G4Media.ro

Bărbatul care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan şi-a recunoscut…

Bărbatul care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan şi-a recunoscut faptele / Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, acuzaţi că l-au instigat, au fost trimişi în judecată de DNA

Fostul rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi fostul prorector al unităţii de învăţământ Petrică Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, sub acuzația de instigare la șantaj, după ce l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigaţiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

În cazul celui care a ameninţat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Comunicatul integral al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 378/VIII/3 din data de 25 aprilie 2019 și nr. 430/VIII/3 din 23 mai 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

 • IACOB ADRIAN, la data faptei chestor de poliție și rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”,
 • MARCOCI PETRICĂ-MIHAIL, la data faptei comisar șef de poliție și prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”,

fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concret, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor.

Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs.
Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați.

După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.

Foto: Jurnalista Emilia Șercan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Olteanu’ s-a nascut hacăr iar polițistu’ bolovan având in vedere cat de ușor l-au prins.
  Incredibil

 2. Sefii Academiei de Politie! Futu ti mortii ma tii! Asta e tara ma? Cum sa nu ti dai seama ma ca vor ajunge la tine si va fi rau atunci? Futu ti…..mortii ma tii!

 3. hai ca avem treaba…
  pensii speciale si reangajare. la firmele generalilor, la stat…
  prosti sa aiba tara, sa plateasca!

 4. Nu stiati ca Romania e tara cu cei mai multi „doctori” (in nimic) pe milimetru patrat?!
  Nu ati aflat pana la publicarea acestui articol ca romanii sunt cei mai destepti, cei mai bravi, cei mai muncitori si cele mai bune gazde de pe planeta?!
  Nu vi se pare ca, la cati „doctori” are tarisoara, ar fi trebuit ca absolut toate inventiile planetei sa fi avut loc aici?!

  Sistemul comunist a inventat „avansarea in grad si in functie” pe baza de diplome … inteligenta chestie! Nu trebuie decat sa gasesti niste insi dispusi sa semneze diplome… apoi statul – pardon, pulimea! – trebuie sa plateasca pentru detinatorul diplomei. Cel mai tare biznis!

  PS
  Ia luati la puricat pe toti detinatorii de diplome, de la diplome de licenta si pana la de doctor, si pe totii „profesorii” din comisii care le-au notat, sa aflam si noi cati le-au luat „pe bune” …
  Cred ca e un exercitiu necesar, pentru ca s-ar putea sa aflam ca un sfert din banii din bugetul statului se duc in indemnizatiile, sporurile si alte cacanarii din astea ale angajatilor statului…

 5. Degeaba îi întărești rezoluția infracțională dacă lași glagoria moale…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.