G4Media.ro

Aurescu: UE trebuie să-și redefinească relațiile cu China. E nevoie de coordonare…

Aurescu: UE trebuie să-și redefinească relațiile cu China. E nevoie de coordonare cu SUA în relațiile cu Beijingul

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a cerut în reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene o coordonare între UE și SUA în ceea ce privește relațiile cu China, potrivit unui comunicat al MAE.

El a spus că securitatea cibernetică și investițiile străine în infrastructura critică sunt domenii în care trebuie să existe o coordonare transatlantică.

Declarațiile lui Aurescu vin pe fondul tentativelor Chinei de a cumpăra tot mai multe active strategice în UE (porturi, companii de importanță strategică etc) și în condițiile în care Comisia Europeană a pus în discuție un proiect legislativ care ar îngreuna accesul Beijingului la aceste ținte economice.

În plus, statele din UE sunt divizate în chestiunea accesului companiei chineze Huawei la dezvoltarea rețelelor naționale 5G.

Miniștrii de externe ai UE au discutat despre cele două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summit-ul UE-China din luna iunie și reuniunea UE-China cu participarea liderilor UE, ai statelor membre și ai R.P. Chineze, de la Leipzig, din luna septembrie.

Aurescu a spus că e nevoie ca UE să își ”redefinească” relațiile cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie. El a spus că ”UE trebuie să rămână ambițioasă în promovarea valorilor europene ce țin de obiectivele în domeniul schimbărilor climatice, principiile multilateralismului și necesitatea echilibrării balanței schimburilor comerciale bilaterale UE-China, urmărind în același timp cu atenție realitățile interne din China”, potrivit comunicatului citat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. intereseaza pe cineva in europa de ce zice aurescu….romania nu mai are politica externa de pe vremea lui adrian severin!

  • Asta a spus si marele diplomat: de aici inainte, si daca vrem sa primim tenesi de la chineji, facem intai coordonare (adica un fel de cerere) cu Licuriciul cel Mare.

  • @julien, romanii nu au avut niciodata politica externa independenta, nu au obtinut nimic prin propriile-i puteri.
   Nu sunt nici azi obisnuiti cu asa ceva.

 2. Salut !
  Un aspect al redefinirii relatiilor UE -China ,este
  in opinia mea, gasirea modului de a produce un anumit obiect x , la pret ,mai mic decat in China,
  ceea ce, cred ca este o utopie!
  Modul de viata consumerist, inexistent in China,
  este pana la urma, boala secolului.

 3. Cat timp o sa am o alta alternativa, o sa boicotez produse facute in China tot restul vietii mele.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.