G4Media.ro

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere Secției pentru procurori a CSM să dea…

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere Secției pentru procurori a CSM să dea aviz negativ Gabrielei Scutea, propunerea ministrului Justiției pentru șefia Parchetului general / Scutea e acuzată că ar fi participat la elaborarea celebrei OUG 13

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, condusă de procurorul Bogdan Pîrlog și procurorul Sorin Lia, face un apel public către Secția pentru procurori a CSM să avizeze negativ propunerea ministrului Justiției pentru șefia Parchetului general, procuroarea Gabriela Scutea.

Cei doi magistrați o acuză pe Gabriela Scutea că, în ianuarie 2017, pe când era secretar de stat în Ministerul Justiției, ar fi participat la elaborarea celebrei OUG 13.

”Este același procuror care, din funcția de secretar de stat, a coordonat Direcția de elaborare acte normative din cadrul Ministerului Justiției în săptămâna în care s-a elaborat celebra OUG nr. 13/2017 din 31.01.2017, adoptată „noaptea ca hoții” și publicată în Monitorul Oficial al României din 01.02.2017. Anterior aceasta coordonase, în fapt, elaborarea proiectului ordonanței de grațiere, care urma să fie adoptată în ședința de Guvern din 18 ianuarie 2017”, arată liderii Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”.

Asociația susține că Gabriela Scutea nu a explicat acest episod și cere Secției pentru procurori a CSM să solicite lămuriri și documente de la Ministerul Justiției.

”Secția pentru procurori a CSM se poate lămuri însă cu privire la toate aspectele de interes pentru formularea avizului, prin transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiției ca, în temeiul unei colaborări loiale, având în vedere și scopul demersului, să transmită pentru studiu actele relevante, dar și prin solicitarea de relații de la alte instituții unde se găsesc originale sau copii ale actelor relevante”, arată semnatarii comunicatului.

Într-un interviu pentru Libertatea, Gabriela Scutea a explicat participarea ei în elaborarea OUG 13. Ea ar fi contribuit la persuadarea ministrului de atunci al Justiției, Florin Iordache, că este necesar un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a OUG 13. Termenul s-a dovedit salvator întrucât în acele 10 zile au izbucnit proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să bată în retragere.

”Eu am insistat din poziția de secretar de stat ca acest termen este necesar ca să se producă tot circuitul eventual de care e nevoie în justiție pentru pronunțarea unei hotărâri în care constestației la executare”, a declarat Gabriela Scutea.

Citește AICI în întregime comunicatul Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”.

Vezi AICI și ordinul ministrului Justiției prin care Gabriela Scutea a fost desemnată coordonator al Direcției de elaborare a actelor normative, direcție care a redactat OUG 13.

Foto: Gabriela Scutea/ Newsbv.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Aha! De acolo si de atunci inseamna ca am luat cunostinta de ea!

 2. Avizul CSM e consultativ, adica irelevant.
  Alta intrebare?

 3. Nu stiu cata atentie din partea CSM vor avea cei doi procurori fata de acest demers al dumnealor, dat fiind ca CSM are pe cap cu totul si cu totul alte probleme, si-anume sa intermedieze pe la presedinte, sa semneze scrisori si sa se dea de ceasul mortii ca pensiile lor speciale nu mai sunt ce erau, dar sa aiba incredere in ccr.
  Aceasta asociatie de procurori de multe ori a avut demersuri foarte bune, insa nu prea au viziunea de ansamblu asupra lucrurilor. Tot spun ca sunt incorecte modalitatile prin care au fost selectati sefii parchetelor, dat fiind ca e legea facuta de bubosul toader, si-ar fi trebuit sa schimbi legea astfel incat ministrul justitiei sa aiba un rol mult mai mic, iar rolul esential sa revina CSM, pentru echidistanta, independenta si celelalte. Bun, insa cum sa schimbi legea cu majoritatea psd din parlament, intrebarea asta nu si-au pus-o acesti procurori? Mama, parca traiesc pe alta lume oamenii astia! Daca nu se faceau aceste interviuri, parchetele stateau cu interimari in continuare inca un an de zile, si asa era mai bine pentru justitie??? In plus, in momentul de fata, sa-i dai putere totala in numiri actualului CSM, cand in frunte au o mumie a savonierei, pai n-ar fi fost lucrurile compromise total? Daca procuror Scutea este omul care a redactat oug 13, si termenul de 10 zile n-ar fi fost pus de ea ci de altii din subordine, dupa cum sustin ei, de ce pe urma ar fi fost atat de pornita si hotarata la proteste, ca parca nu se explica logic treaba asta? De ce ar fi ascultat ciordache de altii din subordinea ei, ca sa accepte termenul de 10 zile, si nu mai ales de opinia secretarului de stat pentru acte normative?

  • Sunt mai multe aspecte care pot fi luate in analiza procedurii de emitere a unui act normativ. In ceea ce priveste fosta guvernare, cu accent pe anii 2017 si 2018, nu de putine ori actele normative propuse de guvern aveau semnatura presedintelui CD – sunt o multime de exemple publice. Evident ca nu are logica ca aceeasi persoana sa redacteze un act normativ, ca apoi sa protesteze impotriva lui, in aceeasi forma. Sunt lucruri de nuanta care noua, publicului larga, ne scapa, pentru ca nu avem intotdeauna aplecarea necesara asupra acestor subiecte si tratam lucrurile exclusiv prin prisma relatarilor din presa, acolo unde citim doar titlul de cele mai multe ori.

 4. Interesant e ca Domnul Pîrlog are tupeul de initiative fata de alti colegi de-ai sai, cand el si prietenul Marian Dirlea au fost apropiati de Florin Iordache si Tudorel Toader si toata magistratura stie ca a pacalit sistemul ani la rand, doar prin combinatii.
  Poate ne explica in engleza cum l-au dat afara cei de la UE din calitatea de “expert” in Afghanistan? sau o sa puna tot un coleg sa vorbeasca engleza pentru el si acum, la fel ca la interviul telefonic avut cu reprezentantii Europol ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.