G4Media.ro

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, despre înregistrările cu procurorii de la…

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, despre înregistrările cu procurorii de la DNA Oradea: Judecătorii care susțin că sunt victimele unor abuzuri să nominalizeze dosarele în care au fost anchetați și soluțiile

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cere judecătorilor care susțin că sunt victimele unor ”abuzuri abominabile” ale procurorilor din cadrul DNA Oradea să nominalizeze dosarele în care au fost anchetați și soluțiile pronunțate, de achitare sau de condamnare, pentru ca opinia publică să poată aprecia ”dacă ne aflăm în prezența unor abuzuri, a incompetenței procurorilor sau a unor manipulări constând în campanii de presă ce vizează direct reprezentanții Ministerului Public”.

AMASP mai solicită Inspecției Judiciare să verifice Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, după ce în presă au apărut informații despre citarea procurorilor de la DNA Oradea la audieri. AMASP consideră necesară declanșarea unei investigații privind modalitatea și autorii efectuării înregistrării cu procurorii DNA.

Amintim că avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din 8 ianuarie 2018, despre care spune că a primit-o de la un anonim și nu ştie dacă e autentică. În înregistrare, cei care vorbesc, și despre care avocatul susține că ar fi procurori de la DNA Oradea, discută de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Vineri, nou înființata secție pentru investigarea magistraților a deschis o anchetă în acest caz, dispunând începerea urmăririi penale in rem. (Vezi detalii aici)

Între timp, judecătorii anchetați de procurorii DNA Oradea au intervenit în mai multe emisiuni televizate reclamând că ar fi fost victimele unor abuzuri.

Redăm mai jos integral comunicatul AMASP:

”În contextul ”dezvăluirilor” de presă privind activitatea procurorilor din cadrul DNA – ST Oradea, Asociația MASP reiterează importanța principiilor statului de drept, egalitatea în fața legii și respectarea drepturilor fundamentale, indiferent de calitatea persoanei vizate.
Având în vedere afirmațiile vehiculate în spațiul public, considerăm necesar ca toți judecătorii orădeni care apreciază că au fost intimidați sau șantajați de procurorii amintiți să iasă public și să indice cine i-a intimidat sau șantajat, când, în ce mod și în ce scop.

De asemenea, AMASP consideră că persoanele (inclusiv judecători) care au ales să iasă în spațiul public și să își prezinte versiunea de adevăr, susținând că sunt victime ale unor ”abuzuri abominabile” ale procurorilor din cadrul DNA – ST Oradea, să finalizeze acest demers, respectiv să nominalizeze dosarele în care au fost anchetați și soluțiile pronunțate, fie ele de clasare, achitare sau condamnare, pentru ca opinia publică să poată aprecia în cunoștință de cauză dacă ne aflăm în prezența unor abuzuri, a incompetenței procurorilor sau a unor manipulări constând în campanii de presă ce vizează direct reprezentanții Ministerului Public. Membrii AMASP pledează pentru echilibru și obiectivitate în dezbaterile publice, de aceea considerăm nefiresc ca aceste ”versiuni de adevăr” să circule nechestionate de nimeni.

AMASP reiterează pe această cale obligația oricărui magistrat de a respecta legea și de a răspunde pentru orice încălcare a normelor în vigoare, în cadrul procedurilor judiciare și nu într-o formă televizată de justiție. De asemenea, AMASP atrage atenția că obligația de rezervă se aplică tuturor reprezentanților Autorității Judecătorești, indiferent dacă exercită funcția de procuror sau de judecător și indiferent de versiunea prezentată în emisiuni de televiziune. Inspecția Judiciară ar trebui să dea dovadă de o practică unitară și să efectueze verificări preliminare cu privire la persoanele care au depășit limitele libertății de exprimare în cadrul mass media.

Citarea și audierea unor persoane în procedurile judiciare nu trebuie să devină un spectacol de presă, acest lucru rămânând pe deplin valabil și atunci când persoanele audiate sunt procurori. În acest context, AMASP opinează că reprezentanții Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ar trebui să explice cum citarea telefonică, în vederea audierii – indiferent de calitatea în care au fost citați – a procurorilor de la DNA –ST Oradea a fost adusă la cunoștința publicului, în emisiuni TV și pe paginile de Facebook ale unor persoane cu vădite și notorii interese judiciare. Cum astfel de aspecte au fost verificate anterior de Inspecția Judiciară în ceea ce privește activitatea DNA, s-ar impune, pentru a arăta echidistanță și profesionalism, ca verificări identice să se întreprindă și la nivelul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

AMASP consideră instituțional validă solicitarea Secției de judecători a CSM de a fi verificate aspectele recent publicate în presă. Orice chestiune discutabilă din activitatea procurorilor trebuie lămurită conform căilor legale. Aprecierile personale ale judecătorilor, membri CSM, dincolo de această solicitare, ar trebui să fie prudente și să respecte obligația de rezervă, astfel cum chiar domniile lor au solicitat repetat altor actori din spațiul public în nenumărate ocazii. Rămâne un aspect de tranșat pe viitor dacă verificările solicitate nu ar trebui să lămurească întregul context al justiției orădene, inclusiv activitatea și relațiile unor judecători.

Ținând cont că interceptarea neautorizată a comunicărilor constituie infracțiune, dincolo de conținutul și potențialul mediatic al acestor ”dezvăluiri”, AMASP consideră necesară declanșarea unei investigații privind modalitatea și autorii efectuării înregistrării.”

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor
procuror Antonia Diaconu, co-președinte
procuror Adrian Cosmin Iordache, co-președinte

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Procurorii au incercat sa-i demaste pe judecatorii corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei, care ii achita, ii condamna simbolic, cu suspendare, nu le confisca averile sau tergiverseaza la nesfarsit procesele infractorilor din psd si alde.
  Mafia din justitie ii ataca acum pe procurorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili, nesantajabili, care lupta impotriva judecatorilor corupti.

  • Asa e. Mi e teama ca oribila mafie din justitie, de care m am lovit de trei ori in contencios (niste paraziti aroganti platiti regeste sa tina cu cine trebuie si deci cu statul mafiot) ii va inghiti pe putinii judecatori corecti si demni de acest nume.

 2. Ho, neicușorilor! Mai ușor cu trombonul pe scări, că scularăți tot blocu’.

  Se declanșă deja o cercetare. Acum era de bun simț o delimitare de faptele prezentate, să arătați că sunteți o organizație serioasă. Dădea bine chiar puțină cenușă în cap, dacă cei acuzați sunt membri în gașca voastră.

  Cu rățoiala asta la autoritățile din sistemul judiciar, care se apucară de treabă, arătarăți însă cât de … atașați detașați sunteți voi de statul de drept în realitate (că din „papagal”, am văzut).

 3. Errata: „Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea STATULUI Procurorilor”. Scuze si multumiri pentru întelegere.

 4. Seamana mult cu inregistrarea din masina lui Basescu, daca nu este diversiune abominabila.

 5. Aici scriu 2 postaci psd abjecti si de-o rara obraznicie – pacaliciul si danteo. Ei sunt certati fundamental cu justitia, si deseori cu gramatica lb. romane. Acu scrisera corect, dar nu garanteaza pentru urmatoarele replici scarboase.
  Bravo, AMASP! Actiunea cu inregistrari compromitatoare pare regizata dupa modelul deja cunoscut si brevetat de javra corupta ghita, fugit de justitie in Serbia, unde se da abuzat, abuza-l-ar dracii! Exact asa le-au facut si procurorilor de la DNA Ploiesti, HOTII de zeci de ani ale famigliei cosma si fii, condamnati toti in prima instanta la 8 ani, 5 ani si 4 ani cu executare. Insa, ce sa vezi, in urma plangerilor facute impotriva „abuzurilor” procurorilor, pentru hotul batran si fi-su se reia procesul de la zero. Fi-sa – parlamentar psd andreea cosma, condamnata la 4 ani cu executare, n-a avut norocul asta inca, asteapta apelul la ICCJ. Porkul de cosma care fura de 20 de ani Prahova si Ploiestiul, a fost presedinte al consiliului judetean, psdist evident.
  Avocatul ala doseanu care vine cu inregistrarea de la DNA Oradea il apara pe fostul presedinte de consiliu judetean Bihor, pe numele lui alexandru kiss, acuzat de coruptie, mita, grup infractional si ce mai vrei, condamnat de Tribunalul Bihor la 8 ani cu executare in prima instanta, in vara lui 2018. In decembrie 2018, la apel, Curtea de apel Oradea decide ca inculpatii, 3 la numar, ca la al 4-lea intervenise prescriptia faptelor, nu au avut parte de un proces echitabil, si-asa procesul se reia de la zero, exact ca la porcii cosma. Judecatorii de la Curtea de apel Oradea care-au decis reluarea procesului sunt Antik Levente, Mihail Udroiu și Gabriela Țarcă (deși cu puțin timp înainte, judecătorii Antik Levente și Gabriela Țarcă au făcut opinii separate). Ce se obtine prin procesul de la tv latriniste impotriva procurorilor DNA Oradea – intimidarea lor, dat fiind ca procesul este reluat. Chiar sunt curioasa daca printre judecatorii aia ”abuzati” apar si cele 3 nume de judecatori.

 6. Presupunând că este adevărat că respectivii judecători au fost șantajati ar fi normal să se știe pentru ce erau șantajați. Deși nu urmăresc televiziunile unor penali am constat din relatările altor televiziuni că toți procurorii, judecătorii și securiștii cu diverse probleme care nu mai fac parte din sistem își plâng amarul și se prezintă fie ca victime, fie ca mari justițiari exact la televiziunile infractorilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.