G4Media.ro

Autoritățile federale au percheziționat biroul lui Elliot Broidy într-un dosar de spălare…

Autoritățile federale au percheziționat biroul lui Elliot Broidy într-un dosar de spălare de bani

Autoritățile federale au percheziționat biroul lui Elliot Broidy vara trecută, căutând documente referitoare la afacerile sale cu oficiali străini și cu parteneri ai administrației Trump, scrie ProPublica citând informațiile conținute într-un mandat de percheziție. Potrivit sursei citate, agenții federali au fost autorizați să utilizeze mâinile și fața lui Broidy pentru a debloca telefoane care utilizează amprenta sau recunoașterea facială.

Mandatul de percheziție menționează trei posibile infracțiuni investigate de autorități: conspirație (echivalentul în limba română: asociere în vederea prejudicierii statului), spălare de bani și violarea legislației lobby-ului în numele unor oficiali străini. Mandatul, emis în iulie 2018, a vizat biroul lui Broidy din Los Angeles.

Autoritățile au vizat un spectru larg de informații. Acestea ar fi plănuit să obțină orice probă legată de o listă de persoane, țări și companii. Printre aceste nume se numără Rick Gates, un fost oficial în campania lui Trump care a pledat vinovat în dosarul instrumentat de procurorul Mueller, Biroul de Avocatură Colfax, companie fondată de Robin Rosenzweig, soția lui Broidy și câteva țări străine.

Potrivit Pro Publica, purtătorul de cuvânt de la Departmentul de Justiție și de la FBI au refuzat să comenteze informațiile. De asemenea, avocatul lui Broidy și un purtător de cuvânt nu au răspuns unei liste de întrebări transmise de Pro Publica.

În decembrie 2018, the Wall Street Journal anunța că procurorii federali din Manhattan investighează modul în care a fost cheltuită suma record strânsă din donații de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump. Ancheta, care se află în stadiu incipient, examinează în ce măsură unii dintre donatorii de top au dat bani în schimbul accesului la administrația Trump, pentru concesii de ordin politic sau pentru a influența diferiți oficiali. Donarea de bani în schimbul obținerii unor favoruri politice ar putea intra sub incidența legislației federale care sancționează actele de corupție.

Amintim că liderul PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare.

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.

  • ”Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump.  I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, scria liderul PSD pe Facebook în urmă cu aproape doi ani.

După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Brodiy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm. Nu este clar în acest moment ce s-a întâmplat cu acordul semnat dintre Circinus și Romarm.

Întrebat în luna martie despre legăturile sale cu Broidy și acordul cu Romarm semnat de Circinus în România, care a implicat doua ministere, liderul PSD a răspuns: „Eu n-am fost la cele doua ministere cu dl. Broidy, altcineva a fost. Am aflat din presă. Nu, n-are nici o legătură deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați, o să ajungeți la adevăr.”

Pe data de 2 decembrie, The New York Times dezvăluia că procurorii americani au documentat implicarea fostului director adjunct al Comitetului Republican Național, Elliott Broid, într-o schemă de spălare de bani pentru a-l ajuta pe un demnitar din Malaezia să pună capăt unei investigații a Departamentului de Justiție, scrie New York Times.

Elliott Broidy, fost fundraiser pentru campania lui Donald Trump și cel care l-a invitat în ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump, ar fi fost plătit pentru acțiuni de lobby pe lângă Administrația Trump pentru a determina oprirea unei investigații legate de modul în care demnitarul malaezian a deturnat câteva miliarde de dolari dintr-un fond de investiții, arată ziarul american.

Documentele au fost depuse de procurori în dosarul în care un fost angajat al Departamentului pentru Justiție, George Higginbotham, a recunoscut că a mințit mai multe bănci din SUA în legătură cu originea a zeci de milioane de dolari trimiși din conturile din Malaezia ale lui Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian.

În depoziția sa, George Higginbotham a recunoscut că a aranjat transferul a milioane de dolari din conturile lui Jho Low într-o firmă de avocatură deținută de soția lui Elliott Broidy, scrie New York Times.

The Wall Street Journal mai notează că investigația referitoare la modul cum s-au cheltuit banii strânși din donații pentru ceremonia de inaugurare a președintelui american ar putea reprezenta o amenințare pentru oamenii aflați în apropierea lui Donald Trump. Afacerile și activitățile acestora din timpul campaniei au dus la mai multe puneri sub acuzație și recunoașteri ale vinovăției. (Citește articolul integral pe WSJ)

Citește și

Cazul Dragnea-Broidy ajunge în presa americană. The New York Times: Circinus are calea deschisă spre contracte de 200 de milioane de dolari după ce Broidy l-a invitat pe Dragnea la Trump

New York Times: Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, ar fi primit bani din Malaezia ca să facă lobby pentru închiderea unei investigații a Departamentului de Stat

Dezvăluire cu implicații majore. McClatchy: Fundraiserul lui Trump a cerut sprijin de la comitetul pentru afaceri externe din Congresul SUA pentru a-l ajuta sa câștige contracte în România. Legăturile din România cu Cristian Burci

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter