G4Media.ro

Belgia nu va mai primi bărbați singuri care solicită azil / Presa…

sursa foto: Belga

Belgia nu va mai primi bărbați singuri care solicită azil / Presa belgiană: Ilegal și nedemn

În lipsă de spațiu și dorind să împiedice familiile să ajungă în stradă, guvernul a anunțat că bărbații singuri care solicită azil nu vor mai fi găzduiţi. Oferirea unei cazări bărbaţilor în timp ce cererea lor este procesată este totuși o obligație legală. Presa belgiană este uluită, transmite Courrier International, citată de Rador.

De doi ani, infrastructurile belgiene destinate primirii solicitanților de azil au fost depășite. În iernile anterioare, presa a relatat cu regularitate despre situația alarmantă a miilor de oameni nevoiți să doarmă pe străzi sau în locuri insalubre din lipsă de spațiu. Pentru a preveni ca această situație să afecteze copiii în următoarele săptămâni, secretarul de stat pentru azil și migrație, creștin-democrata Nicole de Moor, a anunțat marți, 29 august, că, până la noi ordine, bărbații singuri nu vor mai fi primiți.

„Problema – reacționează ‘De Morgen’ – este că ceea ce face Moor este absolut ilegal”. Oferirea unui spaţiu demn acestor persoane în timpul procesării dosarului lor este o obligație în raport cu convențiile internaționale și legislația europeană și belgiană. „Țara noastră a fost deja condamnată de mii de ori, cel puțin, pentru că nu a oferit primire persoanelor care au dreptul la ea”, amintește cotidianul flamand. De data aceasta, guvernul acționează „oficial” şi „își încalcă obligațiile”, adaugă „Le Soir”.

„Se face încă un pas spre ilegalitate. Și cu lipsă de demnitate”.

După cum subliniază actorii din domeniu intervievați de ziarul francofon, trimiterea în stradă a solicitanților de azil riscă să agraveze problemele legate de lipsa de adăpost și consumul de droguri.
Pentru „De Morgen”, este evident că dincolo de secretarul de stat, guvernul belgian în ansamblu poartă responsabilitatea acestei poziții, refuzând să depună efortul necesar pentru a rezolva această criză. Totuşi, ar putea, de exemplu, „să solicite fiecărei municipalități să sprijine un număr mic de oameni”. Dar, evident, executivul nu vrea „mai presus de toate, să nu dea impresia că ne vom ocupa de soarta solicitanților de azil indiferent de cost”.

Secretarul de stat se plânge în mod regulat de faptul că Belgia primește proporțional mai mulți oameni decât alte țări europene. Într-adevăr, „cert este că soluția trebuie găsită la nivel european și nimeni nu spune că sarcina [Nicolei de Moor] este simplă”, scrie şi „De Standaard”, cotidianul flamand de referință. „Dar ceea ce şochează este lipsa de empatie”.

„Ar fi putut opta pentru un strigăt public de avertizare, prevenind catastrofa umanitară care amenință, pentru a pune lucrurile în mișcare. Dar a ales să facă o declarație rece și îndepărtată. Bărbaților singuri, ea le transmite acest mesaj: există limite ale posibilităților noastre, le-am atins. Descurcaţi-vă”.”

Sursa: Courrier International / Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Stiu ei de ce iau aceste masuri…

  2. Ca sa nu fie discriminare de gen, care e desigur ilegala, vor urma restricții pentru femei: numai singure, 18-25 ani, 90-60-90, fără prejudecăți.

  3. E necesar. Bruxelles Midi arată ca o zona de la marginea unui oraș est european