G4Media.ro

Autodistrugerea PNL pe modelul țărăniștilor. Războiul Cîțu – Orban pregătește ”anul ghilotinei”…

Autodistrugerea PNL pe modelul țărăniștilor. Războiul Cîțu – Orban pregătește ”anul ghilotinei” în 2024

”2024 va fi anul ghilotinei. Dacă o ținem tot așa, PNL va pierde toate cele patru rânduri de alegeri”. O spune un vechi liberal, care vede cum PNL se apropie cu pași repezi de irelevanță, pe modelul PNȚCD în 2000 sau PDL în 2014. Războiul intern dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban, performanța mediocră la guvernare, lipsa unor lideri reali validați prin vot, bilanțul slab al președintelui Iohannis – toate trag partidul în jos cu o viteză amețitoare.

Că partidul pică vertiginos în sondaje recunosc public chiar și liderii săi, vezi ultimele declarații făcute de Ludovic Orban.

Confruntarea la scenă deschisă din PNL amintește de conflictele permanente din Partidul Național Țărănesc și Convenția Democrată din perioada 1996-2000, soldată cu dispariția țărăniștilor din Parlament.

Am văzut atunci, vedem și acum un șir nesfârșit de bălăcăreli publice, lupte intestine pentru putere, boicoturi politice în plină guvernare. Votanții observă acum cum performanța guvernului Cîțu este subminată puternic de lupta din partid. Premierul nu mai are nici o preocupare pentru campania de vaccinare, pentru reformele promise în campanie, pentru atragerea fondurilor europene.

Guvernarea mediocră

Toată energia partidului și a președintelui Klaus Iohannis sunt consumate de jumătate de an de campania internă. Nu mai există nici o ședință la Cotroceni pe tema reformei în justiție, a reformei în administrație, a reformei bugetarilor, a sistemului de pensii, a teritoriului. Nici o ședință serioasă de coaliție cu angajamentele din programul de guvernare pe masă.

Tot actul guvernamental e făcut la alibi. Premierul Cîțu îngână necredibil amenințări la adresa miniștrilor care nu fac reforme, dar le dă cele mai mai mari alocări la rectificarea bugetară. Tot premierul tună și fulgeră împotriva risipei de bani, dar pregătește 50 de miliarde de lei pentru baroni – instrument de atragere a voturilor la congres.

Președintele Iohannis promite și el de vreo 7 ani reformă în educație, dar proiectul e o restaurație în favoarea coteriilor corupte din sistem.

De justiție nu mai vorbim. Stelian Ion, singurul ministru care împinge subiectul, e amenințat cu remanierea de președinte. Klaus Iohannis a abandonat tema justiției imediat după terminarea campaniei electorale. În schimb, UDMR-ul – care a rămas același partid anti-reformist din perioada Liviu Dragnea – e cocoloșit în coaliție și scutit de orice critică.

În ce privește performanța economică, premierul se laudă cu o creștere-record. E reală, dar ea trebuie pusă în context: e o creștere mare raportată la trimestrul doi din 2020 când economia era practic închisă, dar e însoțită de o inflație-record și de împrumuturi-record.

Premierul Cîțu trebuie felicitat pentru faptul că a stopat majorarea cheltuielilor cu pensiile și salariile bugetarilor, adevărate bombe cu ceas lăsate în urmă de PSD. Dar s-a rezumat la atât. Nu a reformat sistemul bugetar clientelar – dimpotrivă, vedem cum politizarea instituțiilor continuă nestingherită, nu a reformat ANF – dimpotrivă, e aceeași instituție care nu supără baronii locali, firmele de partid și firmele acoperite.

Lideri slabi

Confruntarea din Florin Cîțu și Ludovic Orban expune și lipsa resurselor interne. Ambii politicieni au mari probleme de credibilitate și de validare politică, ceea ce se răsfrânge asupra partidului.

Florin Cîțu a intrat de două ori în Parlament pe liste și nu a fost niciodată validat direct prin vot. Are un trecut cu multe pete negre, e necunoscut la baza partidului, are o comunicare rece cu liderii PNL, iar o parte tot mai mare din electorat îl percepe drept arogant.

În ce privește comunicarea sa cu publicul, subiectul ar merita un capitol de teză de doctorat. Nu în ultimul rând, partidul îl percepe drept un lider slab, păpușat de Klaus Iohannis, Lucian Isar, Alina Gorghiu și de noul ministru de finanțe, Dan Vîlceanu. Pe scurt, un politician fără independență și fără capacitatea de a tracta partidul – cel puțin deocamdată.

La rândul său, Ludovic Orban are resursa de credibilitate sleită. După 30 de ani în politică, el a ajuns în galeria figurilor trecutului, nu mai are nicio idee proaspătă, nicio aderență la noile tendințe globale.

Și-a epuizat anul trecut creditele politice prin promovarea unor personaje precum Costel Alexe, Mihai Chirica ori celebrii șefi de la Apele Române. Și acum în jurul său au rămas politicieni cu numele prinse în diverse scandaluri, precum Costel Barbu ”Bitanu”, Antonel Tănase ori Virgil Guran.

Și chiar dacă a trecut prin multe rânduri de alegeri, Orban are la pasiv pierderea parlamentarelor din 2020 și negocierea strict în interes personal din coaliția cu USR și UDMR, o negociere pe care partidul nu i-o iartă nici acum.

Mai e ceva la Ludovic Orban: 99% din partid e convins că el a scurs în presă detaliile despre dosarele din SUA ale lui Florin Cîțu. Or, asta înseamnă trecerea unei linii roșii: nu l-a destabilizat doar pe adversarul său, ci a tras un obuz direct în piciorul PNL. ”Acesta e comportament de lider de Opoziție, nu de lider PNL”, spune același vechi liberal.

Și Cîțu și Orban fac parte din galeria de lideri nevalidați prin vot, cum a scris Dan Tăpălagă în urmă cu două luni, alături de Cioloș, Ciolacu, Kelemen ori Dan Barna (care a luat 1,4 milioane de voturi la prezidențiale, unde a ieșit însă pe locul 3). Or, mulți liberali știu că greu poți câștiga alegerile fără lideri validați, măcar la nivel local. De aceea, unii din partid se uită cu speranță la alți lideri care au trecut prin proba votului sau care au credibilitate, pentru epoca post – Cîțu sau post – Orban.

Șansele lor de a ajunge la șefia PNL sunt însă mici. Emil Boc e încă greu de digerat pentru o parte însemnată a PNL după ce în 2014 a susținut-o pe Elena Udrea în locul lui Klaus Iohannis și după ce a fost mai degrabă ostil fuziunii PNL – PDL. Ilie Bolojan e pus la index la Cotroceni, unde Iohannis nu a uitat că liderul bihorean s-a opus parașutării favoritului său, Cristian Bușoi, la șefia PNL în 2017.

Pericolul scindării

Pozițiile taberelor Orban și Cîțu sunt ireconciliabile. Ludovic Orban e frustrat că Florin Cîțu a intrat în cursă, deși îi promisese că nu o face. Premierul e supărat că șeful partidului ar fi scurs în presă documentele despre problemele lui din SUA.

Falia din partid va fi greu de reparat. Se va vedea în primă fază la voturile importante din Parlament, unde tabăra perdantă la Congres va începe să absenteze.

Dar nu trebuie eliminată complet varianta unei scindări a partidului. În fond, PNL era obișnuit în anii 90 cu dezertările, plecările și ruperile de membri. A trecut prin această experiență, e posibil să o mai pățească în absența unor lideri puternici, care să țină partidul unit.

Performanța PNL în 2024 depinde de mulți factori, dar trei vor fi decisivi: un lider puternic, creșterea nivelului de trai pentru majoritatea populației și livrarea reformelor cerute de minoritatea reformistă (mai ales în justiție și administrație). Fără ele, PNL riscă o catastrofă electorală pe mâna unui lider ales de președintele Iohannis, exact cum a pățit-o în 2016, pe mâna Alinei Gorghiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

100 comentarii

  1. „Stampila partidului e la mine !”
    „Ba la mine. Eu reprezint adevaratul PNL”, pardon PNTCD, strigau in urma cu vreo 10-12 ani cativa penelisti, pardon taranisti !

    • Imagini si sonor din viitor- anul 2024 ! (sediul central al PNL din Aleea Modrogan ).

    • tot prin cluburi de noapte bei ?

    • @n:
      recunoaste ca te trec niste fiori reci pe sira spinarii…

    • Pana in 2024 mai e, dar lupta asta nu duce la ceva bun, echipa invingatoare va fura functiile echipei pierzatoare, in teritoriu, alocarile se vor face dupa voturile la Congres….,cum e la noi, la urmatoarele alegeri, unii primari vor sari in barca altora, dar ciolanul ii va tine uniti pana in 2024…., daca partidul intra pe mana Alinutzei, cum se vede acum, e jale….degeaba vor pune esecurile in carca lui Catzu….Daca se uneste cu toti carcalacii, Alde, Pro Romania, Pp-usl A3, Psd, dezavantajat si de schimbarea de generatii, va face maxim 35%, la o prezenta normala….asta in conditiile unei guvernari catastrofale, ….la scorul asta, PSD va ramane in opozitie, PNL sau PDL nu vor intra in veci cu ei, au furat-o cu USL atat de tare ca doare si acum….daca nu se scindeaza, PNL ramane la 20%, daca nu pierde prea multi primari, altfel se duce in 12%….Partidele noi, USR si AUR trebuie sa joace politic mai dur, daca trec de faza clarificarii ideologice si aleg un leadership cu notorietate….totul se rastoarna….poate chiar reseta clasa politica, la cum e acum, nu trec de 30 % amdoua la.un loc….Dar se poate schimba tot calculul…sa ne imaginam ca Aur, cu forte noi, lepadat de balastul Sosoaca, Simion, Peia cu ai lui generali patrioti….vor fuziona cu un grup din zona activismului civic…nu dau nume inca, plus asumarea prezidentiabilului Ion Aurel Pop….astia, cu o strategie buna de atragere a unor primari Pnl sau Psd, se duc la 30% ….la USR e mai simplu, elimina cateva pietre de moara din leadership, se incoloneaza in spatele lui Drula sau Kovesi si ar mai fi nevoie de o miscare, racolarea unor primari PNL, daca in urban e usor, sa faca pasul spre rural, acolo e un bazin electoral virgin pentru ei…vorbim de un ipotetic 35%….Cine da presedintele, va face si guvernul…la PSD si PNL nu prea are cine….oricare dintre AUR si USR pot lua potul cel mare

    • „n” nu are sira spinarii este doar un postac care face ceea ce i se ordona.

    • ioane doar nu te crezi acvila ?

  2. Merita sa dispara pentru ca au confirmat cele mai negre asteptari, un P$D cu alta sigla. Nu cred ca sefilor partidului le pasa prea tare, pana in 2024 isi asigura sumele necesare unui trai decent pentru cateva generatii . Problema e ca ne lasa in bratele altor analfabeti, poate chiar mai ticalosi ca ei.

    • cit ai dat sa te scapi de iobagie

    • @n:
      Nataraule, el e razes, e un om liber, iobagul esti tu ! :))

    • Greșit, ne lasă cu datorii pe câteva generații, iar noi în loc sa, i luam cu picioare i fund de la guvernare, ne uitam în gura lor cum ne livrează baliverne și lozinci

  3. E direcția cea bună, în care se îndreaptă PNL, PMP PDL, PNG, PNȚCD, ALDE, PRO România etc acolo îi șade bine.

  4. Singura salvare pt România actuală este fără discuție usrplus , oricum prevăd zile negre pt 50% din populație și emigrare masivă. P. S:sunt curios la următoarea mare criză mondială( cel mult 10ani)de unde bani pt sistem… hahaha

    • Emigrare masiva unde?
      In Franta unde te decapiteaza/injunghie pe strada?
      In UK unde este la fel de sigur?
      In Suedia unde se inregistreaza cel mai mare numar de violuri/cap de locuitori din Europa?
      Si exemplele pot continua.

      Nu emigrarea este solutia ci schimbarea clasei politice.

    • ioane meri la moscou

    • @n

      Mai „n” nu vreau sa merg nicaieri; imi iubesc tara si vreau sa traiesc aici. Dar vreau politicieni corecti nu oameni politici cu dosar penal activ sau reabilitati.

  5. Nicio paguba pentru tara daca PNL se scindeaza sau dispare. Nu pierdem nimic.

    Cred ca singura diferenta dintre cele doua factiuni este modelul de ciordit promovat.

    Oricum e un partid dupliciar cu un singur scop chivernisirea pe seama banului public.

    • inca desenezi in tarina ?

    • la PNL toti desenam in tarina
      In curand vom incepe sa desenam pe hartie

    • Generatii intregi condamnate la subeducatie! In loc sa evoluam stagnam sau mergem inapoi. Si de ce? Pentru ca niste indivizi vor sa rada totul.

      Cat sa mai toleram?
      Ne trece viata, asta se intampla!

  6. Bună analiza. 99% va apune, iar mulți liberali vor migra spre PSD. Până la urmă, PNL e un partid neocomunist…

  7. „Guvernare mediocra” , „Lideri slabi”, „Pericolul scindarii PNL”. Foarte adevarat. Este definiția PNL din DEX + o poza cu Catu.

    • tot cu degetul intins printre zabrele stai

    • Uitati.va la cel mai recent episod. Valceanu este un valcov 2. Un personaj tipic cu mama afacerista de milioane de euro cu firmele statului.

      Bataie de joc pe fata! Nici in ceasul al 13 lea nu intelege nimic!

  8. Daca dispare PNL, serviciile vor gasi rapid alt partid-marioneta care sa preia voturile publice. Totul este o mascarada, o altenanta falsa a unor partide aflate intr-o aparenta opozitie, dar care isi dau mana pe sub masa. Nu mai exista in Romania vreun partid important care sa nu aiba in spate serviciile serete. Mai bine v-ati gandi cum sa-i dam jos pe papusari de la butoane.

  9. Daca subminarea campaniei de vaccinare (i.e. de subjugare a populatiei) nu se poate fara subminarea guvernarii, asta e…
    Era mai bine daca aveam si o guvernare cat de cat compententa, dar ne multumim cu ce avem pana trece urgia.

  10. Pregatiti-va pentru o tripleta de vis in 2024: Firea presedinte – Rafila PM – Ciolacu Camera Deputatilor

  11. PNL se autodistruge, dar cadrele se recicleaza si nimic nu se pierde. Asa cum multi PSD-isti au ajuns in PNL, se poate si invers. Sau, daca nu mai merge treaba cu ambele partide, sa vedeti ce repede ar trece la alte formatiuni prospete. S-ar inscrie si in USR daca ar primi functii banoase la stat.

  12. Pare o profetie sau doar o simpla incercare de a malversa adevarul .Scenaritele, bag sama ,prind la publicul neavizat sau la cel sentimental politic .Hai sa o luam din nou de la capat , pentru a nu stiu cita oara .Orban pierde alegerile parlamentare si o data cu ele functia de premier . Acum pierde si functia de sef PNL si probabil si cea de sef la Camera . Jocul este inchis pentru fostul premier PNL.Citu preia partidul . Ofera ministerul (toata lumea din PNL voteaza cu o singura exceptie ce deja nu mai are valoare )cel mai important, cel de la Finante , unui apropiat . Practic Citu are in buzunar Ministerul de Finante si sefia guvernului iar peste citeva zile si sefia PNL. Se incheie in 25 septembrie intreaga tevatura .Ce urmeaza? Coalitia nu se destrama ba as putea zice ca se va intari in acesti trei ani tocmai prin punerea in practica a unor decizii populare . Au si banii , au si sprijinul Presedintelui natiunii , au si acceptul UE si in curind vor avea si o deschidere marita ca vizibilitate electorala .Urmeza trei ani in care coalitia aflata la guvernare isi etapizeaza deciziile functie de perspectiva electorala din 2024 .Trei ani in care Citu pune in miscare intreg angrenajul ce apartine statului . Ultimul an , 2024 ,va fi decisiv in implementarea multor cerinte populare iar desemnarea candidatului la functia de Presedinte al Republicii va creea o noua emotie cetateneasca asemanatoare cu emotia din votul ce a desemnat pe cetateanul Iohannis presedinte .Jocul politic va fi decisiv tocmai pe acasta noua numire a unui nou presedinte . Aici este clenciul .Un numar extrem de mare de cetateni vor veni la vot in 2024 .Prapastiosii, ce guralivi din fire fiind ,vad mereu doar un rau imaginar vor zice cu voce tare -Mea culpa .PNL nici nu se destrama , nici nu va pierde alegerile din 2024 si impreuna cu USR vor citiga de unii singuri alegerile . UDMR nu va fi parte a aliantei de guvernare din 2024 . In trei ani PSD scade natural ca numar de votanti . In fapt acum opozitie nu exista , doar unele ziare si unele TV-uri au preluat formula de opozant si inca cuprinsi de vechile naravuri incearca marea cu degetul . Totul este in zadar . Citu face legea banilor ajutat fiind si de imprumuturile atit de necesare dezvoltarii tarii .Dobinzile sunt mici ,granturile sunt multe , deja la drumuri si autostrazi se vede schimbarea , urmeza si multe altele in etape planificate si stiute inca de pe acum . PNL si USR se vor urca pe un val urias de realizari si vor conduce tara inca 7 ani de acum inainte .

    • „PNL si USR se vor urca pe un val urias de realizari si vor conduce tara inca 7 ani de acum inainte .”

      Sa fim seriosi… Nu zic ca nu-i posibil, dar in nici un caz cu Matzu sau Johanis in frunte (pe Orban nu-l mai punem, e deja mancat, imediat iese pe partea ailalta).
      Incompetenta care s-a vazut lunile astea (sau e deja aproape un an de la alegeri?) nu e de bun augur, si nu trece neobservata.

      In concluzie, zi-ne si noua cum ai facut rost de tigarile alea…

    • Te-ai activat sclavule?

    • Mafalo tu fumezi , ca catu cica trage pe nas!

    • Nu aveam nimic impotriva scenariului tau, ha, ha, maret ( scris in cancelaria pm-ului, aia care nu se ocupa cu comunicarea?}, dar explica-ne si noua de ce trebuia un casting cu actorul principal atat de prost?? Atat de evident lipsit de caracter, mincinos si un pic nu in toate mintile. Sau poate narcisist, si atunci saracul nu-si da seama. Tocmai aici este buba: oamenii ar prefera sa ramana pe palier cu Orban decat sa vada cum curba se duce in jos cu o tanara catastrofa de leader de grup infractional de cartier. Adica faci asa un tam-tam, pierzi o ocazie de congres sau ce aveti pe 25, sa nu aduci ceva mai bun? Sinucidere curata. Nu i-a mers lui Victor Ponta, de ce sa-i mearga lui Catu? Oamenii nu vor uita, nu vor ierta si cu asta vor sta cu ochii pe el, deci pe PNL, pana o sa le iasa miscarea. Asa cum le-a iesit cu Ponta, Nastase, Viorica, etc. Da, am mai vazut filme proaste cu actori buni, dar filme bune cu actori prosti, mai rar. Sa nu-ti mai spun ca nimic si nimeni nu o sa-i spele de etichetel in timp pe Nastase, Ponta, Dragnea sau altii de acelasi “calibru”. Da, nu a fost sa fie sa faca si Romania ceva bun.

  13. PNL out in 2024
    P$D out in 2024
    USR max 18%, sau mai putzin daca trage paduchioshii de la Plus dupa ei
    UDMR max 6%
    AUR max 6%
    Restul Trebuie sa Fie Independenti. Oameni din Toate Zonele Geografice, de preferat Lideri Locali ( NU Baroni ), astfel ca in 2028 sa dispara si cei mai sus amintiti. Democratia NU sunseamna Partide, Democratia Inseamna Oameni.

    • tot la Caracal stai

    • @n
      Nu sunt Concetatean cu Familia Ta. Sorry. Mai Incearca.

    • atunci din bolentin de vale sa de deal ?

    • @n
      Ai uitat ca acolo stau verii tai de la Caracal ? Nu au incaput in groapa de la Caracal. S au mutat la deal, ca sa ajunga in vale. Screme ceva. Nu banalitati d astea.

    • atunci la agigeea ? in gara ?

    • @n
      Cred ca ai carente la Geografie. Familia ta Inepta sta p acolo.

    • te dor si dintii ?

    • @n
      Cred ca tzie itzi este Cald cu Totzi Dintzii din Gura. Te pot ajuta. Doar sa imi spui.

    • Nu cred ca romanii, oricat de prosti ii cred unii, mai pun botul la o vrajeala similara cu uninominalul din 2012. Orice independent se va asocia cu alti „independenti” si vor sustine din umbra sau nu, aceleasi grupuri toxice si corupte. Asta sa fie noua metoda prin care pesedeul crede ca ne poate pacali inca odata?

    • @Abracadabra
      P$D ul nu poate defila cu independenti, deoarece votantii doar trandafirii rosii cunosc. Eu cred ca oamenii care NU sunt conectati la politica, care prin conduita si actiunile lor au suport in Comunitatile si Regiunile lor ar trebui sa se implice in Parlament. Sunt convins ca exista acesti oameni ! baiul este ca NU avem Unitate la asa idee !

    • Doua argumente si o parere.
      Parere: PSD-ul poate sa defileze si cu Adolf, are un anumit tip de electorat fidel si masinaria de propaganda care a scos-o chiar si pe Dancila la 20%.
      Si asta intr-o perioada grea pentru ei, dupa regimul Dragnea.
      Oameni, oarecum sustinuti in comunitate, poate exista. Ca acesti oameni nu au deja diferite conexiuni cu politicul sau ca nu vor fi corupti pe parcurs, ma indoiesc. Ceea ce propuneti se va transforma, invariabil, intr-o noua grupare de tip PPDD sau AUR.
      Argument 1: Noi inca ne certam pe diferenta dintre sex si gen sau pe cea dintre arest si inchisoare. Imi imaginez ce s-ar intampla, daca un grup de independenti s-ar aduna sa decida ceva, orice.
      Argument 2: Nu stiu sa existe democratie care sa nu aiba la baza partidele politice. Daca o democratie bazata pe independenti ar fi fezabila, s-ar fi implementat deja. Inca avem probleme sa preluam un sistem care functioneaza in alte tari, ma indoiesc ca am fi capabili sa inventam si sa punem in practica o noua varianta de democratie.

  14. Offtopic, nu pot sa nu remarc (cu placere) ca dl Pantazi e un rebel al gramaticii asteia noi si nu scrie „nici o” legat…

  15. Peneleul chiar merita sa ajunga la un procent de zero si ceva la suta. Hai baieti, mai repede, puteti sa scadeti chiar mai mult.

  16. Liderul pe care PNL-ul îl așteaptă este Ficusul .Când termină mandatul, țuuup la conducere! Cărțile, așa par făcute . Îi lucrează Iohăniță pe toți: pe Câțu, pe Sică, pe Boc, pe Bolojan. Îi lasă acuma să-și rupă gâtu’ și peste 3 ani vine el pe un cal alb înaripat să salveze PNL-ul. Sau ce mai rămâne din el . Ca Diaconescu la PMP. Ceva onorific acolo…

  17. Felicitari pentru articol domnule Pantazi.

    Va fi precum proverbul: fiecare pasare pe limba ei piere!

  18. Alegerile din 2024 depind de foarte multi factori !
    Cel mai important factor este guvernarea !
    Si dupa alegerile interne ale celor 3 partide aflate la guvernare nu mai au nici un motiv sa nu se apuce de treaba serios avand si banii din PNRR !

  19. Nu aș zice deloc că este o autodistrugere ci o trecere planificată la USL 2.0
    Desigur nu este prima scindare a PNL.
    În 2004 s-a produs o capturare similară a rezultatelor alianței „DA”.
    La fel ca și de această dată s-au folosit de persoane cu credibilitate în fata alegătorilor ca ulterior să declanșeze teroarea galbenă.
    Este nepotrivit să apreciem ca regretabilă decizia președintelui de a gira această deturnare a votului popular pentru că suspiciunea planificării unui USL reloaded a existat mereu pentru „premierul de la Grivco” chiar și cu referendumul pentru justiție care a generat o situație ireversibila pentru modificările făcute de PSD la legile justiției.
    Sacrificarea de fațadă a PSD a fost doar un element spectaculos și înșelător pentru electorat.
    Din toate aceste motive România pare să fie capturată ireversibil de teroriștii de la revoluție.

  20. A nu se uita de demiterea LCK.
    Ficusul a pierdut toate funcțiile posibile ale americanilor sau ale europenilor prin mazilirea actualului Procuror European.
    Asta nu se uită în politică, vorba ungurului nostru…Cel mai bine pentru el este ca președinte al PNL-ului. Partid de ornament, ficus Președinte . Un viitor strălucit pentru un ,,nimeni” în istoria noastră!

    • Toata Lumea L a Votat ca sa nu avem o Talibana ( sclava) a lu Draqnea la Cotroceni. Pur si simplu Romania si Afganistan se infrateau azi daca Veorika era la Cotroceni.

    • te-ai uitat sub porc recent tot imbirligata iti e capatina?

  21. „Delir Catesc” s-ar putea numi un tablou PNL-ist pe unfond galben, de culoarea urinei dupa mai multe beri consumate de Catu la volan. Ce, nu se simte creșterea economică de 13%?

  22. Nimic din toate astea nu va conta in 2024. Zero.

    Romanii au memorie de maxim un an si oricum cel mult 30% voteaza peste 3 ani.

    Tot ce conteaza este sa ajungem la alegerile alea la termen. Slabe sanse.
    La cum arata lucrurile atat peneleu cat si udemereu se vor agata de practicile corupte cu miliardele din programul Spagi pentru primari si programul Asigurari de Sanatate. Si zero reforme.

    Nu poti minti pe față la infinit, mai ales cand nici nu ai talent. Cîțu si stapanii lui vor afla asta pana in iarna.

  23. Sa se duca la groapa de gunoi a istoriei. De 30 ani tot felul de lupte in diversele partide. Diversi indivizi fara bun simt care sacrifica tot pt interesele personale.

    Sa se ia de mana cu usr.plus si sa se duca direct in cosul de gunoi a istoriei.

    Exact asa se intampla si in usr plus cu ciolos si dan barna. Amandoi trebuiau sa faca un pas in spate si sa lase loc celor care au priza la cetateni.

    Ps. Sa nu isi imagineze vreodata bolojan (sau oricare altul din pnl) ca va primi votul meu. Dc vrea, acum e momentul, nu peste 10 ani.

    Nu stiu exact de cand a inceput genul asta de politica, dar parca sunt batuti in cap toti. Dupa noi potopul. Cum se poate ca din partide cu mii de membri, la competitiile pt sefii ajung doar personaje detestate dea dreptul de cetateni.

    Rar vine cate un val in care oamenii se mai entuzasmeaza cu cate un politician, dorind sa il voteze masiz (cazul base la inceput).

    Toti niste praduitori politici. Rusine.

    Atata rau au facut astia romanilor si Romaniei.

    Dupa ce am inghetat de frig in strada pt fara penali, eu pur si simplu nu pot accepta un premier puscarias.

  24. Mutălăul mutant ficus de Cotroceni a girat un interlop politic abonat la contractele cu statul sa fie numit ministru la finante,alt parazit îmbuibat nu a gasit,numai panarame,acest individ e doar un alt rahat comunist fost pesedist vopsit penelist bine ghiftuit si aranjat în urma guvernarilor anterioare,o lichea recunoscuta în anturajul mafiei ciorditor de profesie si cu abonament permanent la contractele cu statul,sa vedeti acum ciordeala,dezmat si jaf cum nu au mai vazut romanii niciodata

  25. N sa ma pupi tu în khiur cu comentariile tale bai obositule,mars ma lacheule,mai linge blide

  26. N luati-va ba netrebnicilor bocceluta si plecati dracului unde o întarcat mutu iapa cu tot cu mutantul ficus si cu gasca de borfasi corupti,excroci si mincinosi si sa nu mai auzim de voi mai nimicurilor

  27. Eu nu înțeleg de ce toată lumea se grăbește cu disperare să pună verdicte azi, mâine, de parcă au intrat toate zilele în sac sau vine sfârșitul lumii în septembrie și e ultima ocazie să ne mai spunem părerea!! Serios?! Ce ar fi să așteptăm măcar 1 lună după Congresul PNL să vedem în ce direcție o iau lucrurile. Mai sunt 3 ani, câte nu se pot întâmpla. Poate începe al 3-lea război mondial SAU POATE SE REUȘEȘTE ”CREȘTEREA NIVELULUI DE TRAI PENTRU MAJORITATEA POPULAȚIEI ȘI LIVRAREA REFORMELOR CERUTE DE MINORITATEA REFORMISTĂ (MAI ALES ÎN JUSTIȚIE ȘI ADMINISTRAȚIE).” Și tot ce ați scris este doar un exercițiu literar.

  28. Eu nu înțeleg de ce toată lumea se grăbește cu disperare să pună verdicte azi, mâine, de parcă au intrat toate zilele în sac sau vine sfârșitul lumii în septembrie și e ultima ocazie să ne mai spunem părerea!! Serios?! Ce ar fi să așteptăm măcar 1 lună după Congresul PNL să vedem în ce direcție o iau lucrurile. Mai sunt 3 ani, câte nu se pot întâmpla. Poate începe al 3-lea război mondial SAU POATE SE REUȘEȘTE ”CREȘTEREA NIVELULUI DE TRAI PENTRU MAJORITATEA POPULAȚIEI ȘI LIVRAREA REFORMELOR CERUTE DE MINORITATEA REFORMISTĂ (MAI ALES ÎN JUSTIȚIE ȘI ADMINISTRAȚIE).” Și tot ce ați scris este doar un exercițiu literar.

    • Da.Cresc toate. Am început să vedem . A început cu pâinea, cu gazul, cu benzina, cu uleiul, cu…salariile, nivel de trai. Toate cresc .Da livrarea? Din 2024 cred ca e sigur…

    • Luminita ai dreptate asa este , dar find niste fiinte rationale este dezamagitor sa ii auzi pe unii ca nu se intimpla nimic . Coalitia are trei ani la dispozitie .Luminita nu te supara mai ne place si noua sa facem pe desteptii .Evident unii dintre noi si sunt . Sa vezi ce ma injura unii acum .

    • Felicitări @n. Scrii al naibii…de bine! Sîc.

    • luminita cred ca traiesti intr-o iluzie. oamenii nu se schimba la varsta asta. punct.
      cine voia sa faca reforme deja incepea. macar asa, cat sa nu deranjeze prea tare punea bazele. dar nu se vede absolut nimic. nu iti face iluzii. NU SE VREA!!!! baietii au treaba cu impartirea cascavalului.
      in cel mai fericit caz, daca mai ramane coalitia, vei vedea niste mici imbunatatiri pe ici-pe colo. reforme in justitie? nici gand, au si ei falitii lor. nici macar legile justitiei nu le vor corecta, ce reforma visam.

    • tu sigur ai ramas la fel ? sau te-ai schimbat la nadagi de dimineata ?

    • Cu discursul asta vreti sa ne convingeti? Ca mai aveti 3 ani? Nu mai merge asa! Ati avut deja vreo 15! Ati avut unul si cu Orban, ati avut timp si cu domnul Citu! Daca erati capabili sa terminati odata, masinaria aia corupta denumita generic FSN, s-ar fi vazut pana acum. Dar sunteti doar parte integrata din ea! Am vazut, in schimb, metode tip Dragnea, de a cumpara primarii prin PNDL si numiri de ministri marioneta, precum Vilceanu.
      Si Dragnea credea ca are inca 3 ani. A reusit in mai putin de 3 luni sa irite, sa enerveze si sa scoata oamenii in strada.

  29. retragerea lui orban era demult dorita de multi Asa ca s-ar putea sa fie exact pe dos cum vede baba pantazi Timpul ne va lamuri i

  30. V-am scris ce-am avut de zis la articolul cu Orban, ca ce-am scris aici nu s-a postat.

    Rusine PNL, Rusine ! Sa nu credeti ca vi se va permite nonsalanta de-a scapa basma curata de ce-ati facut astazi ! Numire/Clasare.

    Asa se face, nu ? Imunitatea Democratica, unde 1 >> 1, ca asa ne invata la scoala.

    Intr-un final, Iohannis s-a patat cel mai tare si n-o sa si-o scoata. Ce e scris nu se mai sterge.

  31. Camarila fomista PD-Lista in special a vazut in pandemie o oportunitate de a face bani cu nemiluita. Cum Orban si-a avantajat gasca lui asta l-a facut o persoana urata de o parte din partid. Oricum Orban este un hoit politic, o fosila care de 30 de ani sta prin functii bine mersi. Cel mai longeviv personal politic as putea spune, fara viziune de viitor. Dar sa il pui in competitie cu un golan betiv, mincinos, laudaros, arogant, cu rezultate mediocre, este de-a dreptul sfidator. Iar artizanul acestei circoteci este chiar Iohannis. Venirea lui Citu va da aripi unor ca Boc care in 2014 contra lui Iohannis sprijinea pe Elena Udrea infractoarea. Pe Turcanu o femeie mediocra, fara rezultate, obraznica si tupeista, care o slavea pe Elena Basescu. Situatia actuala avantajeaza USR si PSD. Electoratul de dreapta va vota cu oricine in afara de PSD si PNL, ramane de vazut daca PSD va mai castiga aceleasi procente. PNL daca incape pe mana lui Citu este un partid pe duca. Astazi am avut dovada cea mai clara ca un abonat la banul public, un sifonar cu facturi false luate din Strehaia, a ajuns Ministrul Finantelor. Evident Pedelist. Mai lipseste Basescu sa revenim la situatia din 2010 la obrazniciile lui Boc, Anastase, Turcan, Flutur. Mergeti la vot si de data asta votati asa cum trebuie. Vlad Voiculescu a fost linsat de Citu, care astazi pune o nulitate ministru. Totul girat de Iohannis, un om care nu a avut un plan de tara. Un profesor de fizica, imbogatit din meditatii, la fel de mediocru ca si ceilalti. De fapt, era propunerea USL pentru postul de premier. Adica fix a Pe Se De ului pe care il detesta in conferintele de presa. Duca-se.

  32. disparitia PNL ar fi un eveniment de igiena politica, PNL=PSD=3.14-3.14-kk

  33. Dosarul lui citu eliber la vedere pe pagina doj din iowa, deci nu cred ca e scursura..iar cine da 50 usd ii afla toata istoria din america.se pare ca gagiul apare in baze de date ale fbi, etc…sri normal ar fi trebuit sa aresteze citeva persoane la vf statului care ….ar trebui acuzate de inalta tradare….in rest, …pnl ar trebui decimat, psd si udmr scoase in afara legii. Aur interzis….creata marea adunare nationala si scos nea de la naftalina…ori….hai sa ne facem monarhie asa cum am mai fost.

  34. Vorbe goale . . E mult mai simplu:
    PNL e distrus de „factura la curent”.
    Pt roman „factura la curent” e sfanta, insista sa o primească prin posta, umbla cu ea prin buzunar sa o plateasca pe unde o mai poate plati si apoi o pastreaza pt o perioadă pe unde mai tine el facturi si asa vede si furaciunea si vede cum PNL se face ca nu există aceasta pb.

    Dar PNL mereu a fost cu băieții deștepți din energie, daca cineva uitase, acum . . .

  35. „Suflul nou” al teprarului mincinos si falsificator de CV Florin Zombie Citu duce hotarat PNL=PSD=aceeasi mzierie spre pierzanie!
    Pregatiti coliva, simpla chestiune de timp pana scapam de voi, altfel Doamne fereste unde ar putea ajunge Romania cu un tepar in fruntea unei haite infometate si experimentate la furat BANII PUBLICI!
    Pregatiti coliva, spun asta din Octombrie 2019 de cand marele PNL al prezidentului disparut public a venit la osul de ros!!!
    Vom jubila, mai ceva ca atunci cand am scapat de PSDragnea si Guvernul Dancila, aia erau nimic pe langa haita teparuli penal si falsificator de CV Florin Zombilica!!!

    • P$D, aka FSN a devalizat banul public din Duminica Orbului, mai 1990 – ytd ( PNDL, programul faraonic decis de Liviu Dragnea inca este in picioare) cel putzin 50 miliarde euro. Cei de la PNL aka PDL nu pot fura aceeasi suma in trei ani, poate mult mai putzin.

    • ai gasit menta in piata ?