G4Media.ro

Australia a declarat gruparea Hezbollah, susținută de Iran, și „The Base” (extrema…

foto: Wikipedia

Australia a declarat gruparea Hezbollah, susținută de Iran, și „The Base” (extrema dreaptă) ca fiind „organizații teroriste”

Ministrul de interne al Australiei, Karen Andrews, a anunțat miercuri consemnarea grupării politice și militante șiite libaneze Hezbollah, susținută de Iran și Siria, și a organizației neo-naziste „The Base”, ca fiind organizații teroriste, conform The Guardian.

Ministrul consideră că ambele organizații prezintă amenințări reale și credibile pentru Australia. „Guvernul are toleranță zero pentru pentru violență, și nu există vreun motiv- religios sau ideologic, care să poată justifica omorârea oamenilor inocenți”, adaugă Karen Andrews, acuzând Hezbollah de amenințări cu atacuri teroriste și de susținere a grupărilor armate ale organizației islamiste Hamas din Australia.

Scoaterea în afara legii a Hezbollah vine la doar cinci zile distanță de propunerea guvernului britanic de a desemna ca organizație teroristă gruparea politică și militară fundamentalist sunită Hamas, conform DW, grupare care deține controlul de facto asupra Fâșiei Gaza și care are o majoritate în parlamentul palestinian. 

Astfel, Australia devine a 17-a țară care consideră întreagă organizație Hezbollah ca fiind una teroristă, urmând modelul unor state precum Germania, Marea Britanie, Statele Unite sau Israel, conform The Jerusalem Post. Până acum, doar departamentul de Securitate Externă al Hezbollah era considerat organizație teroristă în Australia, decizie luată încă din 2003.

Organizația neo-nazistă de extremă dreapta „The Base”, grup cunoscut de către agențiile de securitate ca plănuind și pregătind atacuri teroriste, conform spuselor ministrului Karen Andrews, aliniază Australia cu alte state precum Canada și Marea Britanie, care au declarat deja The Base (Baza) ca fiind o organizație teroristă. 

Mișcarea de scoatere în afara legii a acestor organizații de extremă dreapta deschide calea spre interzicerea, în viitor, a altor grupuri considerate extremiste de guvernul de la Canberra. Printre acestea se poate număra The Proud Boys, organizația neo-fascistă deja interzisă în Canada la începutul lunii februarie 2021, în urma implicării acesteia în atacurile violente din 6 ianuarie de la Capitoliul din Washington DC. Conform US Today, peste 34 de membri asociați organizației au fost puși sub acuzare până acum de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite în relație cu atacurile din 6 ianuarie.

„Sunt foarte deschisă perspectivei de a examina la orice organizație care amenință să cauzeze daune australienilor, iar unde se îndeplinesc criteriile (n.r. criteriile de desemnare a unei organizații ca fiind teroriste), nu voi ezita să le listez”, a declarat ministrul de interne. 

Decizia de a desemna o organizație ca fiind teroristă este responsabilitatea Guvernatorului General al Australiei, la propunerea guvernului. Odată desemnată, orice aderare sau asociere cu acea grupare teroristă devine o infracțiune. Printre grupurile considerate teroriste în Australia, se numără al-Qaeda, Statul Islamic și al-Shabab din Somalia, conform The Age.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. CE SA ZICA SI AUSTRALIENII.HEZBOLLAH E DE MULT TIMP GRUPARE TERORISTA.

  2. Eu declar Australia un stat cu o dictatura in plina ascensiune.