G4Media.ro

Avocatul Poporului sare în apărarea Academiei fondate de Ecaterina Andronescu cu o…

Avocatul Poporului sare în apărarea Academiei fondate de Ecaterina Andronescu cu o excepție la CCR: Lipsa unor fonduri suficiente afectează statutul academiei

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi din Legea bugetului de stat pe 2021 referitoare la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, transmite Agerpres.

„Prevederile art. 38 din Legea nr. 15/2021 a bugetului de stat pe 2021 (…) aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin (3) şi (5) şi art. 135 alin (2) lit c) din Constituţie”, prevede excepţia de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului menţionează că art. 38 din Legea bugetului de stat a modificat cu titlu derogatoriu, până pe 31 decembrie 2021, sursa de finanţare a cheltuielilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Până la sfârşitul acestui an, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii, prevede Legea bugetului de stat.

„Deşi derogarea este o problemă de opţiune legislativă a Parlamentului, normele derogatorii aplicate în mod repetat unor reglementări legale în vigoare creează un grad sporit de instabilitate, fragilizând însăşi existenţa instituţională, în cazul de faţă desfăşurarea activităţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, instituţie de largă cunoaştere internaţională. Sub acest aspect, considerăm că limitarea derogărilor are tocmai scopul respectării cadrului general şi procedurilor privind administrarea şi utilizarea fondurilor publice”, stipulează excepţia de neconstituţionalitate.

Conform acesteia, deşi modificarea adusă pe calea derogării este temporară, aceasta lipseşte de fonduri suficiente buna funcţionare a instituţiei, obligată să-şi asigure finanţarea cheltuielilor numai din veniturile proprii.

„Lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finanţării numai din venituri proprii, fără susţinere bugetară, afectează atât statutul academiei, buna funcţionare şi eficacitatea activităţii desfăşurate, cât şi statutul membrilor săi”, a adăugat sursa citată.

Context

Guvernul a tăiat bugetul Academiei Oamenilor de Știință de la 8,9 milioane de lei credite bugetare la zero lei, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Propunerea de tăiere a venit din partea USR PLUS, iar premierul Florin Cîțu a aprobat-o.

Astfel, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România urmează să se finanțeze în acest an în integralitate din venituri proprii, dacă le poate realiza.

Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție controversată, fondată – printre alții – de Ecaterina Andronescu. Academia a fost permanent criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță științifică a activității, dublată de bugete extrem de generoase alocate anual, potrivit Edupedu.ro.

Academia Oamenilor de Știință a avut bugetul tăiat și în 2020, când guvernul Ludovic Orban a acceptat o propunere în acest sens a USR. Ulterior, în timpul anului 2020, Parlamentul controlat de PSD a votat o lege prin care obliga guvernul să o finanțeze de la bugetul de stat. Președintele Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională, iar CCR i-a dat dreptate președintelui, astfel că Academia a rămas fără bani de la bugetul de stat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. FMM de tara cu mii de academicieni si speciali

 2. Două maimuțe se plâng că nu mai primesc banane.

 3. Două proaste se plâng că nu mai primesc banane.

 4. Avocatu’ popoului…!

 5. Si oamenii de stiinta din ce naiba sa traiasca , fara concedii in tari exotice ?

 6. Ce produce bordelul ala in afara de state de plata? Academia aia e un srl privat. De ce trebuie sa ii ofere statul buget?

 7. F M M, repede mai sari cand e vorba de privilegiile castei voastre, paraziti nemernici.
  Stiti mai hoiturilor care inca respirati cati copii flamanzesc prin satele romanesti? Va ganditi macar o clipa cati oameni sufera si indura umilinte doar ca sa supravietuiasca intr-o lume in care voua nu va ajung mii de lei lunar primiti pentru stat degeaba? Si va mai numiti oameni, viermilor nenorociti.

 8. Vai sar ce rqu imimparw ca sebdesfiinteaza.
  Facea ontreaba minunata!
  La.munca putorilor!

 9. Cati, fiind buna la toate (Iliescu a spus-o, nu eu), sa umble după contracte, după proiecte, sa dea de munca oamenilor de știință ai academiei…
  Așa se construiește o buna reputație și un bun curriculum…

 10. art(3): România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul traditiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate.

  -poate libera dezvoltare a personalității umane ANTURATA CU ABRAMBURICA si sustinuta cu bani publici,i-auzi!
  alo,morcoveatza poporului, in L55/2020 nu ai diclit motive de neconstitutionalitate????
  vezi ca dl. avocat piperea ti-a adresat un Memoriu inca din prima saptamana a existentei sinistri,odioasei si abominabilei L55!!!!!!!!

 11. da,indemnul este foarte bun:
  -La.munca putorilor!

 12. De unde stie coana Weber ca academia (cu a) oamenilor de stiinta este o institutie cu renume international? Ca i-a spus tovarasa Abramburika? Cele doua cucoane sunt cam de acelasi nivel,
  ele nu pot aprecia ce anume este valoros in stiinta, cultura! Din cate stiu, cand au auzit ca ar trebui sa contribuie la sustinerea asa zisei academii, unii membri si-au si dat demisia. Asa ca, sa lase bugetul public in pace si sa-si finanteze sinecurile din banii lor!

  • Nu avem deja Academia Română alcătuită din oameni de știință, de cultură, din cercetare, din artă etc ?
   De ce este nevoie de o academie paralelă si fără activitate ?
   De ce acceptă unii așa ziși oameni de știință să se prostitueze pentru PSD ?

   Intrebarile sunt retorice, desigur !

  • @Rambo Academia Romana (precum academiile din cam toata lumea ) e o institutie cu circuit inchis: ca sa fii acceptat trebuie sa te propuna, sustina si accepte membri existenti. Nu se face un clasament periodic si cei mai buni intra, iar cei mai slabi pe linie moarta. Frecvent, cele mai puternice personalitati dintr-un domeniu nu sunt academicieni. Academia Romana este dominata de reprezentanti ai disciplinelor umaniste de la universitatile clasice.
   AOSR a fost dezvoltata ca o alternativa pentru cei din zona tehnica (politehnici). Ceva de genul: daca voi aveti clubul vostru exclusivist, ni-l facem si noi pe al nostru. Si functioneaza la fel: ca sa intri trebuie sa fii de-al casei nu sa ai realizari academice. Si au profitat de diverse ocazii si au facut capitol bugetar .

   AOSR nu e legata de PSD mai mult decat orice universitate de un partid. E mai curand legata de firea oamenilor si dorinta de a obtine ceva pentru faptul ca fac umbra pamantului si nu pentru ceva palpabil, pe care l-au facut. Din cate stiu indemnizatia de la AOSR nu e mare, dar este mai curand despre orgoliu si titlul de „academician”

   De ce trebuie sa avem academii? Nu am idee. Ar fi mai util ca banii sa fie acordati anual pentru realizari deosebite.

  • @Claudiu. Îți mulțumesc pentru precizări.
   Recunosc faptul că nu prea eram la curent cu felul în care cineva este propus, invitat sau acceptat în acestă organizație.
   Mă întrebam doar dacă această academie paralelă ne folosește nouă la ceva, sau reprezintă doar o sinecură pentru unii activisti de partid.

  • @ Claudiu – Din 1959 incoace, o limita arbitrara, si din 12 presedinti ai Academiei Romane, care este o institutie de stat, 10 presedinti au fost realisti ( ingineri, chimisti, fizicieni, un logician si un chirurg), iar 2 umanisti ( un critic si istoric literar; un istoric).
   Nu e frumos sa distorsionati realitatea, adica oamenii de stiinta sunt in minoritate de apreciere, din cauza unui ”club” umanist.
   In rest, oamenii de stiinta merita toata aprecierea, dar acest ONG sa nu poarte denumirea de Academie, sa se stie foarte bine cine si ce anume rezultate meritorii a avut in activitate pentru a beneficia de recunoastere nationala si sustinere personala de la bugetul de stat.
   Asta, pe scurt.

 13. Când au de gând să o demită pe asta din funcție? Geme presa de scandaluri cu liberali prinși în flagrant încercând să demită portari și femei de serviciu la Apele Române și Romsilva, pe motiv că ‘ciocul mic, acum noi suntem la putere’, deși ăia au fost angajați prin concurs. În schimb, pe balabusta numită politic de un partid cu 4% nu o schimbă nimeni (4% atunci, acum e sub 1% dacă nu s-au desființat chiar). Dar, cine știe, poate că liberalii și-au făcut niște planuri pe termen lung și au nevoie de ‘serviciile’ ei. Altfel, iar trebuie să schimbe peste noapte avocatul poporului, cum au făcut pe vremea USL.

 14. Voi veti vota PSD din nou, vreo 35%, pentru ca nu ganditi.

  • Poți să numești un partid care merită votat?

  • Pai si ce vrei florine, sa votezi tot psd pentru ca nimeni nu merita votat? Ai vazut ca psd e capabil de mai rau, de fiecare data. Daca ti-au dovedit ca pot excela in nemernicie si au resurse imense in prostie si lacomie, tu insisti sa-i alegi tot pe psdisti? Pai iarta-ma, fratioare, dar tu iti meriti eventuala soarta de rahat. Si ma condamni si pe mine la una identica. Alege independenti, daca de partide esti sătul, imposibil sa nu fie printre ei si oameni capabili.

  • Onest. De unde ai ajuns la concluzia că am votat PSD? Nu am votat niciodată PSD sau cum s-au mai numit înainte și nici pe candidații la președinție susținuți de acest partid mafiot. Dar dacă nu apar schimbări fata de situația politică actuală, cu siguranță nu voi mai merge la vot. Până acum nu am lipsit niciodată de la vot.

 15. Nu avem deja Academia Română alcătuită din oameni de știință, de cultură, din cercetare, din artă etc ?
  De ce este nevoie de o academie paralelă si fără activitate ?
  De ce acceptă unii așa ziși oameni de știință să se prostitueze pentru PSD ?

  Intrebarile sunt retorice, desigur !

 16. Afară cu troglodita asta de avocat al căpușelor și desființați odată CCR-ul kaghebistului Dorneanu, complicea tuturor infractorilor. Abia apoi veți putea face reformă.

  • Da de ce maica ?

   Merge joaca tare bine: Bogdan zice ca le taie, CCR zice ca nu se poate si atunci le dubleaza maica, ce altceva sa faca bietii de ei ?

 17. Încă nu s-a desființat academia asta fantomatică? Păi, și când se va desființa?!

  M-am săturat ca banii [inclusiv ai] mei să fie risipiți .

 18. Când mai este ceva de furat tovarășa Abramburica nu scapă ocazia, iar tovarășa avocacat al poporului o ajuta, desigur nu dezinteresat.

 19. TAMPITA DE ABRAMBURICA PROPUNEA LA UN MOMENT FACULTATE FARA BAC LUAT…

 20. Cu Organ,cel neprins,care incurajeaza patzachinele puturoase,Zombila va decarta ?!

 21. Abramburica asta e insistenta rău. A dat-o Vasilica Veorica afară din guvern, ea intră pe academie.
  Un fel de Băsescu.

 22. Bun, sigur, putem intelege ca astfel de masuri pot afecta activitatea „institutiei”. Dar care activitate?

  • Activitatea aia, ca la sfarsitul lunii te duci si iei banii! Sau nici nu te mai duci, doar verifici contul in banca!

 23. http://www.aosr.ro/en/asociatia-oamenilor-de-stiinta-din-romania-1956-1996/

  Daca ati urmări componenta colectivelor ambelor academii, ați observa fosile bine înfipte inca de dinainte de ’89, cu binecuvântarea partidului iubit.
  Ingrijorator este faptul ca acesti dinozauri încearcă să induca ideea ca știința de orice fel nu poate exista fara ei, iar orice universitate din tara este mai prejos de ei.
  La AR încearcă să se înfigă cercel si s-o bage si pe fii-sa. A incercat si bramburica educației, dar lucrează din ambele unghiuri.

  Mai trist e ca toate persoanele implicate vor, de fapt, indemnizație suplimentara si beneficii (sunt esențiali si beneficiază de pașaport diplomatic, scutiri de impozite…). De-asta se cearta acum: sa se imparta sau sa nu se imparta ciolanul.

 24. …lichele basmalite.

 25. Sinistra creatura. De ce nu a fost schimbata scursura asta bolsevica? Datorita actiunilor sale anul trecut s-a creat o isterie legata de masurile luate si am avut o explozie infectatilor. Cat mai trebuie sa treaca pentru ca bestia asta sa plece? De ani buni nu avem un avocat al poporului pe bune, a fost chiorpalaul ala de Ciorbea care s-a prostituat pentru bani, a venit rusofila Weber. Nimic pentru cetatean, doar pentru destabilizare. Asta nu e avocat al poporului ci avocat al diavolului.

 26. Foarte bine ca au stopat finantarea de la buget.
  Dar de ce nu se face la fel si cu alte ,,academii,, ?
  Inclusiv cu Academia Romana, plina de politruci pesedisti si fosti prestatori de ,,servicii,, ?
  Vezi si Institutul Levantului…😂😂😂

 27. Aceste-i individe nu-i e jena de cit de penibila este.O TARA DE PRIVILEGIATI.PENSIONARI SPECIALI,CATEGORII SPECIALE ETC

 28. Oare cat timp mai trebuie sa o suportam pe aceasta IMORALA avocata a CIUMEI ROSII in aceasta importanta functie publica……!!!!

 29. TOT CE ARE „popor” IN DENUMIRE NU ESTE PENTRU POPOR ! ESTE DOAR PLATIT DE POPOR.
  LUCREAZA NUMAI PENTRU CASTE!

 30. COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE !

  IA INTREBATI-L PE presedintele academiei romane, ALA PLATIT CU 500 000 DE LEI PE AN NUMAI LA acdemie, ALA CARE I-A SEMNAT LUI iordache DIPLOMA DE NEPLAGIATOR, SA VEDEM CE SPUNE…

 31. De ce ar avea romanii nevoie de stiinta? Petre Ţuţea spunea ca poporul roman este „popor de idioti”, iar priceputii de mai sus o dovedesc din plin.

 32. Cristoiu este sau a fost membru (onorific?) al AOSR. Om de stiinta nu-i asa ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.