G4Media.ro

AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul Ordonanței privind modificarea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul Ordonanței privind modificarea Codului Fiscal / Simion: Guvernul a stabilit sarcini fiscale pentru angajații care lucrează part-time fără a ține seama de veniturile lor efective

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță, într-un comunicat, că a depus miercuri un memoriu la sediul Avocatului Poporului prin care solicită acestei instituții să sesizeze instanța de contencios constituțional în legătură cu neconstituționalitatea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal.

„Modificările aduse regimului de impozitare a microîntreprinderilor creează premisa unor discriminări între contribuabili. De asemenea, ordonanța conține reglementări neconstituționale care vizează situația angajaților cu contract de muncă cu timp parțial. Concret, guvernul a stabilit sarcini fiscale pentru angajații care lucrează part-time fără a ține seama de veniturile lor efective. Într-o perioadă de crize suprapuse, să faci așa ceva înseamnă o ticăloșie fără margini. Cerem Avocatului Poporului să intervină și să sesizeze CCR”, a declarat președintele George Simion.

„În ciuda faptului că reglementează un domeniu vital pentru societatea românească, mai exact politica fiscală a statului român, ordonanța a fost adoptată într-o manieră care doar mimează legalitatea. Astfel, ordonanța are la bază o motivare incompletă, deoarece unele reglementări sunt lipsite de orice analiză de impact ori justificare, chestiune dublată de lipsa conformității obținerii avizelor necesare pentru promovarea proiectului de act normativ, iar reglementările care sunt „motivate” sunt lipsite de claritate, precizie și previzibilitate. Prin această ordonanță scrisă pe genunchi, Guvernul Ciucă și-a bătut joc de români”, a precizat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.

Context

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat, recent, despre modificările privind contractele part-time, că accentul trebuie pus pe lucrător, pentru că ”oamenii până la urmă muncesc 8 ore, mulţi dintre ei în spatele unui contract de 2 ore”. El a menţionat că este un fenomen pe care l-au recunosc şi antreprenorii.

Despre modificările în privinţa contractelor part-time, ministrul de Finanţe a spus că nu există riscul de a se ajunge la muncă la negru. ”Nicidecum, se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore, oficial, vă asigur că nu trăiesc din două ore, contravaloarea unui salariu minim”.

Adrian Câciu a spus că a vorbit cu mediul de afaceri, şi au recunoscut şi aceştia că ”diferenţa era muncă informală”.

”Eu cred că accentul trebuie pus pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore, mulţi dintre ei în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunosc şi antreprenorii”, a mai spus el.

Despre veniturile limitate pentru consultanţă la 20% şi riscul de a se închide unele microîntreprinderi, ministrul a arătat că nu există ”o tendinţă sau o încercare din partea statului de a închide, ci o lărgire a opţiunilor”.

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Greu se prind de subiecte.

  2. @Chicene
    Esti peste tot „el cabron”

    • Cică acum va vota psd, că sa fie cu aia mulți, da’ prosti! Dacă și-a schimbat numele, are voie…