G4Media.ro

Autoritatea de reglementare în energie din Republica Moldova a amendat o subsidiară…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Autoritatea de reglementare în energie din Republica Moldova a amendat o subsidiară a Gazprom cu 1,9 milioane de dolari / Ce motive invocă autoritatea de la Chișinău

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a anunţat vineri că a aplicat o amendă de 33,99 milioane lei moldoveneşti (1,9 milioane de dolari) operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz”, pentru nerespectarea obligaţiilor legale referitoare la separarea activităţilor de transport de cele de furnizare, informează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit ANRE, firma Moldovatransgaz, o subsidiară a S.A. „Moldovagaz”, la care grupul rus Gazprom deţine o participaţie de 50%, a fost amendată pentru nerespectarea obligaţiilor legale aferente asigurării independenţei sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfăşoară o activitate licenţiată de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova.

Conform Hotărârii Consiliului de Administraţie al ANRE din 15.09.2023, sancţiunea financiară aplicată S.R.L. „Moldovatransgaz” urmează a fi transferată în bugetul de stat.

În replică, Moldovatransgaz a dat publicităţii un comunicat de presă în care susţine că nu este de acord cu decizia ANRE şi intenţionează să o conteste în instanţă.

Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusia până la finele anului trecut, în condiţiile în care până acum Chişinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze. În ultimul an Republica Moldova a făcut progrese în diversificarea surselor de aprovizionare cu ajutorul Uniunii Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...