G4Media.ro

Autoritățile ruse cer extrădarea veteranului SS ucrainean Yaroslav Hunka, în vârstă de…

Foto: Captură video

Autoritățile ruse cer extrădarea veteranului SS ucrainean Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, din Canada

Procuratura Generală a Rusiei a solicitat autorităților canadiene extrădarea veteranului SS Iaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, care a fost invitat în Parlamentul canadian în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în septembrie, relatează Kommersant și Interfax, citate de site-ul Meduza. Invitația a pus autoritățile canadiene într-o situație jenantă, ulterior obligându-le să-și ceară scuze.

Potrivit Kommersant, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a dat instrucțiuni ca cererea să fie trimisă ministrului canadian al Justiției și procurorului general Arif Virani.

În comunicatul procurorului general se precizează că Hunka a fost acuzat în absență în Rusia de genocid. Documentul notează că extrădarea „nu are ca scop urmărirea penală a acuzatului din motive politice din cauza rasei, religiei, naționalității sau opiniilor sale politice”.

Procuratura Generală a adăugat că acuzatul nu riscă pedeapsa cu moartea, va avea posibilitatea de a se apăra și va fi ținut în condiții adecvate în centrul de detenție preventivă. Agenția a precizat că Ambasada Canadei în Rusia va putea verifica acest lucru prin vizitarea acestuia.

În caz de refuz, biroul a cerut autorităților canadiene să ia în considerare deportarea lui Hunka în cadrul legislației privind migrația. Canada nu a comentat încă cererea Rusiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Să-l dea la schimb cu Putler.

  2. Cu ce se mai ocupa si rusii astia!