G4Media.ro

Bloomberg: Cum a reușit Trump să-l păcălească pe Putin în Siria

sursa foto: Casa Albă

Bloomberg: Cum a reușit Trump să-l păcălească pe Putin în Siria

Criticii care văd retragerea Statelor Unite din Siria ca un act de slăbiciune care va afecta prestigiul și influența americanilor în Orientul Mijlociu greșesc, iar președintele Donald Trump a reușit prin decizia să îl păcălească pe Vladimir Putin, acesta din urma trebuind, foarte curând, să facă față unor probleme politice, militare și economice majore în regiune. Aceasta este concluzia unui material de opinie publicat de Bloomberg, care analizeaza hotarârea controversată a liderului de la Casa Albă de a retrage soldații americani din nordul Siriei și de a lăsa Turcia și Rusia să preia controlul zonei. Mișcarea lui Trump a fost criticată intens la Washington, atât de democrați, cât și de o parte a republicanilor, ce îl acuză pe președinte că a abandonat aliații kurzii, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic.

În urmă cu câteva saptamâni, preşedintele Trump a cerut trupelor americane să se retragă din nordul Siriei, lucru care a făcut ulterior ca Turcia să lanseze o ofensivă transfrontalieră, având că ţintă forţele kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG). YPG este componentă principală a Forţelor Democrate ale Kurzilor Sirieni (SDF) şi este considerată de Ankara drept o grupare teroristă din cauza legăturilor cu insurgenţîi kurzi din sud-estul Turciei, în special cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis de turci. Dar SDF a fost principala aliată a Statelor Unite în lupta cu militanţii grupării Statul Islamic.

Operaţiunea Turciei a a stârnit un val de opoziţie la nivel internaţional. După ce părea că dă undă verde acestei operaţiuni, preşedintele Trump a ameninţat că „va anihila” economia turcă „dacă Ankara va depăşi limitele.”

Bloomberg reamintește că după ce președintele american a anunțat retragerea din Siria, Camera Reprezentanților de la Washington a aprobat cu largă majoritate o rezoluție care denunță decizia Administratiei Trump drept „un beneficiu pentru adversarii guvernului Statelor Unite, înclusiv Siria, Iranul și Rusia.”

Ulterior, Mitch McConnell, liderul republican al Senatului american, a introdus o rezoluție similară în camera superioara a legislativului de la Washington, în care se afirmă: „Dacă nu este împiedicata, retragerea din Siria va duce la și mai mult haos din care se dezvoltă terorismul și va crea un vid pe care adversarii noștri îl vor umple cu siguranță.”

„Un astfel de acord bipartizan este rar la Washington în aceste zile,” scrie Bloomberg, care afirmă însa că acest lucru „subestimează înțelepciunea deciziei lui Trump, beneficiile pentru interesele Statelor Unite din Orientul Mijlociu și trucul meschin pe care (Trump) i l-a făcut președintelui rus Vladimir Putin.”

Există câteva motive prin care jurnalistul Zev Chafets, care a fost consilier de rang înalt al premierului israelian Menachem Begin, justifică această teorie în materialul său de opinie din Bloomberg.

1. Zona este plină de probleme. Trump a afirmat în repetate rânduri că Siria este „o groapă de nisip sângeroasă.” Este, de asemenea, „o încrengatura de triburi și secte aflate în război, animozități antice inexplicabile și diferențe ireconciliabile.”

Bloomberg susține că președintele Trump „nu este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru acest loc complicat sau să fie prins în el.” Dacă retragerea soldaților americani, ordonată de liderul de la Casă Albă, oferă Rusiei ocazia de a umple acest vid, așa cum cred legiuitorii americani, atunci regiunea este una „pe care Trump este fericit să o cedeze. Liderul rus pășește țanțoș pe scenă mondială, dar nu a obținut exact o victorie.”

2. Rusia va deveni ținta teroriștilor. Autorul crede că, mai devreme sau mai târziu, Al-Qaeda, Statul Islamic sau o altă organizație teroristă vor scăpa din frâu în Siria, iar diplomații și soldații ruși vor deveni țintele acestora. Moscova va trebui să trimită trupe suplimentare în regiune, fiind nevoita să întaresca inclusiv instalațiile sale navele de la Marea Mediterana.

Jihadul declanșat împotriva soldaților ruși din Siria „va inflama populația mare de musulmani din Rusia. Moscova însăși va deveni o țintă teroristă.”

3. Putin, prins la mijloc între Turcia și Siria. Pe 22 octombrie, Putin și preşedintele turk Recep Tayyip Erdogan au convenit că grănicerii sirieni şi poliţia militară rusă vor elibera de luptătorii YPG o zonă de până la 30 de kilometri din nordul Siriei. Bloomberg crede însa că „zona de siguranță” pe care cei doi lideri au creat-o recent în regiune „se va prăbuși.” Liderul sirian Bashar al-Assad „consideră pe bună dreptate” că această zona este „o încălcare a suveranității țării sale și, dacă poate convinge patronii săi ruși să o elimine, Erdogan va amenința cu o altă invazie.”

În această situație, dacă Putin va sprijini Turcia, Assad va lua lucrurile în propriile sale mâini și ar putea apela la kurzi pentru a acționa împotriva adversarilor sai, precum fortele turce. Dacă va izbucni un conflict în această zona de granița, „Putin va fi prins la mijloc, între Assad și Erdogan. Orice va face, el se va afla în cea mai vulnerabilă dintre pozițiile din Orientul Mijlociu, și anume prietenul dușmanului cuiva.”

4. Costurile uriașe ale reconstrucției Siriei. Se așteaptă ca Rusia să ajute la reconstrucția tarii arabe distrusă de războiul civil, costurile fiind estimate la 400-500 miliarde de dolari. „Aceasta este o factură pe care Trump nu a avut nicio intenție s-o platească – și un motiv în plus pentru care a fost bucuros să-i predea nordul Siriei lui Putin.”

Autorul crede că Rusia nu își poate permite un proiect de o asemenea amploare. „Este posibil că Putin să se aștepte ca țările UE să achite factura, motivate fie de impulsuri umanitare, fie de dorința de a preveni un alt val de imigranți săraci.” Dar Bloomberg crede că acestea sunt niște „iluzii,” și că, confruntată cu un potențial flux de refugiați sirieni, Europa va prefera mai degrabă să instaleze bariere la granițele sale de sud și de est decât să investească pentru reconstrucția imobilelor din Siria distruse de conflict.

Dar acest lucru nu este totul. Siria are nevoie nu doar de locuințe accesibile, „ci de o întreaga economie, după ce industria turistică a dispărut, câmpurile petrolifere sunt fie inoperabile, fie în mâinile soldaților americani, iar principalul su export sunt condimentele.

5. Conflictul Israel-Iran. O altă problema care îi da bătăi de cap lui Putin este confruntarea continuă dintre israelieni și iranieni, care se desfășoară în mare parte pe teritoriul sirian. Până în acest moment, Rusia a fost neutră.

„Puternicele forțe militare din Israel sunt angajate împotriva a ceea ce liderii lor consideră o amenințare strategică. Și, spre deosebire de kurzi, Israelul nu este un aliat la care americanii pot renunta.” Analistul afirmă că Putin știe acest lucru și nu va risca o confruntare militară, indiferent cât de multe depozite de muniții iraniene din Siria vor fi distruse de Israel sau cât de tare va fi presat de Assad să riposteze.

Autorul crede că acestea sunt câteva dintre motivele pentru care cei ce văd retragerea Statelor Unite din Siria ca un act de slăbiciune care va afecta prestigiul și influența americanilor în Orientul Mijlociu greșesc profund . El afirmă că lumea arabă întelege foarte bine cum merg lucrurile și realizează că indiferența lui Trump față de soarta Siriei este cea a jucătorului mai puternic care își urmărește propriile interese. Pentru că, până la urmă, State Unite beneficiază de „mult mai multă putere navală, dominație aeriană, arme strategice și active de informații decât orice altă țară din regiune, inclusiv Rusia. Și aliații săi sunt cele mai bogate, cele mai bine situate și cele mai puternice din punct de vedere militar țări din Orientul Mijlociu.” Din acest motiv, niciunul dintre aceste state nu își va schimba relația cu Washingtonul pentru o alianță cu Moscova, iar Trump știe acest lucru. În ceea ce îl privește, concluzioneaza Bloomberg, „Putin este binevenit în groapa de nisip și în încrengatura” complicata care există în regiune.

Surse: Bloomberg

Foto: Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Jaba o dam cu zahar. Tot gust amar are retragerea. Rezulta multe de aici. Capul de pod al rusnacului e din ce ince mai mare

  2. rusia sa participe la reconstructie? cred ca cineva si-a pierdut capul

  3. Interesant punct de vedere .Constatarile sunt simple . Turcia isi securizeaza o zona la granita cu Siria ce produce un triplu efect . Alunga militiile kurde din zona , delimiteaza un spatiu in care cele citeva milioane de refugiati aflati acum pe teritoriul Turciei sa poata locui si poate nu in ultimul rind poate determina alocarea unor sume de bani de catre UE de ordinul miliardelor de EURO. In acelasi timp actiunea permite reinventarea imaginii de luptator pentru drepturile turcilor ,imagine creata prin aceasta actiune de catre presedintele turc .America joaca pragmatic si securizeaza doar zonele petroliere ce produc plusvaloare si determina o reactie deocamdata verbala a Rusiei ,dar agresiva numind actiunea ca – terorism economic -. Zona fiind insa supusa unei permanente confruntari tribale ,unor confruntari deja inter – statale nu poate fi reorganizata si pacificata decit in urma interventiei ONU cu trupe ONU de mentinere a pacii . UE si NATO nu s au implicat militar pina acum decit prin deciziile recente de a nu mai furniza arme (cu toate componentele necesare ) Turciei . Nu cred ca RUSIA are capacitatea economica de a putea porni un proces de reformatare a SIRIEI ci doar de a opri o reaparitie a asa zisului stat islamic in zona . Intresant insa ar fi de vazut daca UE isi va asuma vreo actiune militara sau daca va reusi sa angreneze NATO in acest scop . Este de urmarit ce se intimpla ,sa speram ca totul se va reaseza fara noi pierderi de vieti omenesti .

    • Asa bine e sa avem un atotstiutor d’asta, sa ne spuna numai aberatii cu multa covingere si țâfnă!!! Bah, ma ia si tu de citeste o uikipidia, ceva…

    • Ce nu ai inteles sau esti giga ? sau esti asistat ?

    • Tudore tu iti pui intrebari in minte , tu raspunzi la ele , este evident ca nu ai inteles nimic din ceea ce spun si iti raspunzi anapoda la propriile nedumeriri . hai pa .

  4. Americanii transforma esecul in victorie pt ei. agentia de presa americana pune in evidenta numai latura pozitiva ( americanii nu vor suferi pierderi umane, nu vor cheltui bani cu reconstructia). In momentul de fata Trump are foarte putini interlocutori in zona, Israel si Arabia Saudita, pe cand Putin, ca ne convine sau nu, vorbeste cu toata lumea: Siria, Turcia, Iran si toate tarile arabe. UE si USA n-au fost intotdeauna pe aceeasi lungime de unda privind Orientul Mijlociu. Putin se intalneste din ce in ce mai des cu leaderii europeni, a fost reprimita recent in Consiliul Europei. Asa ca retragerea americanilor este o decizie proasta, un element in plus care ne intareste convingerea ca Trump se dezintereseaza din ce in ce mai mult de UE, NATO si-l lasa pe Putin sa faca jocurile in zona, pt ca americanii au acum interese in alte parti-America de Sud.

  5. Trump a luat decizia corecta. Decât să se afunde intr-un război fără sfârșit gen Vietnam/ Irak / afganistan mai bine să îi lase pe ruși sa își rupă gâtul acolo. Nu e o victorie pentru Trump ci o decizie rezonabila . Cine a urmărit istoria conflictului sirian înțelege foarte ușor de ce Rusia l-a susținut pe Assad (vezi episodul cu mâncători de ficat) și de ce aventura siriană a fost doar pentru orgoliul premiantului Nobel pentru pace, Obama.