta constitutia respectivului stat dar… ‘nu sunt bune’ ???!!!

      P.S.: si, DA, multa U.E. PSD, U.E. PNL, U.E. USR… toti o apa si un pamant

    • Tocmai de aceea Comisia de la Venetia are multe observatii ce tin de oportunitate, nu neaparat de constitutionalitate !

  7. Ordine în toată regula ca pe moșia proprie ! Să stopați legile justiției, să anulați destituirile și numirile de procurori, să puneți altă inspecție judiciară, acum, imediat că pierdem … controlul ! Asta da cooperare și control, exemplu occidental, obraze subțiri ce să mai vorbim.

    • V-o spune poporul Român, v-o spune Parlamentul European, v-o spune toată lumea: opriți mutilarea justiției și apărarea infractorilor! E pentru binele nostru, al Românilor! Tu cu cine ții?

  8. Nu e niciun raport dur.
    E asa o frecangeala.
    Ei se fac ca trag RO de urechi dar de fapt nu se va intampla nimic.
    Poate ca multi bani de aici merg acolo.
    Cum se dădea demult tribut sultanului.
    Niciun termen, nicio masura doar recomandări.
    Si ce sa facă alianță toxică care guvernează RO?
    O doare la bască!

  9. Daca acesta se poate fi numit raport , nu este decat o insiruire de vorbe fara nimic concret .
    Recomandarile pot sa si-i le pastreze .

    • S-a găsit un analfabet funcțional. Citește o „insiruire de vorbe” dar nu înțelege nimic! Îți recomand tratament psihiatric!

  10. De ce ți-e frică (legea penală) poți scăpa cu justiția, dar de furia poporului, ba!

    Degeaba încearcă românii, cu U.E. acum,
    Să nu-l mai aibă tot pe „condamnat”, călare,
    PSD + ALDE votează o lege…își văd de drum,
    Să-l scape urgent pe Dragnea, de închisoare!

    https://newsteam.ro/politica/uluitor-in-timp-ce-comisia-europeana-da-raportul-mcv-psd-alde-voteaza-legea-care-il-scapa-de-dragnea-de-inchisoare/13/11/2018

    • Pai?! Cum ai ajuns la concluzia asta? In UE moare fiecare lider de opoziție care începe sa aibă glas in fata conducătorilor? UE anexează militar o parte a Ucrainei? UE are centru de propaganda online, cum are URSS la Sankt Petersburg? In URSS poți scrie pareri de genul acesta, cum fac eu acum din EU, fără să fi ridicat de securitate și închis/omorat/re-educat? Daca da, atunci poți pune semnul egal între cele două! Altfel, ești doar un postac nenorocit.

  11. Despre ce tribut vorbești, boule? România a primit, net, de la UE, 30 MILIARDE EURO!!
    „Poate ca multi bani de aici merg acolo.”… pai poate ca esti si prost! Cel puțin!

  12. Ai calculat cat am dat la UE?

  13. PE este o gașca de banditi care nu au inteles nimic din Brexit. Trebuie sa ne asociem cu Polonia și Ungaria si sa ne apărăm interesele si suveranitatea. UE a devenit pe față URSS, ba mai rau. Si România lui Ceaușescu avea mai multa suveranitate decat colonizarea din prezent. Nu trebuie sa mai accepam statutul de slugi. Im comparatie cu tratamentul UE față de Bulgaria chiar am ajuns la fundul sacului. PSD este unicul partid din România si trebuie sa traga pentru interesul Tării.

    • A iesit la contraatac haita de postaci psd-isto – putinisti! Mai rasfirati , baieti, mai rasfirati, ca va calcati pe inteligenta!!
      Cereti-i tzoparlanului de Teleorman si tampiteanului sa le spuna celor 4 milioane de romani care muncesc in UE si apartinatorilor lor din tara ( alte 3-4 milioane de romani) ca UE ne asupreste si vreti Roexit. Sa vedeti ce va vor spune, cretinilor tradatori !

  14. Multumim frumos Parlamentului European pentru blamarea infractorilor romani ! In Romania nu mai are cine.

  15. Daca Bulgaria are raport pozitiv atunci sa facem ca ei – sa inchidem DNA si lupta anticoruptie si sa ne vedem de treaba noastra. Pai ăștia chiar ne cred prosti,. Voi ce faceti, tineti cu ursu?

  16. Bulgaria nu a anchetat nici un politician dar au construit autostrazi pe care noi le tranztam vacanta de vacanta. Pai cine a iesit mai castigat? Cine a ramas prost? Noi…

    • Nici nu prea aveau motiv, banii au mers in constructia de statiuni, spitale si autostrazi nu in conturile penalilor parlamentari.