G4Media.ro

Belgia închide cele două centrale nucleare pe care le deține / Se…

Belgia închide cele două centrale nucleare pe care le deține / Se vor investi însă 100 de milioane de euro în tehnologii nucleare pentru reactoare modulare mai mici

Guvernul Belgiei a ajuns la un acord care confirmă închiderea centralelor nucleare în 2025, deşi va continua investiţiile în tehnologia atomică în scopuri energetice, anunță Agerpres care citează Reuters.

În coaliţia guvernamentală formată din şapte partide, subiectul a fost disputat de câteva săptămâni. Verzii susţin respectarea unei legi din 2003 care prevede renunţarea la energia nucleară, în timp ce liberalii francofoni sunt pentru păstrarea în funcţiune a două reactoare, cele mai noi.

În Belgia există două centrale nucleare, cu şapte reactoare în total, exploatate de furnizorul francez Engie.

După discuţii care au durat toată noaptea, un grup de miniştri a ajuns la un compromis: ultima centrală va fi închisă în 2025. Se vor investi însă 100 de milioane de euro în tehnologii nucleare pentru viitor, cu accentul pe reactoare modulare mai mici.

Guvernul de la Bruxelles urmează să ţină o conferinţă de presă la ora locală 11 (10 GMT).

Nu s-a stabilit deocamdată cum va fi compensat deficitul de energie produs prin renunţarea la centralele nucleare. Una din opţiuni este utilizarea termocentralelor pe gaze. Decizia ar putea fi luată abia în martie.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Ati vazut?! Voi il injurati pe Iohaha ca vrea sa aduca in Romania prima oara nuki din astea mici! O sa faca in Sectorul 1 si o sa le vanda la belgieni. Dupa care o sa aduca reziduurile nucleara si o sa le arda baietii de la Sintesti pe camp

 2. 100 de milioane e vax albina in domeniul asta.
  Eu as fi facut intii centralele alea nucleare modulare si dupa as fi inchis ce functioneaza deja.
  Astia cu religia Eco au alta ordine.

  • Ai dreptate, ii aranjează și pe ăștia, ca și pe noi. Întâi dărâmă, pe motiv ca facem altele mai moderne, apoi spun ca ce vrei sa faci nu este conform UE, sau deranjează musca cu capul oval. Asa ramai fără energie, industrie, agricultura, dar te alegi cu hypermarket uri și mall-uri.

 3. Eu lucrez la centrala nucleara din Doel Anvers cu 4 reactoare și am fost anunțați ca în 2024 va închide centrala

  • Unde se vrea sa ajungem?
   Cărbuni nu, petrol nu, gaze nu, lemne nu, energie atomica nu. Ăștia de la UE sunt chiar ydyotzi??? E normal ca putin și china sa pună paie pe foc, la căderea economica ce va urma în Europa, ei vor prelua controlul… dacă nu l-au preluat deja.

  • Dacă e adevărat ce spui, suspectez că (ne)aleșii de la Bruxelles lucrează de foarte mult timp pentru „fratele mai mare de la răsărit”. Acum pe principiul hoțul strigă hoțul, se fac că sunt supărați foc și pară pe Rusia, din vorbe, dar acțiunile lor duc din ce in ce mai mult spre dependența de Gazprom.
   PS: cu 100 milioane de euro nu plătesc nici proiectele pentru reactoarele alea.

 4. Oamenii sunt complet bolnavi. Deja nu mai poți să spui că e vorba de prostie în asemenea cazuri, asta e rea voință garantat. Nu toriu, nu fuziune, nu nimic cu adevărat inteligent, doar taxe, baterii și solar, niște mizerii care nu sunt suficient de de încredere pentru un sistem național, ci doar pentru 1 casă simplă. La fel de retarzi ca useriștii de la noi, au eliminat MIntia 1,3GW și după aia se gândeau cum acoperă gaura. Când o să fie 30-40% mașini electrice, de la ce le încărcați cu fastcharge 50kW?

 5. Asta-i praf în ochi, mai exact povești de adormit copiii. La ora actuală numai rușii parcă dețin un reactor de mici dimensiuni. Chestia este pentru justificarea achiziției tipului de centrală în România, dacă Belgia achiziționează, atunci este ceva sigur, pe de o parte, iar pe de altă parte clauzele contractuale. Ăștia de la Nuscale merg pe principiul banii înainte ca la știți cine. Plus că în prospectul de listare la bursă au spus foarte clar ei se ocupă de partea de concept, partea tehnică au dat-o la canadieni și sud coreeni. Faceți un search pe publicațiile românești și o să vedeți la ce mă refer.

  • China, acum câteva zile anunțau că au conectat primul astfel de reactor la sistemul național și un al doilea este deja în teste înainte de conectare.

 6. Crăciun fericit din Teleorman. CU 12.000.000. de generatoare recuperate din eolienele neperformante, instalate pe sol în cuplaj cu anumite componente obținute din autoturismele propuse pentru dezmembrari se poate produce curent ELECTRIC NON-STOP CU EMISII DE CARBON ZERO DIN SURSE REGRNETABILE CU COSTURI NEGLIJABILE PENTRU INTREAGA PLANETS MILIOANE DE ANI. REVOLUTIONEAZA IND. AUTO , năvală, aer și poate produce curent electricNON-STOPCU RMIDII DR CARBON ZERO INCLUSIV PE PLANETELE VIZATE PENTRU COLONIZARE . SUPRAVEGHEREA TEHNOLOGIEI se asigura cu specialiștii din ind. Petrolului , gazelor, eolienelor, fotovoltaicelor, minerilor scoși din minele de uraniu și de cărbuni precum și constructorii de bombe cu hidrogen stocat in polimeri nu foloseste magnetic sau forță valurilor sau gravitația. Sper de 13 ani sa obtin oferta contractului comercial internațional de cooperare SARBATORI FERICITE