G4Media.ro

Asociația Forumul Judecătorilor critică CSM pentru că nu sancționează procesele publice paralele…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Asociația Forumul Judecătorilor critică CSM pentru că nu sancționează procesele publice paralele de la televiziuni și nu apără magistrații în fața linșajelor mediatice

CSM nu a trimis la CNA nicio sesizare în ultimii 2 ani cu privire la procese publice paralele din studiourile tv sau linșajele mediatice la adresa magistraților, arată CNA într-un răspuns la o solicitare a Asociației Forumul Judecătorilor.

”Potrivit adresei nr. 6919RF/22.07.2020, emisă de Consiliul Național al Audiovizualului, la solicitarea Asociației Forumul Judecătorilor din România, în intervalul 2018-2020, nu au fost primite de această autoritate sesizări trimise de Consiliul Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției, pentru posibile cazuri de nerespectare de către posturile de radio sau televiziune a dispozițiilor Legii nr.504/2002, care ar putea aduce atingere dreptului la un proces echitabil ori intereselor legitime ale oricăreia dintre părțile unor cauze aflate pe rol în justiție sau în curs de cercetare, prezumției de nevinovăție a persoanelor acuzate, drepturilor persoanelor reținute, arestate sau deținute, drepturilor specifice unor anumite categorii de victime, precum și în situațiile în care emisiunile vizate tind spre desfășurarea unui proces public în audiovizual, în paralel cu procesul judiciar.

De asemenea, CSM nu a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului în cazurile în care dreptul la replică/rectificare al Consiliului sau al magistraților nu a fost difuzat, dar nici nu a transmis Consiliului Național al Audiovizualului comunicatele de presă conținând punctul de vedere al instituției față de temele anumitor emisiuni radio sau tv sau față de anumite aspecte dezbătute în cadrul acestora referitoare la autoritatea judecătorească, activitatea instanțelor și parchetelor sau la derularea procedurilor în general.

Totodată, CSM nu a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu transmiterea de furnizorii de servicii de televiziune/radiodifuziune de date nereale referitoare la: a) organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești, a parchetelor de pe lângă acestea, a Consiliului Superior al Magistraturii sau a atribuțiilor legale ale acestora; b) date statistice referitoare la sistemul judiciar; c) elemente de carieră a magistraților; d) stadiul procesual al unui dosar și instanța sau parchetul pe rolul căruia se află; e) volumul de activitate, gradul de încărcătură a instanțelor/parchetelor sau magistraților”, arată Forumul Judecătorilor.

Asociația critică și sancțiunile mult prea mici acordate de CNA posturilor de televiziune care au linșat magistrații și solicită impunerea unor soluții legislative pentru combaterea acestui fenomen.

”Minima implicare a Consiliului Național al Audiovizualului în protejarea demnității și imaginii magistraților a fost completată de inactivitatea de neînțeles a Consiliului Superior al Magistraturii, incapabil să apere eficient pe magistrații care au luptat în ultimii ani împotriva corupției și pentru independența justiției.

Este limpede de constatat că sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare nu sunt deloc descurajatoare pentru comportamente de linșaj mediatic cu privire la magistrații incomozi și că este necesară completarea cadrului legislativ cu sancțiuni noi, cu adevărat disuasive, mergând până la suspendarea emisiei TV sau, după caz, închiderea emisiei TV și interdicții de reluare pentru perioade îndelungate.

Se impune reglementarea normativă, dar și aplicarea imediată de măsuri reparatorii eficiente și pentru corectarea informației de canalul TV care a lansat sau care a preluat atacurile derulate împotriva judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, apare necesară reglementarea prin lege a obligației Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Consiliul Național al Audiovizualului atunci când emisiunile TV tind spre desfășurarea unui proces public în audiovizual, în paralel cu procesul judiciar, când magistrații sunt batjocoriți, dar și în cazurile în care dreptul la replică/rectificare al CSM sau al magistraților ori asociațiilor profesionale care îi reprezintă nu a fost difuzat sau când programele TV prezintă date nereale referitoare la sistemul judiciar, cariera magistraților ori stadiile procesuale ale dosarelor instrumentate”, arată Forumul Judecătorilor.

Asociația atrage atenția că problematica linșajelor mediatice la adresa magistraților a făcut obiectul îngrijorării Comisiei Europene, care în raportul MCV din 2017 a precizat:

”Noul CSM și noul Guvern ar putea, de asemenea, urmări aplicarea recomandării de a se explora posibilitatea de a pune în practică un mecanism mai robust, astfel încât CSM să poată susține magistrații care doresc să se apere în instanță sau să îi poată apăra pe aceștia în instanță”, porivit raportului MCV din 25 ianuarie 2017, citat de FJR.

Citește comunicatul FJR în integralitate aici.

sursa foto: Inquam Photos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

22 comentarii

 1. Sunt suparati pe achitarea tarficantilor de minori din Tandarei, sau de sustinerea de care se bucura banksterii in dauna debitorilor sclavagizati???

 2. Dar cu staborul ce ne facem? Că acolo chiar avem o justiție paralelă – cu legi, precedente judiciare – doar pentru o minoritate.

  Adică ne deranjează foarte tare ce se întâmplă la TV dar lăsăm țiganii să se judece după legile lor (și apoi vărsăm lacrimi că nu sunt integrați).

 3. De ce sa ii aparati?
  Dau sentinte de 3-5 ani cu eliberare conditionata pentru violatori si criminali.
  Lasa in libertate detinuti pt „buna purtare” si odata iesiti omoara/violeaza din nou.
  Primesc spaga de la infractori pentru sentinte usoare.
  Nu aparati spagarii pentru ca ei apara infractorii!
  Mue PSD!

 4. Sa apere judecatorii?
  De cine sa ii apere?
  Poate de oameni cinstiti care, rabdatori, cotizeaza la huzurul lor.
  Dragi magistrati tupeul vostru nu are margini!

 5. Aoleu!!! Unde o fi linșajul, că eu văd doar pensii speciale nesimțite și nemeritate!!!

  • @Marcel:
   Pe Antena 3, pe Ghuitza TV, pe Realitatea TV, pe B1.

   PS. Pastorul, de exemplu, are campanii de linsaj !

   PPS. Si ai uitat ce a patit LCK pana mai acum un an ?

  • Camelia Bogdan

  • Pai le-ai menționat aproape pe toate alea mai mari! Și atunci, televiziune cine mai face?!

  • Am auzit că, dacă te uiți o zi la televiziunile din Romania, poți să înnebunești! Cică e unul pe la televiziunea Ghiță TV, Copros sau Corpos, nu știu exact, care e de comă, tâmpit rău, nu glumă!!

  • @tibi:
   Da… Camelia Bogdan ! Tocmai pe ea o uitasem !

  • @Marcel:
   Ma uit extrem de rar, tocmai ca sa nu ma enervez !
   PS. Cand vreau sa simt nitica normalitate ascult buletinele de stiri ale Lui National TV si Pro TV care prezinta informatia bruta, fara pic de subiectivism (Nationalul) si cu foarte putin subiectivism, manifestat in special in selectarea stirilor (Pro TV) !

 6. Sa le povesteasca cineva de libertatea de exprimare. Astia au ramas ca pe vremea lui Pazvante.

  • @amicu:
   Oare de ce o fi fost infintat CNA ? (Sa-i sanctioneze doar pe unii) ?
   Dar CSM de ce o avea printre competente „apararea independentei magistratilor”, apararea imaginii si a demnitatii acestora ?

   PS. Oare de ce art. 30 din Constitutie are si un alin (6) de care nimanui nu-i mai pasa ?

   PPS. Fara suparare dar cred ca pe vremea lui Pazvante nu au ramas magistratii ci aceia care cred ca injuratura e la liber !

 7. Justiția din România este o imensă mizerie, prietena de nădejde a borfașilor, protectoarea hoților, sora tuturor potlogăriilor făcute de jegurile din politică, care le asigură privilegii, pensii speciale și alte mii de sinecuri! Avem o justiție de rahat, o mass-media (în marea sa majoritate) aservită intereselor borfașilor, o clasă politică subordonată serviciilor secrete, cine crede că astfel se poate construi o țară, fie este teribil de naiv, fie e enervant de prost. Noapte bună, 0 șanse să ne facem bine vreodată!

 8. CSM ar trebui să sancționeze aspru judecătorii ONG-ișt care au manifestări politice ,judecătorii care dau sentințe greșite și să suporte daunele provocate din propriul buzunar , judecătorii care interpretează legea după bunul plac ,excluderea din magistratură a judecătorilor care au colaborat cu securitatea ,sancționarea aspră a magistraților care se amestecă în procesul legislativ .

 9. Vă rog iertați-mă, sunt dus cu pluta, postez doar să mă aflu în treabă. Recunosc, din când în când mă mai plătește PSDul, dar mai rar, banii sunt mai puțini dacă nu se mai găsesc la guvernare. Sunt doar un PSDist sadea, și gura mea ar mânca o pâine!!!

 10. externalizati justitia.

 11. Voi cei care populati CLOACA numita justitie , care sunteti niste HYPERIMBUIBATI , cine ar putea sa va acorde vreun minim respect , atata timp cat voi impreuna cu securistii , ati distrus destine , si nu platiti in nici un fel pentru CRIMELE ABOMINABLE , pe care le-ati comis .

 12. PENSII SPECIALE si atat

  in rest mai iese cate un „Danilet” mai rarut si doar cand convine, in rest mucles

  romanul cinstit platitor de taxe in esenta e doar vaca de muls al politicianului, al medicului, al magistratului , al jandarmului , al bugetarului incompetent

 13. Are dreptate FRJ… CSM ul și a cam uitat rolul constitutional de mult..

 14. Dacă ar exista Ilicitul în Romania, mulți magistrați nu am mai avea. Dar ei au dreptate, la cât de dobitocii suntem. De ce sa știm noi cei care le plătim salariu de judecătoarea aia de la Vaslui care a lăsat 7 nenorociți liberi după ce au violat o fata, de ce sa aflam noi de ce Criminalul ăla de Iorgulescu Jr e liber dupa ce drogat si baut a ucis un om , de ce sa aflam noi multeeeeee.

 15. Este un mare abuz să spui adevărul, conform comunicatului….

  Cam multă libertate de exprimare în țara asta! Ia să se pună niște cătușe la niște televiziuni și ziariști! Cum să îndrăznești să spui adevărul despre mușamalizarea dosarului 10 August? Cum să îndrăznești să spui adevărul despre rețelele de trafic de persoane protejate de „demnii” magistrați din Caracal? Cum să spui adevărul despre distrugerea Dosarului Țăndărei? Despre criminali în serie eliberați? Despre mafia lemnului mână în mână cu procurorii? Cum să spui adevărul despre Dosarul Revoluției? Cum să spui adevărul despre retrocedări abuzive consfințite în instanțe corupte?!

  Poate nu ați înțeles, tovarăși jurnaliști, dar menirea meseriei dumneavoastră este să pupați în cur „prestigiul justiției” și „demnitatea magistraților”. Doar știe orice student la jurnalism că menirea presei într-o democrație este de a fi ospătarul „imaginii justiției”. Voi nu stunteți ziariști, voi sunteți firma de publicitate personală a CSM… Adevărul nu interesează pe nimeni, imaginea (minciuna) este cea care interesează această breaslă de borfași, denumită abuziv magistratură. Acești paraziți cu pensii speciale au impresia că merită respectul. Nu, nu merită niciun respect. Și o spun sutele de condamnări la CEDO ! O spun procesele interminabile unde mori cu justiția în mână!

  Asemenea tupeu se trage fix din securiști de genul Tudorel Toader și Taica Lazăr. Sinistre fosile securiste ale unei „justiții” care băga oameni nevinovați în pușcărie. Descendenții lor, în prezent, protejează bănci, protejează multinaționale și protejează pedofili, violatori și ucigași. Toți putred de bogați și toți bolnavi de aroganță și „prestigiul” castei lor corupte.

  CRITICA ESTE INTERZISĂ! ȘI EI CICĂ APĂRĂ STATUL DE DREPT ȘI DEMOCRAȚIA… ȘI ÎN COREEA DE NORD SE VORBEȘTE NUMAI FRUMOS DESPRE MAGISTRATURA DE ACOLO. CE PRESTIGIU CRED CĂ AU MAGISTRAȚII CU EPOLEȚI DIN COREEA DE NORD…. APROAPE CA ÎN ROMÂNIA!