G4Media.ro

Aurescu: De la începutul războiului, România a emis aproximativ 800 de vize…

sursa foto: Pxfuel.com

Aurescu: De la începutul războiului, România a emis aproximativ 800 de vize cetățenilor ruși, dintre care doar 130 turistice. Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor

Bogdan Aurescu participă, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene (în format Gymnich), care are loc la Praga, în cadrul Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene, context în care a vorbit despre eliminarea dependenţei UE de Federaţia Rusă, relatează Agerpres.

„Este important să susţinem Ucraina (…), am susţinut mare parte din tranzitul cerealelor din Ucraina prin România. Până la data de 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin România, aproape jumătate din exporturile totale de cereale ucrainene”, a arătat şeful diplomaţiei române, înainte de începerea reuniunii.

De asemenea, Aurescu a vorbit despre susţinerea militară pe care UE o acordă ţării vecine, dar şi despre nevoia de a pune presiune pe Rusia.

Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice. Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia”, a adăugat ministrul român.

El a explicat, în context că, România, nefiind membru al Spaţiului Schengen, emite separat vize pentru cetăţenii ruşi iar, de la începutul războiului, au fost emise aproximativ 800, dintre care doar 130 erau vize turistice.

Aurescu a vorbit şi de perspectiva relaţiilor UE-Rusia în viitor, adăugând că lucrurile nu se mai pot întoarce la formula „business as usual”. „Este devreme să evaluăm care va fi relaţia viitoare UE- Rusia, deoarece depinde de evoluţia de pe teren în Ucraina, dar un lucru e clar – trebuie să eliminăm orice dependenţă de Rusia”, a afirmat el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

22 comentarii

 1. aurescule, haleste mai putina slanina, ai o moaca stralucitor de umflata..

 2. A murit gorbaciov, poate scrieti si voi.

 3. Sunt pline stațiunile din Spania de rusi. Avem și explicația lingailor europeni, printre care și romanii, cărora le e frica de rusi. Mai mult, personalul hotelurilor vorbește și rusa….ca de, muskalii lasă bani.

 4. Sclav pe plantatie (colonie), rau am ajuns cu de-alde de-asta…

 5. La tomberon cu voi rusnacilor, saraciilorm r@tatilor, olig0frenilor, b-schetarilor!

 6. „Lovesc Rusia, in sensul ca nu lovesc pe nimeni.” Ce vrea prostul sa demonstreze cu numarul de 130 de turisti rusi?

 7. Bravo MaE roman!

 8. Rușii din anii 90 s-au chinuit doar să saboteze lumea civilizata. Acum este clar că vin doar să facă rele!

 9. Putinist, adică idi0t util de-al lui phutin.

 10. Ce să le faci, pro-ruZnaci cu IQ subunitar.

 11. Cârpă e mă-ta, zdreanță ruZnacă.
  Rămâi fără viză, ești nervos?

 12. În sfârșit s-a trezit și Aurescu. E băiat deștept, păcat că e cam timid.

 13. Problema vizelor nu este simpla…
  Chiar daca noi avem opinii pe social media, sau news media, nu avem per ansamblu viziunea asupra nenumaratelor aspecte. Sunt rusi oprimati de regim, altii care nu vor sa traiasca in teroare, altii care condamna ferm acest razboi si singura solutie pentru ei ca sa scape din tara este o viza de turist, ca mai apoi sa faca cerere de permis de sedere. Daca depui acte direct la ambasada in Moscova pt permis de sedere, este practic imposibil de obtinut pretiosul sesam in situatia de fata.
  Pe de alta parte, sunt multi alti sustinatori ai regimului + plozii lor, care se plimba bine mersi prin locurile frumoase ale Europei.

  E cam cum era pe vremea lui Raposatu’ la noi. Daca te intreba careva daca esti fericit si ai de toate, daca uzina in care lucrezi e cea mai impunatoare, frumoasa si productiva sigur ca ziceai DAAAA! Altfel riscai inchisoarea si tortura. Plus ca iti era vizata si familia.
  Dar multi visau o viata in Vest… si putini au putut fugi, cu sacrificii imense si de multe ori lasandu-si familia in urma… Doar cei care erau apropiati puterii, se plimbau peste mari si tari. Exact cei care au ajuns oligarhi pe timpul lui Iliescu si stiau foarte bine cum stau lucrurile in tarile dezvoltate…

 14. 130 de vize turistice. Restul pana la 800 de vize, cate au fodt acordate, pt ce au fost? Pt rusii care-si fac alt partid in Romania?

 15. Mai dă unu un foc,altul dă alertă cu bombă,de-astea!mai trage cu urechea!eu aș lua 4000 de euro/săptămâna de pașaport rusesc intrat in țară,exact cum fac ei cu gazul și petrolul ! să simtă și ei cum este!