G4Media.ro

Borrell: Uniunea Europeană și Statele Unite „continuă să lucreze cot la cot…

Sursa foto: European Council

Borrell: Uniunea Europeană și Statele Unite „continuă să lucreze cot la cot pentru a contrabalansa atacul Rusiei asupra Ucrainei şi asupra economiei mondiale”

Uniunea Europeană şi SUA lucrează împreună pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, după întrevederea, joi, la Phnom Penh (capitala Cambodgiei), cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu care a abordat de asemenea acordul nuclear iranian şi tensiunea din strâmtoarea Taiwan, relatează EFE, citată de Agerpres.

‘SUA şi UE continuă să lucreze cot la cot pentru a contrabalansa atacul Rusiei asupra Ucrainei şi asupra sistemului şi economiei mondiale’, a afirmat Borrell pe Twitter după întâlnirea cu Blinken în marja reuniunii ministeriale a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se desfăşoară în Cambodgia.

Cu câteva minute înaintea întrevederii, Borrell a subliniat că ambele părţi lucrează împreună pentru a ‘apăra şi susţine Ucraina împotriva agresiunii ruse’ şi a subliniat că întâlnirea sa cu Blinken reprezintă o bună ocazie pentru a menţiona că actuala ‘criza alimentară şi energetică nu este o consecinţă a sancţiunilor impuse Rusiei, ci a războiului şi a blocadei ruse’.

‘Trebuie să facem mai mult pentru a contracara naraţiunea rusă. Este important ca lumea să înţeleagă cine este vinovat de acest lucru’, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei blocului comunitar a declarat că UE şi SUA au discutat şi despre acordul nuclear iranian şi despre ‘cum să păstrăm pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan’.

La rândul său, Blinken, care l-a descris pe Borrell drept un partener ‘de primă mână’, a subliniat în afirmaţii anterioare că atât UE, cât şi SUA sunt interesate să discute cu ASEAN despre ‘consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei’, în special în ceea ce priveşte insecuritatea alimentară şi preţurile la energie.

Secretarul de stat american a declarat că au discutat, de asemenea, despre situaţia din Myanmar ‘care a mers din rău în mai rău’ pe fondul execuţiei a patru activişti pro-democraţie săptămâna trecută de către junta militară care a luat puterea în această ţară în urma unei lovituri de stat anul trecut.

‘Ambii suntem adepţii unui rol central al ASEAN’, a spus Blinken, care a evitat să se refere în discursul său la tensiunile cu China din strâmtoarea Taiwan ca urmare a vizitei în insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, notează EFE.

Reuniunea a avut loc după ce miniştrii de externe ai G7 au subliniat că ‘nu există nicio justificare’ pentru exerciţiile militare ‘agresive’ ale Chinei în strâmtoarea Taiwan după vizita lui Pelosi, afirmaţie susţinută şi de Borrell.

Armata chineză a început joi exerciţii militare de anvergură cu muniţie de război în jurul Taiwanului, ceea ce a provocat o ‘blocadă maritimă şi aeriană’ a insulei, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării.

Manevrele, care au început la o zi după vizita controversată a preşedintei Camerei Reprezentanţilor la Taipei, prevăd închiderea spaţiului maritim şi aerian în şase zone din jurul insulei şi au afectat 18 rute aeriene internaţionale din Taiwan, în timp ce peste 900 de zboruri au fost nevoite să îşi schimbe traseul.

La reuniunea ASEAN din Phnom Penh participă de asemenea ministrul de externe chinez,Wang Yi, precum şi omologul său rus, Serghei Lavrov, alături de alţi şefi ai diplomaţiilor ai unor ţări din Asia de Sud-Est.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. A vorbit și bunicul lui Pelosi. Când vezi cine apară Europa îți dai seama de anvergura dezastrului ce va sa vina.

  • Hai nu mai spune! Te roade, ciolovecule, că propaganda rusă nu a dat și nu dă rezultate? Că America și Europa și-au reînnoit și chiar amplificat legăturile pe fondul invaziei ruse în Ucraina? Ghinion!

  • @vierme de cotea, ciolovecii sunt racheții ukrani naziști, waxer redus ce ești.

  • @Barabulă În primul rând, să mă s u g i la p u l ă. În al doilea rând, se vede cât de r e t a r d a t ești, de nici în limba română nu știi să scrii ca lumea. Nu-ți traduce corect Yandex-ul rusesc?

  • Gică, lingău rusnac, du-te repede că pierzi rația de cartofi dată de r e g i m u l cr¡m¡nal rus.

  • @cotea: mare cre tin fru st rat mai esti…iti cam place sa ti-o iei de la toti pe-aici, re tar da tu le

 2. Am vazut cum lucrați, manca-v-ar Jilava pe toți!Ati dat porunca să se dubleze pretul carburantilor!

 3. Pe ăsta când l-au deshumat? Moș Biden e reclamă la vitamine. pe lângă Nea Caisă ăsta. Deci… cu ăștia vom înfrunta _criza energetică ș inflația? Am pus-o, fraților!

 4. Sclavilor de la g4 ,se pare ca vă credeți nemuritori .Îmi blocați dreptul la exprimare . Corect ,este pagina voastră și o folosiți în interes propriu.
  La un moment dat veți realiza că viața e mai de preț ca banul,însă va fi prea tarziu.