G4Media.ro

Avocatul Poporului anunţă că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe…

Avocatul Poporului anunţă că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului botezului / Propunerile către Sfântul Sinod

Avocatul Poporului anunţă că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului botezului după cazul bebeluşului decedat la Suceava, precizând că a supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod, precum includerea în programa Facultăţilor de Teologie a unor cursuri referitoare la practicile liturgice, inclusiv pentru preoţii activi, discuţii între preoţi şi familie cu privire la starea nou-născutului care urmează a fi botezat, dar și încurajarea părinţilor pentru stabilirea botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără a implica riscuri, relatează News.ro.

”Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava. În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului”, ttransmite miercuri Avocatul Poporului.

Reprezentanţii Avocatului Poporului subliniază că ”deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetăţenilor români, identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identităţii naţionale, respectând canoanele bisericeşti şi fidelitatea faţă de tradiţie şi, fără niciun fel de ingerinţe în autonomia Bisericii Ortodoxe Române”, a supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod:

– analizarea oportunităţii includerii în programa universitară a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi;

– discuţii amănunţite între preoţi şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz;

– încurajarea părinţilor pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără a implica riscuri; explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la naşterea copilului, nu este obligatorie şi că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creştinat.

”Pe această cale, Avocatul Poporului reiterează disponibilitatea sa constantă pentru dialog şi colaborare cu Biserica Ortodoxă Română”, conchide instituţia.

Recent, la Suceava, un bebeluş de șase săptămâni a murit după ce a fost botezat, acest caz aducând în discuţie modul în care se desfăşoară botezul şi responsabilitatea preoţilor în acest caz.

Unii ierarhi ai BOR au susţinut că ritualul nu poate fi modificat, în timp ce alţii, printre care şi IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, au susţinut că trebuie adaptat.

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, a anunţat deja că a trimis o scrisoare parohiilor din judeţ, prin care solicită preoţilor să nu facă botezul copiilor, dacă au îndoieli, iar cel care totuşi face botezul, să fie însoţit. ”Eu m-am temut mereu şi mă tem. Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii şi îmi văd de treabă, fac alpinism”, afirmă prelatul.

Arhiepiscopul a mai declarat că preotul care este solicitat să boteze un copil, ar trebui să se ”dumirească”, dacă bebeluşul este sănătos sau născut prematur.

”Preotul, când este solicitat trebuie nu neapărat să facă un chestionar atât de aspru şi de mare ştiinţă, dar trebuie neapărat să se dumirească el, dacă copilul este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă”, a mai declarat ÎPS Calinic.

Sursa: News.ro

Foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. În sfârșit, a apărut și salvatoarea copiilor! Mai devreme n-a putut, cică televizoarele din pușcării aveau diagonala prea mică și a fost ocupată să rezolve.

  • Nu am putut sa nu remarc faptul ca Renata – numita politic fiind – se va victimiza ca un copil ca nu potate fi schimbata din functie in loc sa fie barbata sa isi prezinte singura demisia pentru ca e depasita de complexitatea problemelor – ti-e si frica sa te legi de un aspect pentru ca cine stie ce darami ca intr-un joc de domino prin actiunea ta

 2. Propunere: sa se faca botezul la ~13 ani ca la reformati (confirmarea).
  Calinic pare mai rezonabil si spune lucruri de bun simt, dar deja e paria printre ai lui. Sa vedeti cum il spurca ortodocsii radicali pe ortodoxinfo. In fine, orice pasare pe limba ei piere.

 3. Pentru asta primesc unii pensii speciale și salarii faraonice.

  Ca să discute discuții.

 4. Suina simte ca se-ar putea sa-si ia adio de la mega-salariul platit de fraieri si isi da importanta, se face utila, vezi-doamne…
  Morsa asta incaseaza si spor de obezitate pentru ca risca sa demoleze scaunul sub ea si sa-si rupa gazometrul…

 5. Se descurca Biserica si fără voi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.