G4Media.ro

Atenţie la TVA: primul trimestru arată o creştere lentă a încasărilor la…

Atenţie la TVA: primul trimestru arată o creştere lentă a încasărilor la buget venite din consum

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 arată un deficit de de 0,48% din PIB (echvalent cu 4,46 miliarde lei), în scădere faţă de deficitul primelor două luni. Cifrele publicate de Ministerul Finanţelor, condus de Eugen Teodorovici, arată un avans mai mic decât prognoza la încasările din TVA, unul dintre motoarele creşterii economice pe care s-a construit bugetul pe 2018. Astfel, veniturile din TVA în primele trei luni au fost de 13,3 miliarde lei, o creştere de doar 2,2% faţă de perioada similară a anului precedent

Veniturile bugetare totale au ajuns la 66,4 miliarde lei, cu 11,5% mai mari faţă de primul trimestru din 2018. Creşterea majoră a fost înregistrată la contribuţiile din asigurări, ceea ce indică faptul că majoritatea angajatorilor au majorat veniturile brute ale angajaţilor pentru a le păstra veniturile nete neschimbate, odată cu revoluţia fiscală de la începutul anului.

Veniturile din accize au ajuns la 5,8 miliarde lei (cu 2,6% mai mult faţă de anul trecut). De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, arată cifrele Ministerului Finanţelor.

Cheltuielile au crescut în primele trei luni cu 22,1% faţă de perioada similară a anului trecut, cel mai mare avans fiind la salariile bugetarilor (plus 18,1%), bunuri şi servicii (plus 12,5%).

Şi sumele pentru investiţii au crescut (cheltuielile de capital), dar mare parte din acestea sunt în contul achiziţiilor de armament şi tehnică militară. Creşterea este de 280% faţă de perioada similară a anului trecut.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 4,3 miliarde lei.

Citeşte aici Execuţia bugetară detaliată prezentată de Ministerul Finanţelor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Atatia „decat” mai rar…