G4Media.ro

BREAKING Câștigătorii Premiilor Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt Olga Tokarczuk…

BREAKING Câștigătorii Premiilor Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt Olga Tokarczuk și Peter Handke

Premiile Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt câștigate de Olga Tokarczuk (născută în Polonia) și Peter Handke (născut în Austria), a anunțat în urmă cu doar câteva momente Comitetul Nobel de la Stockholm. Premiile sunt acordate pentru doi ani, după ce anul trecut decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituția care desemnează câștigătorii.

Olga Tokarczuk (57 de ani) a fost desemnată câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură 2018. Născută în 1962 la Sulechów, în Polonia, Olga Tokarczuk locuiește și în prezent în Polonia. Prestigioasa distincție i-a fost acordată “pentru o imaginație narativă care cu pasiune enciclopedică reprezintă trecerea granițelor ca formă de viață”.

Peter Handke (77 de ani) este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2019. Născut în 1942 în Griffen, Austria, Peter Handke trăiește în Chaville, France. În motivația acordării premiului, Comitetul precizează următoarele: “pentru o operă influentă care, prin ingenuitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane“.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Voi il vroiati pe Cartarescu? Hahahahahaha

  • „Vroiati” nu exista in l. romana.
   Ironic, nu ? sa-l critici pe un autor roman cunoscut intr-o limba romana incoracta.

  • Ce popor de imbecili. Se bucura ca unul de-al lor nu a primit un premiu ce s-ar fi reflectat si asupra tarii de unde venea. Ca si la Kovesi sabotata de propriul guvern.
   Da, avem ce votam si meritam. Nimeni nu e profet in tara lui.

  • „Hahaha”? Cata prostie. Cata ura izvorata din prostie, din nestiinta.

 2. Polonia are public mult mai mare. Dacă citea Orbitor sau mai tehnologicul Solenoid, poate că Dăncilă demisiona onorabil. Dar după epoca Patapievici-ICR, RO n-a mai făcut nimic pentru sprijinirea Literaturii noastre.

 3. Ma voi va ofuscati ca ati luat teapa cu cartuliile sasaitului peltic. Este un scriitor, pentru epoca asta, reprezentativ pentru Romania, acceptabil pentru Europa si nesemnificativ pentru mapamond. Nu il lingeti pe boase ca iar viseaza are sanse.

 4. Tudor, poate ai ceva mai bun de facut…Comentariul tau nu prea conteaza, cel putin acum.Next…

 5. Numirea lui Peter Handke în mod sigur va declanșa indignări din multe părți. După cunoscători și istorici literari Handke este un reprezentant și înnoitor de talie mondială a prozei și dramaturgiei . Operele sale sunt traduse în toate limbile care contează în lume, scrierile sale sunt publicate de edituri dintre cele mai prestigioase ( Suhrkamp). Dar pozițiile și părerile sale prosârbești, admirația sa față de Miloșevici ( a ținut un discurs la înmormântarea acestuia ), minimalizarera exterminărilor în masa a boșniacilor din Srebrenița de către sârbi, precum și atașamentul necondiționat față de sistemul politic din fosta Iugoslavie îl fac un ins foarte controversat ( este pe jumătate de origine slovenă ). Să menționăm, totuși că el este doar unul dintre un șir de scriitori și intelectuali foarte recunoscuți, care au avut păreri personale foarte discutabile(ex. Heine față de Napoleon, Bertolt Brecht față de Stalin, Martin Heidegger, Sartre, B. Russell, Houllebecq etc )

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.