G4Media.ro

BREAKING Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență /…

Sursa foto: captură video

BREAKING Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență / Reacția Patriarhiei / Arhiepiscopia Tomisului îl acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei că s-a antepronunțat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, marți, că a început urmărirea penală față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei anchete Recorder. Și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Update Ora 18.48: Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, marţi seară, un punct de vedere, după ce DNA a anunţat că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie este urmărit penal şi au precizat că atunci când avocaţii vor lua contact cu elementele dosarului, vor reveni cu informaţii noi. Ei au afirmat că regretă că aceste momente de tensiune apar în perioadă de post sau în ajunul marilor sărbători, relatează News.ro.

“Aspectele menţionate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocaţii celor invitaţi astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informaţii noi”, au transmis marţi, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, printr-un comunicat de presă.

Ei au precizat că Arhiepiscopia Tomisului a solicitat autorităţilor publice în data de 21 noiembrie să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidenţa prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal şi să acţioneze în consecinţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului mai precizat că şi-a rezervat dreptul de a se adresa instanţelor competente pentru examinarea şi eventuala soluţionare a situaţiei şi menţine punctul de vedere privind nevinovăţia Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi a Consilierului eparhial.

“Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puţin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumuseţea rugăciunii şi a trăirii creştine. Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au mai adăugat că nutresc speranţa că autorităţile îşi vor face datoria.

“Nutrim speranţa că legea va fi împlinită în litera şi în spiritul său, credem cu tărie că autorităţile îşi vor face datoria şi că principiile constituţionale vor fi respectate. Atât Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cât şi Consilierul eparhial, în calitate de buni cetăţeni, se vor conforma întru totul solicitărilor instituţiilor abilitate”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului susţin că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunţat în acest caz şi a încălcat astfel hotărârea Sfântului Sinod.

“Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunţat , fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care priveşte exclusiv persoana Chiriarhului şi cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcţie de competenţele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României şi Sfântul Sinod), creează impresia greşită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română şi, mai presus de toate, prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii. Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că «purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale şi nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituţia pe care o reprezintă» (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)”, au mai declarat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Update Ora 17.42: Arhiepiscopul Teodosie afirmă că se fac doar „niște verificări”.

„Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN.

Update Ora 15.43: Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt, a precizat, într-un punct de vedere transmis presei, că atât autoritățile judiciare, cât și cele bisericești sunt interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală, iar combaterea acestui flagel societal este în primul rând o datorie morală.

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a transmis Patriarhia.

Amintim că, sâmbătă, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis un comunicat oficial în care prezintă măsurile canonice și sancțiunile aplicabile în Biserica Ortodoxă Română, împotriva corupției. Detalii aici.

Știrea inițială: Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, „suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

 • Context. Jurnaliștii Recorder au publicat, în 21 noiembrie, un documentar filmat cu camera ascunsă de un fost preot care se dă drept om de afaceri. În imaginile filmate cu camera ascunsă, falsul om de afaceri îi propune Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să aducă la arhiepiscopie suma de 800.000 de lei de Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), în schimbul unui comision de 20% din sumă pentru el. În imagini, Teodosie apare acceptând afacerea și spunând ”e mană cerească pentru noi”. Teodosie îl pune în legătură pe falsul om de afaceri cu consilierul său pentru a discuta detaliile, inclusiv cum poate fi plătit acest comision de 20%. Detalii aici.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

 1. Aten.tie mare zilele astea la Soso, Simion, iRealitatea TV si Romania TV cum vor urla ca se fac dosa.re la comanda pt omul rusi.lor!! Cand DNA a facut pentru Catu si cei de la USR era mare ferici.re, e…acum sa vede.ti „Schimbarea la fata”!!!

  • e facut razna dosarul, sau e distinsul autor al articolului la fel „cumpărare de influență” ? asta nu e mita?. exact praf in ochi. daniel sacrifica un incomod sa arate ca la psd justitia lucreaza..

  • Arsenie e foarte posibil. Oricum Daniel este la cutite cu Teodosie, mai ales de cand cel din urma tot spunea ca vrea sa ii ia locul!

  • Ptui dra.ce te-ai dedat la „ochiul draqului” prea odihnitule pe ruble rusesti Mache?

  • Secta martorii lui Mache plina cu dacopati e revoltata :))

 2. Ohoooo, sa vezi cand or sa intre in AUR si in Soso! Sa vezi atunci urle.te!

 3. Face ce face Mache si tot intra in lumina reflectorului…cred ca ii place acest lucru pentru ca ii da posibilitatea sa se auda vorbind…si mult ii place acest lucru…

 4. Fix pentru banu.ieli e anchetat! Asa cum sunt ancheta.ti si pentru banu.ieli Catu si cei.lalti. Dar cand e omul rusi…pardon Sosoacei si al lui Simi.on nu va mai convi.ne. Creti.no.pati!

 5. O să țină procesul pina se prescriu faptele , după care Mache o să primească 1 milion de euro salariile pe ultimii 7 ani și pina atunci o să voteze în parlament și pensii speciale pt șpăgari domnului !

 6. A și să nu uit procesul se va ține la judecătoria Craiova acolo unde judecătoarea clanului Stănescu o să-l declare pe Mache nevinovat !

 7. la roma.nia tv si irealitatea cu siguran.ta, se va plange la greu!

 8. Cand DNA ancheteaza useristi si penelisti, doamne, tragedie. Cand DNA ancheteaza membrii BOR, apropiati AUR chiar, DNA e bun. Hai sa vedem ce dosare au procurorii pentru fiecare si cat de buni au fost din rechizitorii.

  Gata, imediat, daca nu gandesti asa esti ba userist, ba aurist…foarte salbatici suntem.

  Nu ar fi mai bine sa ne ponderam putin si sa vedem si nuantele? La noi, ba e alba, ba e neagra.

  • Absolut toti! Dar absolut toti sa fie prinsi si bagati la puscarie! Indiferent de partid, nume etc! Sa nu mai existe imunitate pt nimeni!

  • @johnson fa diferenta intre dosar politic si dosar ne-politic
   si apoi fa diferenta intre dosar in care practic nu e nici o motivatie, si un dosar in care e o motivatie palpabila
   apoi fa diferenta intre un dosar facut de unul care abia a asteptat sa faca un astfel de dosar , asteptand momentul prielnic (deci nu imediat dupa achizitii, cam in perioada electorala) vs un dosar care a aparut dupa ce s-au raportat niste lucruri
   apoi mai fa diferenta ca e vb de un virus si un procuror care crede ca stie care e treaba si cu medicina vs un dosar pentru bani
   ….
   dar da , moderatie e buna, daca am avea o justitie care nu claseaza dosarele celor de la putere (doctoratul lui ciuca, bmw-urile lui bode/muhanis) si inventeaza dosare celor din opozitie (clotide, voiculescu, mihaila)

  • 🙂 🙂 La voi e maro si plina de par. Alba sau neagra nu exista decat in basme. Exista gri.
   @andrei nu merge pe fenta. Psd vrea sa se scoata pentru ca a fost acuzat de usr de implicare in justitie. Acum arata ca o portavoce (nasoala si pentru bor prin mesaj) este anchetata. Oare cand teodosie a sfidat prin construirea unei „biserici” care era o magazie si nu avea autorizatie de constructie, s-a sesizat cineva? Cand impartasea live in timpul pandemiei cu aceeeasi lingurita sute de votanti? a avut o amenda de …. Religia are multa legatura cu inteligenta. Biserica (de orice fel) are mare legatura cu lipsa inteligentei.

  • @dacialogan1, stii ca pe vremuri erau unii condamnati la moarte pentru „subminarea economiei de stat”? vrei sa fii milos? Puscarie? unde? in resort in italia,grecia, antille, caraibe? Sa ii platesc dupa ce nu recuperez banii? sau mergem pe gropi gen guantanamo. Sau la comun ca in malaesia? si coleg de papuci cu ala care nu a blocat si recuperat paguba.

  • au bagat bani in rahova. de unde? se pare ca e ca un loc de reculegere si de luminare. Acolo scriu intr-un an mai multe carti decat au citit intr-o viata

 9. Doamne fereste….
  Domnilor de la dna ESTE MANA NU SPAGA

 10. N-are treaba cu procesul. In primul rand e agentul de vanzari numarul 1 al lui Dumnezeu in Romania,deci are pile puternice. Daca mai pui si influenta FSB prin justitia din Romania e posibil sa declare Republica Separatista Mache si sa ceara uniunea cu Rusia unde procesul nu e valabil.

 11. BOR, stat in stat

 12. Spagoveanul are intrare sus la Barbos. Cumpara influenta ?? In Evul Mediu nu se vindeau dispense pentru iertarea pacatelor. Spagoveanul este nevinovat, DNA-ul asta este rau :))

 13. Amin !! 🙂

 14. Acei 800000 lei la care visa preasfantul sunt mana cerească, dar comisionul murdar de 20% din acea sumă cu care dorea să cumpere influența pentru obținerea sumei respective ce sunt, mana diavolească?Daca va fi găsit vinovat va aplica Sfântul Sinod pentru preasfant sau prea fericit regulile canonice cu care sunt tratați coruptii?

 15. E clar cand incepe sa se isterizeze CTP.
  No Simioane te manca sistemul ca te-ai bagat in povestea cu vaccinurile sau ce credeai ca USR au vreo legatura cu povestea. Era evident ca era facuta povestea pentru USR pana v-ati isterizat de mai este putin sa li se sparga povestea in cap.
  Voi chiar credeati ca v-am cerut sa va isterizati degeaba?

 16. Voi vedeti sa ne isterizam la povestea asta si sa le facem altota treaba?
  Noi nu ne bagam in poveste si va lasam sa va descurcati singuri si daca puteti si o parte si alta sa va isterizati cat puteti de tare.

 17. Ati auzit ultimul zvon?
  Cica Geoana intra in turul doi cu unul de dreapta(stati linisti ca nu e Ciuca ca astia deja sondeaza terenul sa il schimbe)

 18. Vai, vai, vai, ce blasfemie !
  Jos labele de pe Prea-Sfantul Marii Negre !
  E postul Craciunului, dati-i omului lui Dzeu o sansa la prescriere ! :)))

 19. Rares Bogdan, strategic vorbind, tu si PNL v-ati retras in subsolul istoriei moderne la capitolul carpe de lustruit pantofii tarabagiului covrigar din Buzau. El nu a inteles ca va avea soarta chelnerului Dragnea

 20. Teodosie e zatana in sutana

 21. intarata-i Doamne pe satane

 22. Părinte te supăra astea?
  Dai un telefon lui Horațiu Potra 🫣