G4Media.ro

Avertismentul ambasadorului SUA la adresa Parlamentului: ”Schimbările recente ameninţă să întoarcă timpul…

Avertismentul ambasadorului SUA la adresa Parlamentului: ”Schimbările recente ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică”.

Recentele schimbări cumulate din Justiţia română „ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică”, a declarat luni ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, citat de Agerpres.

„Urmărind să facă aceste schimbări, Parlamentul s-a închis. Motivând o nevoie de a acţiona rapid şi faptul că o consultare cu toţi actorii implicaţi s-ar fi întâmplat, Parlamentul român a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al Group of States Against Corruption (GRECO)”, a completat Hans Klemm.

Diplomatul a participat la Facultatea de Drept a Universității București la ceremonia de deschidere a anului universitar, alături de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis. El a vorbit despre amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală, despre modificările făcute la Inspecţia Judiciară, dar şi despre protestele „de neimaginat” în trecut ale magistraţilor români, faţă de aceste schimbări.

„Pentru magistraţii care nu au fost intimidaţi, noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori”, a spus Klemm, potrivit Agerpres.

„Progresul făcut de justiţia română este, de asemenea, ameninţat de către amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară”, le-a mai spus Klemm, studenţilor la Drept. El a adăugat că „aceste amendamente par create să arunce România la începutul anilor 2000”.

„Deghizate în preocupare faţă de procesul echitabil şi drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiţie independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea şi pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă”, a susţinut ambasadorul SUA, citat de Agerpres.

Potrivit lui Klemm, în acest context, cooperarea internaţională în domeniul Justiţiei va fi „redusă semnificativ” din cauza „îngrijorărilor privind împărtăşirea de informaţii cu România”.

Totuşi, a afirmat el, există în Justiţia română „semne de speranţă”. „Cel mai important, magistraţii români par să fi ajuns la un nivel al maturităţii, încrederii şi independenţei de la care nu vor permite cu uşurinţă o regresie a sistemului judiciar. Magistraţii au protestat faţă de schimbările din legislaţie ce priveau profesia lor într-o manieră care, în urmă cu un deceniu, ar fi fost de neimaginat”, a declarat Klemm.

Diplomatul a adăugat că magistraţii au fost „atacaţi” pentru acest gest al lor: „Li s-a spus că acest comportament al lor este o activitate politică nepermisă, au fost ameninţaţi că vor fi penalizaţi, dar au continuat să îşi facă cunoscute punctele de vedere”.

Ambasadorul a vorbit despre momentul prezent din Justiţia română. „De la intrarea României în Uniunea Europeană, în urmă cu peste un deceniu, nu s-a mai confruntat sistemul judiciar român cu o dezbatere atât de intensă şi cu un potenţial de schimbare atât de mare”, a evidenţiat el.

În opinia sa, „sistemul judiciar construit cu mare efort, în peste două decenii, (…) ar putea fi demontat semnificativ în mai puţin de un an”.

„Veţi avea motivaţia şi curajul să protejaţi şi să îmbunătăţiţi sistemul judiciar al ţării dumneavoastră? Nu e o decizie pe care o veţi lua fără să vă coste în viaţa personală. Mereu va fi mai uşor să vă aliniaţi celor de la putere, decât să acţionaţi cu integritate şi curaj”, le-a transmis Klemm studenţilor la Drept.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. A nascut Elena Udrea?

 2. POLITICiENII IN FRUNTE CU TRADITIONALUL CUPLU TERICEAN-DRAGNE POT SPALA BANI CAT II „DETERGENTII”.
  LE TINE TIRA TUDOREL, NIKOLICEA.
  DIN UMBRA FELIXESCU & ASOCIATII.

 3. @Asistat, tu intri cu ”sasul”, @Morjan, tu te pregatesti cu ”dormeo”…! Hai, bagati ca ”plange masa”…!

  • Știi, Scara, am observat o tendință: de câte ori apare cate un subiect sensibil pentru cioloveci, toți trolii devin brusc mai volubili și mai atenți la gramatică. La Sankt-Petersburg, la fabrica de troli, este trimisă o grupă de sergenți FSB mai citiți un pic, ca urmare toți ăștia primesc hârtii mai articulate. Cred că nici Google Translate nu folosesc în momente de-astea, aduc un traducător de la Moscova.
   Ăștia de-aici rămân la fel de grămadă, dar se bucură că primesc și ei votcă curată, nu samagon.

  • Apropos ce mai face mika, vaca cu cabina, mare cat un munte?
   Fraca menta pe bani multi, la directia strategii despre nimic sau s a apucat de antrenat echipa de baschet din PG?

  • @Silvio,
   Eu cred ca ”intra-n priza” ori de cate ori apare cate un subiect sensibil, pentru ca pune Harabagiu biciul pe ei: ”Baga @Morjan, baga @Asistat, hai ca la voi imi e speranta, ca daca ar fi fost sa ma bazez pe @Dan Teo, ori pe @A310, eram de mult hrana pentru crocodilii pe care-i creste Livache in balta Belina…!”…!

   @ Morjan,
   ”Freaca” dosarul ”10 August” si mai are foarte putin pana cand o sa-l incheie. Ai rabdare s-o vezi in fata Instantei de Judecata, aduce la stilul ”de joc” cu Michael Jordan in finala NBA din ’96…!

 4. Faptul ca dl. ambasador a renuntat la obisnuitele rezerve diplomatice spunand clar lucrurilor pe nume arata cat de grava este situatia in Romania. Cu alte cuvinte, nu mai este de gluma. Daca psd alde nu au inteles ca trebuie sa renunte la amputarea justitiei, trebuie sa li se spuna clar ca nu pot face ce vor fara sa existe urmari. Este pentru prima data cand se renunta la „exprimarea ingrijorarii”intr-un limbaj diplomatic si se arata care sunt consecintele actiunilor nesabuite ale acestei monstruoase coalitii. S-a trecut de linia rosie si acest lucru nu mai poate fi tolerat de catre aliatii nostri.

 5. Exceptional grupul de Jurnalisti G4, singurii care preiau stiri despre personaje intrate in umbra istoriei, de penibil, pe care nici un om cu respect de sine si pentru Democratie nu le poate lua in seama!

 6. Excelent zis, multumim, dle Ambasador!
  Sa vezi diseara atacurile armatei PSdiste la posturile PSdiste RTV si A3, cred ca Dragnea va da tonul, ce va urma e interesant, adica cum e posibil ca in timp ce dl Dragnea si Viorica si Carmen Dan se strofoaca sa le „dea” romanilor „democratie” de Teleormanistan pe paine prajita, dl Ambasador sa spuna ca „ne intoarcem la anii 2000”!!!???
  Cred ca turbeaza Dragnea, abia astept, cred ca deja a aranjat la Mihai Gadea deseara un interviu de pomina in ce priveste minciunile, manipularile si ipocrizia Marca Dragnea!
  Multumim, dle Ambasador1

 7. Cine zicea ca a murit ?

  PS. Ce boi sustineau ca Giuliani e vocea presedintelui Trump ?

  PPS. Si ca doar aceasta trebuie preluata de catre Romania ! 😉

 8. Daca nu s a manjit cu kkt pe fata tot degeaba !

 9. Trolii platiti de Moscova au intrat in fibrilatie. Mai rasfirati, mai rasfirati asistat, morjan, dan teo si ceilalti. Nu de alta, dar va calcati pe picioare, pardon…, pe creiere.

  • „Creiere”?! De unde atatea creiere? Poate de-alea pane congelate ,de la bufetul Parlamentului!