G4Media.ro

Asociație agricolă despre prețul roșiilor: Consumatorul este important să știe că la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Asociație agricolă despre prețul roșiilor: Consumatorul este important să știe că la producător nu ajung decât 25-28 de lei. Restul este circuitul cu adaos, transportul, ambalajul, etichetarea, taxele

Prețul tomatelor se va stabiliza și va fi unul mai mic decât în luna martie, atunci când au ieșit primele roșii românești pe piață. Dacă tomatele trufandale s-au dat și la 45 de lei/kg, într-un final roșiile vor ajunge să coste 20-25 de lei pe kilogram. Este opinia lui Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe (OIPA), relatează Agrointel.

Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia el a declarat că primele roșii coapte în solariile românești au apărut încă din luna martie datorită căldurii.

”Prețul roșiilor va coborî. Astăzi, când discutăm, mâine la fel, în prima săptămână este un apogeu la prețurile de vârf, dar se stabilizează undeva la 25-28 de lei/kg. Aici vorbim de prețul de producție, prețul cu care pleacă din fermă, din gospodărie, din seră. Astăzi, când discutăm, roșia pleacă cu 20-25 de lei din fermă, iar la tarabă ajung cu 45-50 de lei/kg, dar acestea sunt vârfurile care au fost în primele zile”, a dat asigurări Gheorghe Vlad.

Președintele OIPA Legume-Furcte a subliniat, la Agrostrategia, că este important să se știe că o parte din prețul de la raft este reprezentată de adaos, deci nu trebuie blamat fermierul.

”Acum pe lângă cei 3-4 producători au mai apărut 3-4, dacă nu mai mulți și atmosfera am văzut că avem chiar plus 25 sau 30 de grade Celsius în unele zone, este favorabilă legumiculturii, iar prețurile se stabilizează undeva la o medie a vânzărilor de 25-30 de lei, în funcție de mărime, dimensiune, că sunt pe categorii. Scade și la consumator, scade și la producător pentru că noi dacă terminăm cu cultura de primăvară în extrasezon la un preț de 3-4 euro, este foarte benefic. Consumatorul este important să știe că la producător nu ajung decât 25-28 de lei. Restul este circuitul cu adaos, transportul, ambalajul, etichetarea, taxele care mai sunt în piețe și precizarea care mai este, că producătorii astăzi, care produc cantități mai mari, nu prea mai sunt prezenți în piețe”, a consemnat Gheorghe Vlad.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. adica la producator este 5 Euro/kg. wow. Si se mai plang ca nu au destul profit? Daca rascoliti prin negura internetului veti vedea articole din trecut cand producatorii primeau 50 centi/kg. Si mai si protesteaza. Astia ar trebui sa vada iarasi cum este afara din UE

  2. Roșii de martie pompate cu pesticide și îngrășaminte la prețuri record. Mâncați-le voi.