G4Media.ro

Australia: O mamă condamnată pentru uciderea copiilor săi a fost grațiată

Sursa foto: Pixabay

Australia: O mamă condamnată pentru uciderea copiilor săi a fost grațiată

O femeie australiană care a petrecut 20 de ani în închisoare pentru că și-a ucis cei patru copii a fost grațiată și eliberată luni, în urma unei noi anchete privind vinovăția sa, scrie Le Figaro.

Kathleen Folbigg a fost supranumită „cel mai rău criminal în serie din Australia” după ce a fost condamnată în 2003 pentru uciderea celor trei copii ai săi și pentru uciderea din culpă a celui de-al patrulea. Cazul a atras o atenție considerabilă din partea presei. Potrivit procuraturii, copiii ei, cu vârste cuprinse între nouă săptămâni și trei ani, au fost sufocați până la moarte de Kathleen Folbigg, în vârstă de 55 de ani, care a respins întotdeauna aceste acuzații, susținând că fiecare dintre morțile lor a fost legată de o cauză naturală.

În 2021, zeci de oameni de știință australieni și internaționali au semnat o petiție pentru eliberarea lui Kathleen Folbigg, argumentând că noile dovezi medico-legale sugerau că morțile inexplicabile erau legate de mutații genetice rare sau defecte congenitale. Procurorul general al statului New South Wales, Michael Daley, a anunțat luni că doamna Folbigg a fost grațiată după ce o investigație de un an a stabilit că există „îndoieli rezonabile” cu privire la cauza deceselor. Ea a fost eliberată luni dimineață din închisoarea Grafton, situată la aproximativ șase ore la nord de Sydney.

Patologie neurologică

„Acesta este un moment important pentru justiție în acest stat”, a declarat Sue Higginson, membră a partidului Verzilor, care a apărat cazul ei. „Am primit confirmarea că doamna Folbigg a fost eliberată în această dimineață și (…) este acum în afara închisorii”.

În absența unor dovezi medico-legale solide, procurorii au susținut că este extrem de puțin probabil ca patru copii să fi murit brusc, fără explicații. Dar judecătorul Tom Bathurst, care a condus ancheta, a constatat că investigațiile ulterioare au dezvăluit cauze medicale care ar putea explica trei dintre decese.

Potrivit lui Bathurst, Sarah și Laura Folbigg erau purtătoare ale unei mutații genetice rare, iar Patrick Folbigg suferea cu siguranță de o „patologie neurologică subiacentă”. Având în vedere acești factori, magistratul a decis că moartea lui Caleb Folbigg nu a fost suspectă. El a adăugat că nu a putut accepta că „doamna Folbigg a fost altceva decât o mamă grijulie față de copiii ei”. Academia Australiană de Științe, care a contribuit la lansarea anchetei, a declarat că este ușurată că s-a făcut dreptate pentru Kathleen Folbigg.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...