G4Media.ro

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană/ Întâlnire…

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană/ Întâlnire cu Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus și discuții despre relațiile UE cu China și Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, pe agenda discuţiilor aflându-se situaţia din Mediterana de Est, cea din Liban, relaţiile UE – China şi UE – Rusia, evoluţiile din Belarus, a informat MAE, citat de Agerpres.

Înaintea reuniunii, ministrul Aurescu va participa alături de ceilalţi miniştri UE la un mic dejun de lucru cu Svetlana Tihanovskaia, lider al opoziţiei belaruse.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE remis AGERPRES, în cadrul reuniunii, miniştrii de Externe şi Înaltul Reprezentant Josep Borrell vor trece în revistă, din perspectiva ultimelor evoluţii, o serie de subiecte de actualitate, precum situaţia din Mediterana de Est, situaţia din Liban, relaţiile UE – China şi situaţia din Hong Kong, relaţiile UE – Rusia şi situaţia din Venezuela.

Totodată, pe agenda de discuţii figurează situaţia din Libia, relaţiile UE – Uniunea Africană şi evoluţiile din Belarus, precum şi o dezbatere strategică, în cadrul unui dejun de lucru, pe tema viitorului parteneriatelor UE cu statele din vecinătatea sudică, a precizat sursa citată.

Conform MAE, în ceea ce priveşte situaţia din Libia, Aurescu va pune accentul pe fereastra de oportunitate creată de recenta semnare a armistiţiului între părţile aflate în conflict, precum şi de evoluţiile politice de ultimă oră. România susţine necesitatea unor discuţii politice de substanţă, care să conducă la o soluţie paşnică şi durabilă, se evidenţiază în comunicat.

Ministrul Aurescu va prezenta perspectiva României cu privire la modalităţile de eficientizare a cooperării UE cu Uniunea Africană şi necesitatea de identificare a priorităţilor pe care UE doreşte să le sprijine în continuare, ţinând cont şi de impactul pandemiei de COVID-19.

„În ceea ce priveşte situaţia din Belarus, vor fi discutate evoluţiile recente şi se va evalua necesarul de sprijin financiar al UE şi al statelor membre. Accentul va fi pus pe necesitatea de a adopta cât mai curând sancţiunile UE împotriva celor vinovaţi de falsificarea alegerilor prezidenţiale şi reprimarea violentă a protestelor din această ţară, aşa cum s-a convenit la reuniunea informală Gymnich de la Berlin (27 – 28 august). Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru democratizarea Belarusului şi pentru societatea civilă, punctând necesitatea ca susţinerea venită din partea UE şi a statelor membre să fie cât mai bine adaptată la necesităţile actuale ale societăţii belaruse, pentru a contribui la un impact cât mai concret pe acest palier”, se mai arată în comunicat.

sursa foto: Facebook\ Ministerul Afacerilor Externe

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Bla, bla, bla, adică UE are ca obiective Rusia, China, Africa, eventual Iranul. Cam asta-i nivelul diplomației de la Bruxelles. Noroc ca mai sunt unii prin UE care mai au si alte obiective si relații serioase cu Occidentul. In rest…varza de Bruxelles.

  2. Am rezolvat pacea dintre Israel si Palistina iar acum rezolvam pacea din Belarus.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.