G4Media.ro

CSM cere Inspecţiei Judiciare să facă cercetări după înregistrările cu procurori de…

CSM cere Inspecţiei Judiciare să facă cercetări după înregistrările cu procurori de la DNA Oradea

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze cercetări, identificând potenţiale practici de intimidare, după ce în spaţiul public a fost prezentată o înregistrare audio în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, cu maximă îngrijorare, de conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public, care relevă, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei”, se precizează într-un comunicat al Secţiei pentru judecători a CSM.

În acest sens, arată sursa citată, Secţia identifică potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia, în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet.

„Dată fiind gravitatea afirmaţiilor din înregistrările menţionate, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă”, subliniază CSM.

Conducerea DNA a anunțat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative Serviciului Teritorial Oradea în urma publicării unei înregistrării audio dintr-o şedinţă a procurorilor din Bihor, potrivit căreia aceștia discută de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.

”Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziția conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul șef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie și decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-șef al acestui Serviciu, propunere care a fost însușită și materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcție de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, conducerea Direcției Anticorupție a preluat de la DNA Oradea două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării.

”În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată”, se mai arată în comunicat.

Reacția vine după ce avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din 8 ianuarie 2018, despre care spune că a primit-o de la un anonim și nu ştie dacă e autentică. În înregistrare, cei care vorbesc, și despre care avocatul susține că ar fi procurori de la DNA Oradea, discută de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.

Vineri, nou înființata secție pentru investigarea magistraților a deschis o anchetă în acest caz, dispunând începerea urmăririi penale in rem.

Fragment din înregistrarea pe care o poți asculta aici.

“Man Ciprian (procuror-șef DNA Oradea): Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…

Ardelean Cristian: Se mai liniştesc, da! Sută la sută.

Pantea Cosmin: Deci nu…, deci..

Ardelean Cristian: Măi, şi dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să (neinteligibil), nu aşa că ei consideră…

Pantea Cosmin: Orice dosar, aşa, la completele astea va fi aiurea.

Ardelean Cristian: Denisa ( judecător C.A. Oradea -n.r.) am înţeles că intră în două complete acuma!

Pantea Cosmin: În două complete, da!

Ardelean Cristian: Incredibil! Mai e Soane cu asta… Hai să zicem că Cioflan (n.r. – judecător la C.A. Oradea) o să zboare că o sa fie incompatibilă. Dar, oricum rămâne Soane (n.r. – judecător la C.A. Oradea) cu altul, cu Antik sau cu cine o fi.

Muntean Adrian: O să fie două complete şi unul….

Ardelean Cristian: Unul bun.

Muntean Adrian: Nu, două complete bunicele, şi…

Ardelean Cristian: Aia, totuşi, învăţată cu Antik, îi ok. (n.r. – Levente Antik, judecător la Curtea de apel Oradea)

Muntean Adrian: Musta cu Filimon şi asta cu Udroiu, care iară sunt… (n.r. – judecători la CA Oradea)

Ardelean Cristian: Udroiu e așa şi așa.

Muntean Adrian: Dacă o fi notar, îi achitare, dacă o fi…

Ardelean Cristian: Da, nu mai trimitem notari, dă-i în …. că îs la Parchetul Curţii.”

Foto: Lia Savonea, președinta CSM. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Vad ca nimeni din lumea asta aleasa nu-si pune problema unei facaturi de inregistrare, toti pleaca de la ideea ca este adevarata. Foarte rau, primul aspect si cel mai impoetant din toate este stabilirea CU CERTITUDINE ca este autentica inregistrarea. Bun, si daca ar vrea sa faca asta, cu ce scule? Ce laboratoare de analiza, ce tehnica de investigatie are DNA sau CSM, sau inspectia judiciara, ca sa probeze veridicitatea inregistrarii? Pai, n-are, iar de tehnica SRI nu se mai poate apropia, ca asa a hotarat ccr in 2016. Bun, si-atunci cum se stabileste autenticitatea inregistrarii? Eee, si voi acuma cu soparle si chichite, se aude clar, aia sunt, procurorii DNA Oradea, sunt vinovati pana-n maduva oaselor, la spanzuratoare cu ei. Pai si dosarele in care lucrau, chiar al avocatului care a adus inregistrarea, doseanu ala, avocat al fostului presedinte al consiliului judetean Bihor – alexandru kiss, condamnat in prima instanta la 8 ani cu executare? Cu dosarul astuia ce facem? Ce sa facem, le dam drumu’ la toti, ca toti e de famiglie buna!!!

    • Cum am spus, rușine Dinu Patriciu, e un trucaj ordinar, ca și înregistrarea cu putoarea de Kovesi, cine i-a copiat vocea perfect și a balmajit prostii!

  2. Eu am „incredere” in orice inspectie din Romania, cu atat „mai mult” in cea Judiciara.

  3. Ein Mann, ein Wort!

  4. Golancele care judeca pe relatii ori spaga merita incatusate pe viata.

  5. Pai daca de vineri s-a inceput urmarirea penala, Sectia judecatoarelor PSD din CSM de ce da azi verdicte si preseaza ancheta penala? Asa se face mai nou justitie in Romania, trecand mai intai pe la Antena 3 si pe la Sectia judecatoarelor PSD din CSM?

  6. DAR TE HOTII CARE NE JUPOAIE NIMIC ? NTZ. ALEA SUNT VALORILE romaniei, PRETUITE DE NOUA JUSTITIE, INDEPENDENTA 🙂

  7. PARTIDUL SI-A TRAS MACIUCA SI MACIUCARI. INSPECTIA JUDICIARA. TE-AI ATINS DE UNT HOTZ. PAC IN MOALELE CAPULUI CU MACIUCA.

  8. Are CSM-ul treaba …. ca de hotii se ocupa Sf. Duh , de 10 August ONU , de incalcarea statului de drept BBC, de problemele preluarii presedintie UE , presa internationala si lor le ramane, sa asigure protectia infractorilor. Alo CSM, vedeti ca justitia a fost blocata…. de catre hoti…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.