G4Media.ro

Autoritățile discută șase indicatori de care să depindă instituirea carantinei într-o localitate.…

Autoritățile discută șase indicatori de care să depindă instituirea carantinei într-o localitate. Decizia finală va fi luată marți

Secretrul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, luni, după o şedinţă cu reprezentanţii din mai multe instituţii, că s-a discutat despre modificarea indicatorilor tehnici avuţi în vedere la instituirea carantinei. Vor fi şase indicatori, aceştia urmând a fi decişi, însă, în cursul zilei de marţi, după ce se vor face diferite calcule, relatează News.ro.

„Am covenit cu toţii că, fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi va fi mult mai apropiată de realitate”, a afirmat, luni, Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, sunt şase indicatori, între care indici de evoluţie, trend, rată de incidenţă, capacitate de testare, număr de cazuri pe UAT, cu focar sau fără focar.

„Sunt nişte indicatori tehnici”, a precizat Andreea Moldovan, explicând că aceştia vor fi făcuţi publici marţi, după ce vor fi decişi în urma unor calcule care se vor face de către diferite instituţii.

Moldovan a precizat că se doreşte şi o testare mai abudentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate.

Decizia finală va fi luată, marţi, la ora 13.00.

Discuția are loc în contextul în care în prezent restricțiile sunt impuse exclusiv pe baza ratei de incidență COVID. Aceasta depinde însă de numărul de infectări depistate în fiecare localitate, iar acolo unde se testează mai mult sunt descoperite și cazuri mai multe.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Nu mă pricep, dar se pare că nici specialiștii nu se pricep… Carantina a avut sens la început ,când nu știam că virusul este comunitar și nu îi știam caractericile. Nu putem înlocui carantina totală cu măsuri de protejare doar a celor vulnerabili? Ce facem cu cei vaccinați? Tot în carantină toată vara?

  • N-a avut sens nici la inceput. Am spus atunci acelasi lucru pe care il intrebi: de ce nu-i protejam pe cei vulnerabili.
   Intre timp mi-am raspuns: e mai simpla o carantina, „autoritatile” nu sint in stare de masuri mai „fine”, toata operatiunea ar necesita organizare, iar ei sint niste nevolnici.

  • ? in loc de . dupa „vulnerabili”.

  • @amicu: si cam cum ai vrea tu sa identifice vulnerabilii, caci dupa stiinta, grija si criteriile statului identificarea le-ar fi dat acelasi rezultat, oricate metode ar fi incercat – respectiv multimea „specialilor”! 😈

   Dealtfel, sa interzici e cel mai simplu. Ironic este ca, dupa ce interzic, nu sunt in stare sa impuna interdictia!

   Eu i-as sfatui sa faca niste meditatii cu Teodisie de la Constanta, sa le explice cum e sa fii mai tare decat statul, da’mi-e ca e ocupat cu altele, ca acu’ vine procesiunea de Pasti… 🙂

 2. Aoleu, taci ca e treaba stiintifica! Adica pro stia trebuie sa aiba fundament solid.