G4Media.ro

Borisov şi-a comandat un nou ministru de externe, premierul Glavcev execută

Borisov şi-a comandat un nou ministru de externe, premierul Glavcev execută

Premierul bulgar Dimităr Glavcev i-a propus preşedintelui să îl înlocuiască pe ministrul de externe Stefan Dimitrov cu Daniel Mitov, deputatul de la GERB, candidat pentru postul de premier din partea partidului şi fost ministru de externe al Bulgariei scrie Mediapool, citată de Rador,. Ştirea privind schimbarea a venit de la Biroul de presă al Consilului de Miniştri de la Sofia, la mai puţin de trei ore de când liderul GERB, Boiko Borisov, a cerut ca un om nou să conducă Externele. Motivul oficial pentru schimbarea din guvernul interimar este „nevoia unei coordonări la timp şi responsabile între membrii guvernului interimar, precum şi cu aliaţii şi partenerii”, potrivit Rador Radio România.

Anterior, la o întâlnire cu simpatizanţii GERB, Boiko Borisov l-a criticat pe ministrul de externe Stefan Dimitrov, iar motivul pentru aceasta a fost poziţia acestuia cu privire la Ucraina. Borisov a comentat că doar în ceea ce-l priveşte pe ministrul apărării Atanas Zapriankov ar fi sigur că „nu se va abate de la poziţiile pro NATO, sprijinul pentru Ucraina, precum şi sprijinul actual pentru Platforma Crimeea, având în vedere modul excelent în care s-a prezentat generalul Zaprianov”.

„Spre deosebire de ministrul de externe, formaţiunea GERB este responsabilă de ministrul apărării. Noi nu avem nicio responsabilitate pentru ministrul de externe. Și dacă Glavcev nu îl înlocuiește, nu va avea niciun sprijin. Pentru că el schimbă doctrina pe care a avut-o Ministerul de Externe, Ministerul Apărării şi partidul nostru”, a comentat Borisov. El a adăugat că, dacă Dimitar Glavcev nu respectă recomandarea de înlocuire a lui Stefan Dimitrov, „îl voi face să se conformeze mai târziu”.

Liderul GERB a mai comentat că a propus ca din cabinetul interimar să facă parte Maria Gabriel și Asen Vasilev, să-și păstreze funcțiile de miniștru de externe, respectiv ministru de finanțe. Nu e clar cui i-ar fi propus. Asen Vasilev a declarat că acest lucru nu se poate întâmpla.

În faţa simpatizanţilor de la GERB, Borisov a menţionat că exact Delian Peevski a fost cel care l-a propus prima dată pe Hristo Ivanov, iar apoi pe Atanas Slavov pentru postul de ministru al justiţiei, pentru a face modificări în Constituţie şi cu privire la reforma judiciară. De aceea, tocmai coaliţia Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată (PP-DB) este responsabilă pentru cercul restrâns de persoane din care preşedintele poate alege pentru postul de premier interimar. „Atunci, dragii mei, nimeni nu se gândea că acest bloc – GERB, PP-DB şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) – va ajunge la alegeri. De aceea le era indiferent cine va fi. Era un lucru simplu, ca să existe ca variantă. Nu s-au gândit absolut deloc. Dacă s-ar fi gândit, nu ar fi pus oameni care de-a lungul timpului au fost apropiaţi ai GERB. Unii dintre ei. De fapt, doar Glavcev”.

Înainte de a fi numit ministru al Afacerilor Externe în guvernul interimar, în urmă cu mai puțin de o săptămână, Stefan Dimitrov a fost ambasador al Bulgariei în Muntenegru. El a fost a doua alegere pentru post a lui Dimităr Glavcev. În componența guvernului anunțată inițial, Ivailo Ţenov a fost menţionat ca ministru de externe.

Daniel Mitov este vicepreședintele al GERB. A fost ministru de externe în 2014, în guvernul interimar numit atunci de președintele Rosen Plevneliev, cu premier Gheorghi Bliznaşki. El rămâne în funcție în următorul guvern ales al GERB – până la începul anului 2017.
Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bodyguardul ăsta conduce de fapt Bulgaria.

  2. Model românesc.