G4Media.ro

Autoritatea Uniunii Europene pentru protecţia datelor cere o interdicţie asupra controversatului program…

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Autoritatea Uniunii Europene pentru protecţia datelor cere o interdicţie asupra controversatului program de spionaj Pegasus

Autoritatea europeană de supraveghere a protecţiei datelor (EDPS) a cerut marţi o interdicţie asupra controversatului software Pegasus, dezvoltat de grupul israelian NSO şi care a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, politicieni, militanţi pentru drepturile omului şi şefi de companii din diverse ţări, informează Reuters, citată de Agerpres.

EDPS susţine că utilizarea Pegasus poate conduce la ”un nivel fără precedent de indiscreţie, capabil să interfereze cu cele mai intime aspecte ale vieţii noastre cotidiene”.

”O interdicţie asupra dezvoltării şi a desfăşurării în UE a spyware-ului cu capacitatea lui Pegasus ar fi cea mai eficientă opţiune pentru a ne proteja drepturile şi libertăţile fundamentale. În centrul dezbaterii asupra unor instrumente precum Pegasus nu trebuie să se afle doar utilizarea tehnologiei, ci şi importanţa pe care o acordăm dreptului la intimitate”, a explicat EDPS.

Software-ul Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme. După ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau imagini.

Israelul a devenit ţinta presiunilor globale referitoare la acuzaţia că software-ul Pegasus a fost folosit abuziv de unele guverne străine pentru a spiona activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

NSO a menţionat că nu poate confirma sau infirma vreun actual sau potenţial client pentru Pegasus. Grupul israelian a precizat că îi este imposibil să opereze software-ul după vânzarea acestuia către un client guvernamental.

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale, condusă de gruparea nonprofit Forbidden Stories, ce are sediul al Paris, au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, activişti, oameni politici – inclusiv şefi de stat – şi şefi de companii în diferite ţări.

Sursa foto: Unsplash / Mika Baumeister

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Chinezii asculta tot, si apoi te aresteaza, ca pe Marcel Lehel, pentru delict de internet. Bine ca traim in libertate.