G4Media.ro

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere Parchetului General să preia de la SIIJ…

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere Parchetului General să preia de la SIIJ dosarul judecătoarei Crina Muntean

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, asociație profesională a procurorilor, a solicitat procurorului general să dispună preluarea dosarului judecătoarei Crina-Elena Muntean de la secția specială deoarece punerea sub învinuire a magistratului survine în urma unei anchete disciplinare care ar avea elemente de nelegalitate. Învinuirea lui Muntean este legată de dosarul procurorilor Ciprian Man și Cristi Ardelean, acuzati că ar fi încercat să intimideze judecătorii de la Curtea de Apel Oradea dupa ce în spațiul public au apărut înregistrări cu ei în timp ce discutau să facă dosare penale unor judecători ca ”să intre frica in ei”.

Crina Muntean a fost chemată mâine la SIIJ pentru a fi pusă oficial sub acuzare în dosarul instrumentat de Adina Florea pentru mărturie mincinoasă, instigare la abuz în serviciu și instigare la mărturie mincinoasă.

”Punerea sub învinuire a doamnei judecător Crina-Elena Muntean a survenit în contextul judecării unei acţiuni disciplinare ce, în aprecierea noastră, prezintă aspecte evidente de nelegalitate, dintre care amintim: sesizarea disciplinară a fost înregistrată după două săptămâni de la primire, timp în care mai multe alte lucrări depuse ulterior au fost înregistrate, pentru a induce aparența că repartizarea către dna inspector Petcu Roxana s-a făcut „aleatoriu”, iar termenul legal imperativ de 45 de zile, pentru efectuarea cercetării disciplinare, a fost încălcat”, se arată într-un comunicat al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”, asociație în care Muntean este membru de onoare.

Asociația menționează că Muntean a fost  foarte critică, într-un interviu acordat publicației Newsweek în iulie 2019, față de Secția de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie, Inspecția Judiciară şi actualul Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, susţinând că: ,,Au fost promovate mai multe acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi, care s-au evidenţiat prin atitudini incomode, atât unor persoane ce deţin funcţii importante în sistemul judiciar, cât şi unor persoane politice. Cred că putem vorbi nu de tendinţe, ci de acţiuni concrete ale Inspecției Judiciare, menite a sancţiona magistrații care în prezent reacţionează la acele probleme ce au creat convulsii şi poziţionări diferite în sistemul judiciar”.

Astfel că judecătoarea, pe lângă punerea  sub acuzare de către SIIJ, este din nou cercetată de către Inspecția Judiciară pentru interviul din iulie, urmând să fie audiată pe 10 decembrie.

”Asociația Inițiativa pentru Justiție, îşi reafirmă rolul de a milita pentru o justiţie independentă, pentru respectarea valorilor statului de drept, pentru condamnarea oricăror forme de încălcare a acestora și tocmai de aceea condamnă, în mod public, acţiunile de hărţuire a unor magistraţi. Asociaţia reaminteşte că, în prezent, Inspecţia Judiciară este condusă de către un inspector-șef care a beneficiat de o numire politică, prin efectul legii, în această funcţie, iar Inspecţia Judiciară a înregistrat un număr record de respingeri ale acţiunilor disciplinare promovate împotriva magistraţilor”, se arată în comunicatul asociației.

În aceeași  sursă, se amintește că procurorul Adina Florea este autorul dosarului în care Frans Timmermans și comisarul Vera Jourova au fost acuzați de ”constituire de grup infracțional organizat”, precum și al celui îndreptat împotriva fostului procuror-șef  al DNA, Laura Codruța Kovesi.

”Pentru toate aceste motive, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public Procurorului General al României preluarea de la SIIJ a dosarului penal în care este efectuată urmărirea penală faţă de doamna judecător Crina Elena Muntean, în vederea efectuării urmăririi penale în cauză de către Procurorul General sau de către unul din procurorii adjuncţi ai acestuia, în temeiul competenţei generale a Procurorului General”, mai precizează sursa citată.

Context: În iulie 2019, Inspecţia Judiciară a cerut CSM să-i sancționeze pe procurorii orădeni, Ciprian Man şi Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, acuzându-i de ”manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. Reamintim că o înregistrare apărută în spațiul public arată că procurorul Ciprian Man ar fi spus într-o ședință „Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…”, iar Ardelean ar fi spus „Se mai liniştesc, da! Sută la sută. Și dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să aibă boală, nu aşa că ei consideră…”.

Georgiana Trandafir, avocata judecătoarei Crina Muntean, a declarat pentru G4Media.ro că ”opinia noastră este că adevărata țintă este judecătoarea, nicidecum procurorii DNA, având în vedere că dosarul care îi viza pe procurorii DNA este pe rolul SIIJ de 12 luni (Dosarul 1/2019). Era necesară punerea sub acuzare a celor 2 procurori pentru că judecătoarea Crina Muntean este acuzată de instigare la presupusa săvârșire a infracțiunilor de către cei 2 procurori; nu ar fi putut avea calitatea de instigator fără autorul faptei și singurul dosar de care se puteau lega era cel cu procurorii DNA. A fost o sesizare din oficiu referitoare la activitatea doamnei judecător Crina Muntean constatată într-un raport de control la nivel național; s-a dat clasare”.

Foto: Judecătoarea Crina Muntean/ G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ludovic Orban este singurul politician dovedit care face politica pentru tara dovada ca nu a strains averi nesimtite ca restu politicienilor care fac politica doar sa aibe relati pile sa faca bani usor

 2. Eu m as apuca de gramatica!

 3. Si pe-al lui K… Am cimentat toate serviciile cu asta… Cu K-ul…

 4. Cred ca, la ora actuala, Adina Florea este persoana care isi doreste cel mai mult desfiintarea „SS”

  Ahtiata dupa putere si cu un caracter abject, a executat orbeste cele mai imbecile ordine primite in plic, acum incepe sa constientizeze ca ea va fi unul din tapii ispasitori (ca sa nu-i spun capra) ai tuturor relelor dupa ce Savonea va pleca din fruntea CSM si dupa ce „SS” va deveni o pata maronie si puturoasa pe talerul justitiei.
  Si in timp ce Savonea si Tudorel si-au asigurat pt tot restul vietii o bunastare de invidiat, ea va ramane o biata parasuta bezmetica , o „ciumata” a justitiei si o sluga nevolnica pe care nici macar mafia PSD nu o va mai baga in seama, din motive lesne de inteles.

 5. Afară cu sekurikii din viața publică!

 6. Guvernul impotent al lui Sica Mandolina! SS trebuia desfiintat in secunda ZERO de la trecerea la guvernare. Orice taraganare devine mai mult decat suspecta, fiecare zi in plus de operare a SS va produce daune ireparabile. Dar cui sa i ceri? USL ului?

  • In secunda zero era ceva mai important pentru tara : rectificarea bugetara si bugetul pe 2020. Ma scuzati, partea asta economica nu-i urgenta pentru unii !Insa ,pentru ca numai pe aceste cateva teme se axeaza politica lor , puteam sa-i cerem USR-ului daca nu considerau ca se erodeaza la guvernare si ca n-au mandat ”sa salveze România ” ,sa desfiinteze SS in primul moment! Apropo”s ar trebui sa-si schimbe denumirea daca aceasta salvare o aplica cand vor , nu cand este cu adevarat nevoie !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.