G4Media.ro

Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă cheamă deputaţii europeni români să voteze împotriva Raportului…

Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă cheamă deputaţii europeni români să voteze împotriva Raportului Matic, care își propune să facă avortul un drept garantat de Uniunea Europeană

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti Aurel Percă, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, a adresat un apel deputaţilor europeni români în care le solicită să voteze împotriva Raportului Matic, care este caracterizat ca având o perspectivă „unilaterală” pe tot parcursul său, în special cu privire la problema avortului, relatează Agerpres.

„În sesiunea din 23/24 iunie 2021, plenul Parlamentul European este chemat să dezbată şi să voteze Raportul Matic – „Raportul privind situaţia sănătăţii şi drepturilor sexuale şi reproductive în Europa, în cadrul sănătăţii femeilor”, pregătit de deputatul socialist croat Predrag Fred Matic. Solicităm tuturor deputaţilor europeni din România să ia în considerare sensibilitatea şi complexitatea problemei în cauză, atenţionând asupra faptului că, deşi sunt menţionate necesităţi precum asistenţa maternală, accesul la igienă, stoparea violenţei împotriva femeilor, accesul la vaccinuri, Raportul Matic se poziţionează clar în favoarea promovării unei agende ideologice îndreptate împotriva dreptului la viaţă şi a dreptului părinţilor de a se pronunţa asupra educaţiei pe care o primesc copiii lor”, afirmă Aurel Percă.

În document este reiterată poziţia Comisiei Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), care printr-un document de poziţie cu privire la Raportul Matic, publicat pe 17 iunie 2021, „constată, cu regret, că proiectul de rezoluţie este caracterizat de o perspectivă unilaterală pe tot parcursul său, în special cu privire la problema avortului, care nu ţine seama pe deplin de situaţiile de viaţă ale persoanelor în cauză şi de drepturile lor umane corespunzătoare”.

„Obiecţiunea pe motive de conştiinţă este un drept fundamental garantat de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Totodată, CEDO a afirmat foarte clar că nu există un drept fundamental la avort, iar copilul încă nenăscut nu este exclus de la protecţia oferită de dreptul la viaţă garantat de articolul 2 din Convenţie. Biserica Catolică afirmă că ‘fiinţa umană, încă de la concepţia sa, trebuie respectată şi ocrotită în mod absolut în integritatea sa’ (Catehismul Bisericii Catolice, Compendiu, nr. 470)”, arată arhiepiscopul.

Totodată, în apel li se atrage atenţia deputaţilor europeni din România asupra Opiniei minoritare despre raportul deputatului croat, care precizează că „prezentul raport (Raportul Matic – n.r.) nu este riguros din punct de vedere juridic, şi nici formal”.

„Acţionează dincolo de competenţa sa, abordând aspecte precum sănătatea, educaţia sexuală şi reproducerea, precum şi avortul şi educaţia, care sunt competenţele legislative ale statelor membre. Consideră avortul drept un presupus drept al omului, inexistent în dreptul internaţional, ceea ce încalcă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în sine şi principalele tratate obligatorii, precum şi jurisprudenţa CEDO şi a CJUE”, se arată în documentul citat.

„Raportul Matic solicită ca educaţia sexuală să fie introdusă cu caracter obligatoriu în statele membre, atât în şcolile primare şi secundare, cât şi pentru copiii neşcolarizaţi. Comisia pentru Învăţământ din cadrul CER a afirmat anterior necesitatea ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară, care includ componente de educaţie sexuală, astfel încât acestea să se facă numai la cererea părinţilor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora. Fiecăruia în parte şi tuturor nu ne este indiferent cine şi în ce fel ne reprezintă politic valorile şi interesele sociale. În numele Bisericii Catolice din România, îndemnăm deputaţii europeni români să promoveze valorile demnităţii umane, să sprijine familia şi să respecte viaţa, din momentul conceperii ei şi până la sfârşitul ei natural, votând împotriva Raportului Matic”, se mai arată în Apelul Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti Aurel Percă.

Foto: Aurel Percă / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

 1. Alo, nu mai suntem in Evul Mediu. Medicul e singurul in masura sa hotarasca. Popii ar trebui sa-si vada de sclavii lor, sa le interzica alora ce vor ei, da sa ne lase pe restul in pace.

  • Daca nu suntem in Evul Mediu, ar trebui sa nu macelarim copiii nenascuti. Ar trebui sa aratam ca pretuim viata mai mult decat in Evul Mediu, sa o aparam, asa cum face si episcopul. Nu ar trebui sub pretextul unei mincinoase libertati sa se interzica dreptul la viata nimanui, chiar daca e lipsit de aparare.

  • Tovarashu Perca, ia mai vedeti-va de ale voastre si lasati lumea in pace.
   Ați zapacit oameni care erau intregi la minte.

  • potolitul, daca episcopul pretuieste atat de mult viata, de ce nu adopta 4-5 prunci? Sa fie el exemplu de mare iubire pentru viata. Sau copii din casele de plasament nu mai intra in categoria celor cu drept la viata?

 2. Capetele bisericesti trebuie sa isi vada de religie, Mos Craciun, Iepusarul de paste si Alba ca Zapada. Sa lese educatia oamenilor educati.

  • Pai asta, fac, desteptule.
   Biserica considera avortul un pacat.
   Deci, o fata bisericeasca cum poate sa spuna altceva?

  • Aici nu e vorba de basme, e despre dreptul la viata. La ce mai foloseste educatia daca bunastarea e cladita pe uciderea copiilor nenascuti, lipsiti de aparare?

  • Mr. B, interesant cum, voi astia care sustineti „dreptul la viata a pruncilor nenascuti” ignorati persoanele ca dau acea viata. De ele nu va pasa, nu va intrebati daca acea viata a ales sa dea alta viata, daca nu cumva ii este pusa viata in pericol sau chiar daca isi doreste acest „prunc”. Dreptul la viata il au in primul rand cei nascuti. Ignorantule.

 3. Doar ceașcă știa că dacă vrei să faci treabă trebuie să dai cu biciul poporului român pt că așa a fost obișnuit de a lungul timpului, ce fericiți sunt decrețeii acum că datorită lui nu au fost chiuretați, chiar dacă nu a ținut, așa cum consideră mulți, cu oamenii a fost un patriot, a ținut cu patria nu ca jafurile postdecembriste, niște scursuri ale foștilor securiști și comuniști care au mâncat din palma lui, iar ei și odraslele lor acum mari capitaliști au vândut și distrus absolut tot inclusiv resursa umană.

  • a tinut cu mã-ta. un criminal.

 4. O asociatie formata exclusiv din barbati vrea sa decida asupra corpului femeilor.

 5. Cine va mai face avort daca lumea se umple de homosexuali si lesbiene ?!
  Sau poate nu stiu eu ca barbatii / femeile care se iubesc pot ramine insarcinati / insarcinate si pot naste prunci …..

  • Homosexualii există din cele mai vechi timpuri. Nu i-a creat „propaganda progresistă” în ultimii 10 ani de nicăieri stați calm. Dacă aveți impresia că orientarea sexuală diferită e ceva boală contagioasă care să ducă la eradicarea vieții pe Pământ atunci somn ușor vă doresc!

  • Ce vorbești, bai Einstein, uită-te la numărul lor în funcție de generație. De când a început propaganda progresistă numărul se dubleaza la fiecare generație. La gen Z sunt deja 15-16%. „Asa e de când lumea”, spuse deșteptul pământului.

 6. Interesant cum peste tot unde exista subiecte de disputa in interiorul UE, apar aceleași câteva cozi de topor putiniste, care umplu secțiunea de comentarii de putoarea pestilențială specifica, dându-se drept mari pisdisti anti USR sau anti PNL. Ținând cont de faptul ca modul de a opera a putinistilor este băgatul de strâmbe pe internet, se pune întrebarea de ce site-urile respectabile de știri nu moderează sau desființează secțiunea de comentarii?

  • Nu ai ce să-i faci Vlade, în societate sunt destule cârpe-n c..r și crampe umane. Ăștia de mai sus probabil nu au avut contact cu uterul unei femei.

 7. Reagan spunea: Curios cum toți cei care sustin avortul s-au născut deja. Gânditul pare interzis la marxiști. Avortul ca drept presupune că nici copiii doriți nu sunt persoane….duh. ..Dacă nevasta-ta e gravida și cineva îi provoacă pierderea sarcinii, nu va mai fi omor, pt că nu mai e vorba de o persoană cu vreun drept.

 8. Dacă popa ăsta era femeie atunci chiar își folosea neuronii pentru gîndit…

 9. @ Alex

  Eu nu pot afirma ca homosexualii nu exista din cele mai vechi timpuri . Homosexualul este o ,,creatie ” a haului sau mental si spiritual .
  Dar pot afirma si sustine ca homosexualitatea este o deviatie a creierului . O anormalitate . Este ceva nefiresc . Homosexualii sint liberi sa traiasca dar nu sa impuna comportamentul lor intim ca pe ceva firesc .

  @ razvratitul

  Care popa nu te lasa in pace ? De trefla sau de romb ?
  Popi exista in capul tau extrem de inutilizat . Poate ai vrut sa te referi la preoti . Chiar si asa ; sa imi spui daca exista un preot care iti impune ceva .

  @ marinel

  Cind joci carti confunzi popa cu dama ? Scoala mare ; s-a facut ziua .
  In plus ; o femeie nu poate fi preot . Sau poate ca da . In comunitatile de cretini .

 10. o femeie, spalata pe creier de teoriile sexomarxiste poate sa-si faca , un avort de la a la z. pentru ca e independenta si puternica?
  sau trebuie sa vina cineva educat si specializat pe banii colectati de la toti ca sa execute crima ?
  lasand tehnicalitatile la o parte viata copilului nu trebuie lasata la decizia parintilor asa cum nu e lasata nici dupa nastere.

 11. Avortul e crima.

 12. auzi avortul crima, ba atata va zic, vedeti-va de treaba voasta si nu mai ziceti la lume cum sa traiasca. aparent adolescenta aia din usa e mai destepata ca voi toti la un loc.

 13. abia aștept să evolueze suficient știința astfel încât să poată prelua barbații sarcina și să o ducă la capăt.
  sunt curios câți dintre voi, ”apărătorii vieții”, veți fi de acord să preluați o sarcină pe care mama nu o dorește – că doar viața nenăscutului e sfântă, nu-i așa?
  vă veți înghesui să vă înscrieți pe liste 🙂

  • Daca o proasta sau un prost nu doreste o sarcina sa foloseasca metode contraceptive .
   Atit de multi dobitoci si atit de multe dobitoace pentru care viata inseamna numai sex ….
   Exista metoda calendarului , exista sterilet , exista prezervativ , exista pilule contraceptive , ….. fix pentru nesatuii si nesatulele de sex .
   Sexul este pentru concepere de prunci nu pentru satisfacerea placerilor abjecte ale unuia sau alteia .
   Oamenii intregi la cap se infrineaza de la sex miecurea , vinerea , de simbata la apusul soarelui si pina luni dimineata ( unii chiar si lunea ) , in perioada posturilor crestinesti , in perioada modificarilor morfo-functionale ale ale aparatului genital feminin , ….
   Dar nu , noi sintem depravati si vrem numai si numai sex ( eventual bautura , mincare si muzica proasta cit mai mult ) .
   Needucati , imorali si amorali , imbecili si decadenti .

 14. Ca de obicei, numai bărbați comentează despre ce se întâmplă cu corpul femeilor. Bai dragi bărbați, nu degeaba I se spune embrion, zigot, făt, unui „copil” nenăscut, pentru ca nu e încă om. Nu degeaba când o femeie suferă un avort spontan nu face nimeni înmormântare, ca nu are cui. Nu plânge nimeni după un embrion. Nu ii spune nimeni condoleanțe mamei ca i-a „murit” embrionul. Știți foarte bine ca dacă ați fi fost voi femei ați fi fost pro avort, nici nu merita dezbatut. Și pentru toți cretinii care spun ca ce se bucura acum decreteii ca s-au născut, va întreb și eu: cum ar fi fost triști dacă nu se nășteau? Și va mai spun ceva. Data viitoare când mai spuneți cum avortul e crima, sa spuneți va rog și ca bărbații care ucid in război sunt criminali. Dar nu… Bărbații și-au dat derogare singuri sa ucidă de mii de ani oameni în război pentru ca asa vor ei și nimeni nu zice nimic.

  • In sfarsit un comentariu legitim, iti multumesc.

  • Draga „Cineva”, da-mi voie sa apreciez comentariul tau si sa afirm ca gandirea ta este foarte realista !
   Alatur, insa, o logica pe care as propune a fi impusa in aceasta lege pentru care se bat cu atata fervoare cetatenii anti-avort : haideti sa incepem prin a reconsidera scara conceptiei la viata, asupra careia ei afirma ca insasi mama n-ar mai avea drept inca de la conceptia din uter, de la ceva mai devreme, inca de la iesirea spermei ! De aceea, propun ca niciodata, un barbat sa nu mai aiba voie a-si arunca sperma la wc sau oriune, necontrolat, aceasta fapta trecand in lista celor care se impotrivesc vietii si sa fie pedepsita crunt ! Cum ziceti, barbatilor ce hotarati asupra sortii femeilor care raman gravide, nu este viata inca din spermatozoizii vostri pe care-i aruncati atunci cand va masturbati…? Hai sa introducem in lege si interzicerea acestei operatii, oameni indarjiti impotriva femeilor…!

 15. Institutia bisericii trebuie inchisa, bisericile trebuiesc daramate si construite in loc spatii utile sociatatii.