G4Media.ro

Brașovul, primul oraș care își propune neutralitatea climatică până în 2050. Primăria…

Foto: Piata Sfatului Brasov - sursa Vila Trapez

Brașovul, primul oraș care își propune neutralitatea climatică până în 2050. Primăria vrea reducerea cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030

Primarul orașului Brașov, Allen Coliban, a semnat vineri Convenția Primarilor privind clima și energia, angajând primăria să scadă să reducă cu 55% emisiile de dioxid de carbon până în 2030, iar până în 2050 să atingă neutralitatea climatică, potrivit unui comunicat de presă.

Ce presupun aceste ținte? Investiții municipale în extinderea spațiilor verzi, în reducerea poluării și în eficientizarea încălzirii centralizate.

Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale de politici publice de mediu, care se desfășoară în aceste zile la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi. Convenția primarilor a fost lansată în 2008 în Europa, având drept ambiție să reunească administrațiile locale care se angajează în mod voluntar să atingă și chiar să depășească obiectivele UE în materie de climă și energie

”Astăzi am anunțat care sunt noile planuri și noile ținte pentru Brașov, respectiv suntem și noi parte din Fit for Fifty Five, reducerea emisiilor de carbon reduse cu 55% până în 2030 și ținta de neutralitate a carbonului până în 2050. Toate aceste lucruri se transpun nu doar în ținte și în asumare, alături de alți primari europeni, a unei a unui nou acord, ci se transpun într-un plan de măsuri pe termen mediu și pe termen lung. Avem măsuri pentru 2030 și pentru 2050, care parcurg o sferă largă de domenii, de la mobilitate, la felul în care folosim energia pentru încălzirea locuințelor, la extinderea suprafețelor de spații verzi. Toate acestea se transpun în ținte măsurabile, pentru care vom veni în fața dumneavoastră și a cetățenilor, anual, pentru a da raport și pentru a da socoteală. În acest moment ne îndreptăm spre 30% reducere de emisii de carbon față de anul de referință 2008, însă au fost acei 30 la sută cei mai ușor de atins și de obținut. Următorii 25%, pe care ne propunem să-i atingem până în 2030, astfel încât să ajungem la țintă de 55 reducere, sunt mai dificili și nu putem să-i atingem fără colaborarea comunității și a cetățenilor și pentru asta suntem parte din proiectul “Tomorrow”. Avem un grup de acțiune, care include operatorul de transport, operatorii de energie, operatorii de salubritate, organizații civice brașovene, și împreună avem nevoie să agreăm asupra pașilor și asupra țintelor anuale”, a declarat primarul Allen Coliban.

Potrivit primarului, pentru a atinge cele două obiective – reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050 – acțiunile pe termen scurt sunt: diminuarea dependenței energetice prin creșterea proporției de energie verde utilizată pentru consumul clădirilor publice, condiție care va fi prevăzută în caietul de sarcini pentru achiziția de energie electrică la nivelul unităților de învățământ și a celorlalte clădiri publice; proiecte de reabilitare energetică a tuturor clădirilor publice; decarbonarea domeniului de încălzire; dezvoltarea urbană să se poată face doar în condițiile în care aceasta este una durabilă și inclusivă; creșterea suprafeței zonelor verzi; mobilitate sustenabilă și transport electric în întregime până în 2030; campanii de conștientizare în școli în domeniul tranziției verzi; aplicarea principiilor economiei circulare, în ceea ce privește managementul deșeurilor; implicarea comunității în crearea, implementarea și evaluarea strategiilor locale.

Context. Conferința Internațională de Politici Publice în domeniul Mediului este organizată de Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României. (Foto: Piata Sfatului Brasov – sursa Vila Trapez)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cu liberalizarea preturilor bucataria fara foc va functiona din plin.

  2. Pai primarica asta dupa ce a lasat balta treaba cu spatii verzi intre blocuri ca e mai interesanta cardasia cu mafia imobiliara acum baga alta gogoasa la digestie ca fie bine … mai primarica nu te uit ptr dosarul str Carpatilor

    • Eu nu sunt de acord cu obiectivul de „neutralitate” de 55% până în 2030! Asta însemnă că totul va fi mai scump de la mâncare, îmbrăcăminte și până la încălzire. Programul asta îmi aduce aminte de vremea lui Ceaușescu când ni se spunea să mai punem un pulover pe noi și de Mincu cu „alimentația științifică”.

    • @Ion, noi abia ducem povara pietei „concurentiale”.
      Cand vom avea 50% energie regenerabila si moneda slabita de importurile masive de autobuze si masini electrice dar si de efectul de deindustrializare, vom cere ajutoare de hrana sau vom emigra in Turcia, Siria, Afganistan.

    • Colibane, lasa parcurile si spatiile verzi intre blocuri nu mai sufoca orasul cu prietenii tai imobiliari…

  3. „Ambitiile” eco, un context foarte bun pentru spagi luate pe contracte grase pentru autobuze electrice si achizitii la supra pret facute in numele ecologizarii.
    Nu-i asa ca vor cumpara panouri fotovoltaice ca sa-si asigure 100% electricitate regenerabila? Indiferent de cat de rentabil e sa instalezi fotovoltaic in depresiunea Brasovului, o zona cu insolatie slaba.

  4. Revine heirupismul , la fel cu ceea ce s-a petrecut in timpul regimului comunist cu industrializarea (cincinale in patru ani si jumatate) care a costat enorm si a ajuns la fier vechi. O luam inaintea Frantei , Spaniei sau Angliei, n-au nicio sansa in fata noastra , pana sa isi izoleze ei palatele , castelele, zgarie-norii, muzeele , cladirile istorice si ce mai au, ai nostri au si terminat .

    • USRPLUS ar promite orice ca sa ramana la butoane. Dezavantajele sunt evitate, izolarea si etanseizarea ferestrelor locuintelor determina cresterea umiditatii in interior), mai ales in incaperile mici(apare condens cand aerul se satureaza de vapori din respiratie sau activitati casnice: gatit, spalat etc, si apoi mucegai), primavara devreme si toamna tarziu izolatia impiedica incalzirea cladirilor de la soare, izolatia nu este eficienta la pereti grosi, materialele izolante se contracta si se dilata, si probabil au emisii de gaze cand sunt incalzite de la soare. ln plus, intervin si probleme de calitate(firmele vor sa maximizeze profitul si lucreaza cu angajati cu calificare slaba ) si de parandarat. Parandarat (coruptia) exista si in timpul industrializarii, insa la nivel suportabil:cei de la aprovizionare dadeau cate o sticla de bautura pt furnizori , sa primeasca in timp rezonabil materialele necesare.

    • Alte dezavantaje importante: izolatiile pot fi inflamabile , deci pericolul in caz de incendiu creste f. mult; izolatiile pot fi adapost pt insecte: gandaci de bucatarie, plosnite, sau pt. rozatoare.

    • Izolarea peretilor si etanseizarea ferestrelor duc la cresterea umiditatii in interiorul locuintelor, mai ales in incaperile mici, unde aerul se satureaza cu vapori de apa (din respiratie, gatit , spalat etc), iar surplusul se condenseaza in zonele mai reci si cu circulatie de aer mai redusa(colturi), umezeala favorizand aparitia mucegaiului. Primavara devreme si toamna tarziu, izolatia impiedica incalzirea cladirilor de la soare. Materialele izolante se contracta sau se dilata in functie de temperatura si au emisii poluante . La cladirile cu pereti grosi, izolatia este ineficienta.

  5. Colibane ce facem tata, ai promis spatii verzi si parcuri inainte de alegeri. Acum ne imbatam cu apa rece si folosim cuvinte mari ca neutralitate
    Tragi cu prastia dupa vrabii
    Termina putoare spatiile verzi si apoi treci la gargara cu eoliene

  6. L-am votat pe neica Allen ca am vrut sa scapam de coruptu’ Scripcaru. Din pacate toarsu’ Allen e plecat rau cu sorcova. Nu a facut nimic de un an pentru oras, are in cap doar porcarii gen iecologie si feisbuc. Problemele reale se acumuleaza …

  7. Pana-n 2050 o sa vedeti ursi cum fac caiac … Astia cred ca mai au aer in 2050 daca o tin tot asa, ‘ambitii’ -55% 2030 … Vai de viata voastra, nu stiti ce va paste.