G4Media.ro

Asociația Forumul Judecătorilor din România despre atacurile PSD la justiție după condamnarea…

Asociația Forumul Judecătorilor din România despre atacurile PSD la justiție după condamnarea lui Dragnea: Reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei

Asociația Forumul Judecătorilor din România a adresat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar și a judecătorilor de la Înalta Curte după afirmațiile premierului Viorica Dăncilă, ale ministrului de interne Carmen Dan, ale ministrului justiției, Tudorel Toader și ale senatorului PSD, Claudiu Manda. Aceștia au criticat decizia de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea și au pus la îndoială independența judecătorilor de la Înalta Curte.

Cele ai importante pasaje din comunicatul Asociației Forumul Judecătorilor din România. Documentul integral aici

”Duritatea discursului politic indicat, pornind de la concepte de „sentinţă politizată”, ”răspuns vindicativ al justiţiei la presiunea străzii şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real”, „aplicarea legii sub influenţa arbitrariului”, „punere în scenă a acestei piese: amânările sentinței, pregătirea manifestațiilor pe facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinței la oră de maximă audiență și creșterea tensiunii prin citirea sentinței lui Dragnea la sfârșitul ședinței”, respectiv „o decizie a CCR nu poate să nu fie luată în considerare chiar dacă legiuitorul nu pune legea de acord”, departe de a reprezenta o expresie a prezumţiei de nevinovăţie, în raport de care niciun subiect de drept nu se poate îndoi, cât timp nu s-a pronunţat o hotărâre rămasă definitivă, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei, în principal cu privire la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acuzaţi de partizanat politic, de înscenări cu privire la soluţionarea dosarului şi cărora li se dau sfaturi cu privire la aplicarea legii sau a deciziilor Constituţionale, în posibila cale de atac, tocmai de reprezentanţi de seamă ai puterii executive sau legislative. (…)

(…) Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România.

Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, precum și a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în mod special, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului și credibilităţii în ansamblul său.”

Amintim că și Înalta Curte a dat publicității, vineri, un comunicat, în care se arată că ”membrii executivului sau legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Dracnea şiTrădiceanu,o să sfârşiți ca Lăpuşneanu!

  • Nu prea cred. Va scoate din UE si aderati la rubla grea.

  • @Mazeta

   Dragnea a declarat la Associated Press că PSD este ferm pro-UE. Tăriceanu a fost cel care a semnat aderarea în UE.

   Toarnă-ți cenușă în cap.

 2. Tudorel Toader e noul Lucretou Pătrășcanu al justiției din Ro.
  In 1944 a inceput distrugerea justiției si a statului de drept de Pătrășcanu.
  Tudorel merge pe acelasi drum după 70 de ani.
  Între cei doi sunt multe similitudini
  Sfârsitul nu e greu.
  Judecat pentru trădarea poporului roman.

  • La București, ai dreptul să „tragi cu boxul” în ochii unui bătrân fără să răspundă cineva, deci trăim în țară tuturor posibilităților.

   Dacă nu e vina lui Dragnea, e vina lui Ponta, dacă nu Ponta atunci Năstase, dacă nu Năstase, e șobolanul rozaliu…
   Ați văzut UNUL, măcar un dosar penal făcut cuiva de la SRI-SIE-STS? Lăsați dracului ORICE PARTID POLITIC, vreau sa văd UN DOSAR PENAL făcut unuia de la SRI… Poate să îmi spună careva ?

 3. Mai ghiftuitilor , mai nascociti si voi alte lozinci .

 4. Pe când Uniunea Scriitorilor tace în ambiguitate 1989 faţă de ce politică neliterară duce viceliderul Vosganian. Pensiile?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.