G4Media.ro

Blinken: SUA nu exclud acțiuni militare pentru a opri Iranul să se…

Sursa foto: Flickr / White House Photo by Adam Schultz)

Blinken: SUA nu exclud acțiuni militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare / „Totul este pe masă”

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, informează dpa, citată de Agerpres.

Într-un interviu pentru canalul de televiziune Al Arabiya în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, Antony Blinken a declarat că „totul este pe masă”. A adăugat însă că diplomaţia este calea preferată. Iranul a avut şansa de a reveni la acordul nuclear internaţional, dar a respins-o, a spus şeful diplomaţiei americane.

Nici preşedintele american Joe Biden nu a exclus un atac ca ultimă soluţie în vara anului trecut, aminteşte dpa.

Negocierile vizând relansarea acordului nuclear de la Viena din 2015 dintre Iran şi Occident sunt de luni bune în impas. Potrivit diplomaţilor, Teheranul a blocat un acord cu puţin timp înainte ca acesta să fie încheiat.

Reprimarea brutală a protestelor recente din Iran a zdruncinat, de asemenea, încrederea în negocieri. Uniunea Europeană a condamnat acţiunile aparatului de securitate al Iranului şi a impus noi sancţiuni dure.

După ce preşedintele Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul în 2018, Teheranul a încetat să respecte restricţiile convenite în acord şi a refuzat accesul inspectorilor AIEA.

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniul la un nivel de puritate de 60%. Potrivit datelor AIEA, acesta este un procentaj care nu este în mod semnificativ sub nivelul de 90%, necesar pentru armele nucleare. Regimul de la Teheran pretinde că foloseşte programul nuclear doar în scopuri civile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Nuuuuu!!
  Asta ii o veste foarte proasta pentru noi Florine!!
  Imi pare rau, dar rolul tau ca si aghiotant e pe sfarsite!!

 2. Hai ba cu ” democrația” in Iran! Ce tot o lalaiti!

 3. Cine este dictator ? Cine dictează ce trebuie să faci sau să nu faci ? Cine impune probabil Rusia , China ? Cu ce drept impui reguli in alt stat suveran ? Dacă România spune SUA nu ai voi să produci arme nucleare SUA se conformează ? Judecată doar cum vrea ,, democratia” impusă o aveti permanent in fata ochilor si nu vreti să o admiteti ! Oricate exemple , si argumente de bun simt ar fi prezentate sunteti spălati pe creier iar unii dintre voi sunteti frustrati rău de tot.

  • Problema nu e ca iranu isi face bomba, problema e ca e condus de instabili psihic.
   Nici india nu a fost ajutata de nimeni sa isi faca, dar nimeni nu isi pune problema ca ar vrea sa distruga lumea.

  • Bărboșii ii vor căsăpiți doar pe „aleși”. La cum ii extermina pe confratii lor din Palestina, ce arabeete n-ar vrea!