G4Media.ro

Beijingul bate din nou la poarta Europei Centrale şi de Est

Beijingul bate din nou la poarta Europei Centrale şi de Est

Beijingul adresează o nouă invitaţie la dialog și cooperare către cele 17 țări din Europa Centrală, de Sud și de Est cu care a format (în 2012, la Budapesta) „Grupul celor 17 + 1”, un grup care cuprinde Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Slovenia, Bulgaria, Croația, România, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia Letonia, Lituania – în timp ce Grecia s-a alăturat în primăvara anului 2019.

Potrivit unor informaţii ale site-ului Euractiv, dorind să menţină tradiţia întâlnirii anuale și privind totodată şi spre evoluţiile şi reconfigurările politice de pe cealălalt mal al Atlanticului, conducerea Chinei încearcă să organizeze un summit în februarie, „măcar online”. Conform unor informații în acest sens, chinezii par a se grăbi pentru că se tem că în curând se va încerca o reducere a influenței lor în Europa.

Cert este că, pe măsură ce schimbarea de „gardă” în SUA se finalizează și toată lumea – inclusiv Europa – așteaptă primele semne tangibile de la Joe Biden cu privire la intențiile sale, sunt puțini cei care se îndoiesc că jocurile geopolitice și economice globale nu vor fi resetate. China, ca superputere în creștere, este, fără îndoială, prima care știe acest lucru și se grăbește să ia măsuri, pentru a nu pierde sprijinul și legăturile pe care le-a câștigat cu efort.

Potrivit Euractiv, „diplomația chineză este în prezent extrem de activă în UE,  încercând să influențeze relațiile acesteia cu noua administraţie americană a lui Joe Biden”. De asemenea, conform informațiilor site-ului, „China intenționează să discute despre o modalitate de combatere cu succes a pandemiei, dar și să ofere vaccinurile sale împotriva Covid-19”.

Comerț și vaccinuri

Se reamintește faptul că Beijingul colaborează cu multe dintre cele „17” ţări europene în cadrul marelui său plan pentru renașterea „Drumului Mătăsii” (Belt and Road Initiative). A încheiat deja acorduri cu unele țări pentru distribuirea vaccinurilor sale (Serbia și, eventual, Ungaria).

În același timp, este clar că va încerca să profite de orice „disfuncţii” și dezacorduri în cadrul UE – așa cum a făcut în prima perioadă a pandemiei, în primăvara anului 2020. Şi va face acest lucru profitând şi de uriaşa lichiditate de care dispune într-o perioadă în care Fondul de Redresare nu îi vizează pe toţi şi nu va începe să distribuie resurse înainte de această vară.

De asemenea, de notat şi că nici schimburile comerciale ale Chinei cu cele „17” ţări nu sunt deloc neglijabile. Valoarea lor în 2019 a fost de aproape 80 de miliarde de dolari, indicând o dinamică de creștere şi mai mare care a fost întreruptă însă de pandemie.

Sursa: Oikonomia / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. ¡Ay, caramba! Carati-va dreq de aici! Mergeti in Germania. Acolo veti gasi multa iubire de chinezi. Noi nu facem afaceri cu regimuile comuniste.

 2. Stati sa vedetj acum dupa ce a venit Biden la conducerea SUA,iubitor de chinezi,cum o intorc si ai nostri cu 360 grade si accepta Huawei….

 3. Are Beijing – ul metode pașnice de convingere. Spre exemplu ar putea „încetini” exportul de seringi ca tot a mai venit un transport în România (https://www.g4media.ro/inca-un-transport-cu-aproape-1-milion-de-seringi-necesare-vaccinarii-anti-covid-adus-din-qatar-de-o-aeronava-a-fortelor-aeriene-romane.html).
  Sa nu ne mințim. China a devenit „atelierul lumii”. Are o forță de producție de bunuri cât SUA și UE la un loc. Sunt o economie mai mica decât astea doar pentru ca ponderea serviciilor este mica. În plus, de anul trecut China a devenit și finanțatorul numărul 1 al economiei mondiale. Sa ne pregătim sa învățăm un cântecel https://m.youtube.com/watch?v=6icFnCSF2yA

 4. Chinezii chiar sunt vicleni si înșelatori, ei umbla liber prin Europa, cu ajutorul coruptiei si propagandei creeaza firme peste tot, contrar europenii nu pot sa-si vinda marfa si serviciile in China, cu exceptia unor corporatii nemtesti. Rusul bea votka si se catara pe masa cerind respect si maretie, chinezii sunt cu mult mai perfizi, ei zimbesc si dau din cap dar la fel nu vor sa auda de libertate de exprimare, dreptul la alegere. Toate dictaturile se aseamana, in dictatura este numai un tatuc, numai un partid, numai o linie, liderul chinez probabil doreste sa ramina pe tron toata viata, daca e sa luam in considerare nivelul medicinii atunci poate conduce pina in 2050.

 5. Nu ne intersează relațiile cu China. A zis și Cîțu zilele trecute că păstrăm distanța, și sper să se țină de cuvânt.

  Ar trebui ca toți importatorii de produse chinezești să fie obligați să scrie, inclusiv online, de unde aduc marfa. Chiar azi am returnat un articol comandat pe net pentru simplul motiv că era fabricat în China și n-am știut când am comandat.

  Să nu-și închipuie companiile europene că mai merge cu business as usual.

 6. Trăiască RPC, până și pe unele produse Samsung scrie made in China, așa că……

 7. așa că vom pierde cât ma-i mult timp pe Facebook

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.