G4Media.ro

Blocaj politic în Franța: Atât partidele de stânga, cât şi cele de…

Blocaj politic în Franța: Atât partidele de stânga, cât şi cele de dreapta resping apelul lui Emmanuel Macron pentru deblocarea Parlamentului și îi cer să spună ce compromisuri ar face în schimbul susţinerii

Atât partidele de stânga, cât şi cele de dreapta au respins joi apelul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la deblocarea parlamentului, cerându-i şefului statului să precizeze ce compromisuri este dispus să facă în schimbul susţinerii, informează Reuters.

Miercuri seara, înainte de a pleca spre Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, Macron a ţinut un discurs televizat în care a recunoscut că alegerile parlamentare de luna aceasta au evidenţiat „diviziunile profunde” din societatea franceză.

Preşedintele a exclus formarea unui guvern de uniune naţională şi le-a cerut liderilor partidelor rivale să ia în considerare posibilităţile de alcătuire a unei coaliţii cu alianţa sa de centru sau susţinerea reformelor prin aprobarea fiecărei legi în parte.

Manevra politică a fost respinsă din toate părţile spectrului politic ca o încercare de a obţine consensul asupra politicilor şefului statului, fără a ca acesta să facă în schimb prea multe concesii.

„Dacă îşi menţine proiectul, nu are o majoritate absolută”, a declarat deputata socialistă Valerie Rabault postului de radio France Inter, susţinând că „el (Macron) va fi cel care blochează Franţa, nu noi”.

Senatorul Bruno Retailleau, din partidul de dreapta Republicanii, a exclus orice coaliţie, susţinând că preşedintele nu se bucură de încredere. „Pentru noi, va merge caz cu caz”, a afirmat el.

Apelul a fost respins şi de Louis Aliot, vicepreşedintele Adunării Naţionale (RN) conduse de Marine Le Pen, contracandidata de extremă dreaptă a lui Macron la alegerile prezidenţiale. RN este acum cel de-al doilea partid parlamentar din Franţa.

Liderul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, a numit discursul preşedintelui „un ghiveci”.

Reuters apreciază că aceste reacţii lasă puţine şanse pentru ieşirea rapidă din impasul politic. Voturile alegătorilor francezi au dus la o situaţie neobişnuită în Franţa – un parlament fără o majoritate clară. Alianţa de centru a lui Macron ar fi avut nevoie de încă 44 de deputaţi pentru a dispune de majoritatea absolută, în timp ce extrema dreaptă îşi dispută cu o alianţă de stânga din care fac parte şi extremiştii postura de principală forţă de opoziţie. Conservatorii ar putea fi cei care decid cine va conduce.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Paris, Olivia Gregoire, a nuanţat poziţia lui Macron, care ceruse partidelor să îşi clarifice poziţiile în două zile. Ea a estimat că vor fi necesare săptămâni de consultări politice şi că preşedintele „a început un dialog care nu se va încheia în 48 de ore”.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. S-a fasait progresismul în Franța.
    Next to come? :)))

  2. i-au pacalit rusii si pe alegatorii franci .

  3. Macron nu va avea liniște cu LePeneasca în coasta lui, și nu numai.. ‘Mă tem’ că divizarea Franței despre care amintește el e și consecință a coloraturii etnice dar mai ales ‘religioase’ pe care au asimilat’o atât ei cât și restul Europei.

  4. Macroul arogant e pe faras :))))))

  5. Din păcate nu s-a înțeles ca macronismul în esență e ceva care divizeaza. În mandatul sau macron a tot încercat sa dea vina pe altii: vestele galbene, nevaccinatii, rusii.

  6. Franta. Patria intelectualilor de salon, a elitei cu simpatii comuniste, a idealistilor care habar nu au cu ce se maninca „societatile multilateral dezvoltate”. Cititi cartile recente si vedeti cum le put finantistii, economistii, dar cum se ingramadesc toti la reuniunile nostalgice ale comunistilor, cum ii curteaza pe rusi. Si puneti de partea cealalta, adunatura de popor venit din colonii, needucat, discriminat, somer in mare parte, minat de fundamentalism si ura. Macron este un finantist. Snob, arogant ca orice francez, convins ca le stie pe toate si are o superimportanta. E tot ceea ce urasc mai mult intelectualii. Sau sindicatele. Tara asta se duce in cap si dupa ea, din pacate si miezul tare al UE. Sa vedem ce se mai alege.

  7. RN, NUPES și LR, adică suveraniștii, stânga și republicanii ar trebui să formeze o coaliție numai pentru a trimite Partidul bătut și învins al lui Macron în opoziție. Numai pentru a avea această satisfacție. Omul acesta (Macron) nu a știut decât să arunce vina pe alții.

  8. RN, NUPES și LR, adică suveraniștii, stânga și republicanii ar trebui să formeze o coaliție numai pentru a trimite Partidul bătut și învins al lui Macron în opoziție. Numai pentru a avea această satisfacție.