G4Media.ro

Biden afirmă că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al…

Biden afirmă că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat joi că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei care consideră că insula face parte din teritoriul său, notează AFP, citată de Agerpres.

„Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat Joe Biden într-o discuţie cu alegători din Baltimore, transmisă la CNN.

Primele două economii ale lumii se opun frontal în multe dosare într-o atmosferă de Război Rece, dar problema taiwaneză este adesea considerată singura care poate provoca o confruntare armată.

Viitorul ambasador la Beijing, diplomatul de carieră Nicholas Burns, a estimat miercuri că „nu trebuie să se aibă încredere în China” în privinţa Taiwanului şi a recomandat să fie vândut mai mult armament insulei pentru a-i consolida apărarea.

Nicholas Burns s-a exprimat în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, care urmează să confirme numirea sa. El a denunţat, de asemenea, recentele incursiuni chineze în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze, menţionând că sunt „reprobabile”.

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în acelaşi timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare.

Insula are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Cu toate acestea, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reafirmat recent dorinţa de a se ajunge la o reunificare „paşnică”, potrivit AFP.

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Taiwan este adevarata Republica Chineza, ce a mai ramas din ea ca restul a fost infestata se comunistii lui Mao

  2. si cum il vor apara? isi vor distruge economia pentru taiwan?!

  3. Baliverne, mos Bideu e senil, nu vor face nici o miscare daca Xi ataca Taiwan, totul e gargara!

  4. Taiwan este republica chineza restul suny baliverne.

  5. Da, de acord ca nu trebuie China sa-si trimita forte de ocupatie. Dar… cei care nu prea ati citit istorie, China avea o conducere corupta, marioneta si controlata cu droguri de catre occidentali… pana la revolutia comunista in care au murit multi oameni.

    China nu ar fi ajuns niciodata nici macar in top 10 mondial, cu conducerea refugiata in Taiwan… Ci poate nici n-ar mai fi existat in teritoriul actual. Pacat ca nu prea se mai citeste istorie. Ajungem sa credem prima versiune ce ni se serveste la TV sau pe FB. Sigur, ei au dictatura si drepturi incalcate… Dar sa nu muscam orice.