G4Media.ro

Brazilia a depășit pentru prima dată 2.000 de morți în 24 de…

Brazilia a depășit pentru prima dată 2.000 de morți în 24 de ore/ Președintele Bolsonaro le spunea brazilienilor „să nu se mai vaite” cu privire la pandemia COVID-19

Brazilia a deplâns miercuri pentru prima dată mai mult de 2.000 de morţi cauzate de COVID-19 în 24 de ore, potrivit ultimului bilanţ oficial al Ministerului Sănătăţii, care a raportat 2.286 de decese noi, notează AFP, citată de Agerpres.

Această ţară cu 212 de milioane de locuitori, a doua cea mai îndoliată din lume după Statele Unite, numără în prezent 270.656 de morţi cauzate de coronavirus, cu 11,2 milioane de persoane infectate.

Brazilia şi-a doborât deja recordul de decese zilnice marţi (1.972) şi a înregistrat miercuri 79.876 de cazuri noi confirmate, al treilea cel mai grav total de la începutul pandemiei.

„Suntem în cel mai sever moment al pandemiei din Brazilia, rata transmisiei cu mutaţiile face pandemia şi mai gravă. Anul 2021 va fi în continuare foarte dur”, a declarat pentru AFP Margareth Dalcolmo, pneumologă şi cercetătoare la Fiocruz, un bine-cunoscut institut de sănătate publică.

Vaccinarea a început târziu în această ţară imensă de dimensiuni continentale şi într-un ritm încă lent: 8,8 milioane de persoane (4,2% din populaţie) au primit o primă doză de vaccin, 3,05 milioane au primit a doua doză.

După numeroase avertismente din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a venit rândul miercuri Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS) să îşi exprime îngrijorarea.

„Situaţia din Brazilia este foarte preocupantă. Acest lucru ne aminteşte că zonele deja grav afectate de virus sunt încă foarte vulnerabile la noi infecţii”, a estimat directorul OPS Carissa Etienne.

„Nu trebuie să aşteptăm ca sistemele de sănătate să fie saturate pentru a implementa măsuri de sănătate publică”, a adăugat ea.

Majoritatea statelor braziliene au înăsprit restricţiile săptămâna trecută, în ciuda negării preşedintelui de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, care a minimizat în mod constant pandemia şi s-a opus oricărei închideri a magazinelor, în numele păstrării locurilor de muncă.

La începutul lunii martie, Bolsonaro le-a transmis brazilienilor „să nu se mai vaite” în privința Covid-19, într-un discurs în care critica măsurile impuse pentru stoparea pandemiei.

În cursul unei ceremonii oficiale de promulgare a unei legi care autorizează cheltuieli suplimentare pentru achiziţionarea de vaccinuri, Jair Bolsonaro a adoptat miercuri un discurs mai moderat decât de obicei, chiar folosind, moment rar, o mască de protecţie.

„Să avem încredere în guvern, în Ministerul Sănătăţii”, care lucrează cu „seriozitate şi responsabilitate”, a declarat şeful statului, a cărui gestionare haotică a pandemiei este totuşi puternic criticată de specialiştii în sănătate publică.

Cu câteva ore mai devreme, el a fost aspru criticat de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care le-a recomandat brazilienilor „să nu urmeze niciuna dintre deciziile imbecile luate de preşedintele ţării şi de Ministerul său al Sănătăţii”.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. A avut și Trump un concurent serios la titlul de cel mai idiot președinte…

  2. Unde politicienii au ales imunizarea naturala au aparut noi tulpini.