G4Media.ro

Borrell, după ce Rusia a refuzat răspunsul colectiv al UE la solicitările…

Sursa foto: European Council

Borrell, după ce Rusia a refuzat răspunsul colectiv al UE la solicitările de garanții de securitate ale Moscovei: „Numai cei care sunt interesaţi să ne divizeze ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie”

Uniunea Europeană a decis să răspundă colectiv solicitărilor adresate de Rusia unora dintre membrii săi, deoarece „acţionează unitar în toate problemele de interes comun”, a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca răspuns la criticile Moscovei, notează AFP, citată de Agerpres.

„Numai cei care sunt interesaţi să ne divizeze ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie”, a avertizat Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii joi seară.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a cerut unora dintre omologii săi din UE să precizeze interpretarea principiului „indivizibilităţii securităţii”.

Pentru Moscova, acest principiu înseamnă că securitatea fiecărei ţări este inseparabil legată de cea a celorlalte şi, prin urmare, că o extindere a NATO la Ucraina şi Georgia o ameninţă pe cea a Rusiei.

Serghei Lavrov a cerut în mod explicit ca răspunsul să fie dat individual, „şi nu în numele unui bloc”. UE a răspuns printr-o scrisoare „colectivă” aprobată de cei 27 şi transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles.

„În baza deciziei unanime a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe Serghei Lavrov ca răspuns la mesajul scris pe care l-a adresat fiecăruia la 28 ianuarie”, a precizat Josep Borrell după criticile formulate de ministrul rus.

„UE are o politică externă şi de securitate comună şi obiectivul nostru este să acţionăm unit în toate problemele de interes comun”, i-a reamintit Josep Borrell.

„Aceasta include, de asemenea, coordonarea răspunsurilor la scrisori, aşa cum se solicită. Este la latitudinea statelor membre UE să decidă asupra acestor probleme”, i-a precizat el.

Scrisoarea transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles „abordează problemele ridicate de ministrul Lavrov şi reiterează oferta UE şi a statelor sale membre de a continua dialogul cu Rusia privind modalităţile de consolidare a securităţii tuturor”, a spus Josep Borrell, citat de AFP.

Sursa foto: European Council

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Corecta observatie !
    Indraznesc si eu o alta : Rusia e tot un fel de psd !