G4Media.ro

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului îl corectează pe IPS Calinic: Nu s-a transmis…

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului îl corectează pe IPS Calinic: Nu s-a transmis niciun ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfinţită din cristelniţă în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Dimpotrivă

IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeș și Muscel, informa ieri, la digi24, că a transmis o circulară prin care le-a cerut preoților din județul Argeș să evite să mai scufunde copiii cu capul în apă, după tragedia de la Suceava, când un bebeluș a murit imediat duăpă ce a fost botezat. Acum, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului iese cu un comunicat oficial în care precizează că îndrumările trasmise au ca scop responsabilizarea preoțior pentru evitarea unor situații tragice, dar că în niciun caz nu s-a recomandat schimbarea ritualului sau a rânduielilor bisericești, că „nu s-a dat niciun ordin prin care să se interzică a afundarea de trei ori a copilului în apa sfinţită din cristelniţă în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt (…)”.

„(…) Dimpotrivă, în cuprinsul adresei (care ar fi fost transmisă de IPS Calinic n-red.) se menţionează că, în conformitate cu prevederile canonice (…), botezul ortodox se săvârşeşte prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc. Îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare şi au ca scop strict sporirea responsabilităţii preoţilor în scopul evitării unor situaţii tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm”, se arată în comunicatul oficial transmis de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

În intervenția avută ieri la Digi24, IPSD Calinic s-a arătat chiar exasperat de obiceiul botezului, subliniind că el însuși are temere atunci când trebuie să efectueze botezul.

„(…) E pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să știți. Eu m-am temut mereu și mă tem. Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine urc munții și fac alpinism”, a comentat IPS Calinic la Digi24.

Înaltpreasfințitul a explicat că în special preoții care sunt tineri și fără experiență ar trebui să evite să mai oficieze astfel de evenimente. Iar în cazul în care se oficiază botezul, trebiuie evaluată atent starea copilului.

„Unii spun că e copilul pe moarte și-l botează și așa. Păi dacă el e pe moarte și-l botezăm, adică hai să ne grăbim… Cine acceptă așa ceva, grabă aceasta…nu-i de recomandat, Doamne ferește… Am dat aceste îndrumări ca preotul care nu are siguranță, nu are încredere în el, care se îndoiește, neapărat el să nu mai facă  botezul. Să cheme, că sunt destui colegi, vecini în cuprinsul protopopiatului și este obligatoriu ca să fie însoțit și ajutat”, a comentat IPS Calinic la Digi24.

După ce mesajul Înalpreasfințitului Calinic a fost preluat în toata presa, a venit si comunicatul oficial al Arhiepiscopiei care aduce o nouă abordare explicațiilor date:

„ Având în vedere unele interpretări greșite apărute în spațiul public cu referire la îndrumările transmise de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, personalului clerical din cuprinsul unităților de cult referitoare la săvârșirea Tainei Sfântului Botez, dorim să aducem următoarele lămuriri: (…) Nu a fost şi nu este vorba de schimbarea ritualului/rânduielii săvârşirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înţelepciune şi răbdare la anumite situaţii pe care le întâlnim în viaţa comunităţii de credincioşi. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepţia situaţiilor de necesitate: când bebeluşul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilităţi fizice. Numai pentru aceste situaţii, şi nu ca o regulă generală pentru toate slujbele de Botez, s-a prevăzut ca pruncul să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfinţită din cristelniţă, până în zona căilor respiratorii şi apoi să se toarne cu ajutorul mâinii apă sfinţită peste creştetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, va rămâne mereu fidelă respectării tradiției și canoanelor Bisericii Ortodoxe”, se precizează în comunicat, publicat și pe contul de facebook al Arhiepiscopiei.

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Adică Arhiepiscopul spune una și Arhiepiscopia alta ? Spunea cineva aici că ”unde e ierrarhul, acolo e Biserica”. La Argeș e altfel ?

  • NU NE MAI FACEM BINE !
   Eu propun asa ca acest gest la care tine asa de mult POPII sa-l faca la libera alegere darrrrr mare atenție daca copilul moare su suferă traume de pe urma acestui gest sa raspunda in fata legii si sa fie calificat la sectiunea omor! Ce ziceți națiune putem să trecem și noi la un nivel de CIVILIZATIE acceptabil.
   Mentionez ca PREOTII POPII sau ce se cred nu fac parte din categoria la care legea nu se aplica.
   PS. Este destul cat rau au făcut aceste ființe lipsite de umanitate și empatie. Indiferent prin câte greutăți sau probleme a trecut omenirea biserica a trăit pe picior mare mare$$$

  • Din punct de vedere spiritula cand copilul este atins de apa sfiintita si slujba prin care preotul isi exprima intentia de a boteza copilul este de ajuns.
   E ca la noi, o singura picatira de sange este de ajuns pentru a incheia Contracutul. Restul este pentru show si efect pdihologic , iar copilul netinand minte acest spectacol facut pt a justifica „donatiie” substantiale , face afundare de trei ori in apa, lucru inutil pentru cel botezat.
   Avem si noi marii nostii preoti si ilustrii venerabili! Nu mai vorbiti aiurea, ca nu mai tine!

 2. Asta n-a priceput, a luat-o de buna.
  Interzicerea obiceiului ala periculos e pentru consumul prostimii, nu o instrucțiune reala pentru intermediarii zeilor.

 3. DOAMNE, nu le mai ajunge…! De ce trebuia să vină cu o așa zisă clarificare la ceea ce a spus ÎPS Calinic? Ne vreți proști!
  Biserica Ortodoxă se duce de râpă! Păcat!

 4. Care-i chestia cu „intreita afundare”? Asta a fost transmisa pe cale divina sau a fost fixata de popi, ca sa se deosebeasca ortodocsii de restul crestinatatii? Nu cred ca toti crestinii care s-au botezat pana acum au fost toti „intreit afundati”, unora li s-a facut doar semnul crucii cu apa sfintita! Asta inseamna ca botezul lor nu este valabil pentru ca n-au fost „intreit afundati”? Asta inseamna ca restul crestinatatii sunt pagani, pentru ca botezul nu e valabil? Eu credeam ca simbolismul sacramentulului botezului, scufundat in apa sfintita sau doar facut semnul crucii cu apa sfintita si ceea ce spune preotul, astea fac diferenta. Din punctul meu de vedere, „intreita afundare” face parte din categoria talibanismelor (orgoliilor) teologice, n-are niciun fundament in ceea ce s-a vrut crestinismul sa fie, ci doar in ceea ce au vrut popii sa fie!

 5. ”Nu s-a transmis niciun ordin”
  Credeam ca in crestinism e vorba de iubire nu de militie.

 6. Din păcate nu e singurul caz in care un nou nascut moare după botez. Înalt preasfințiții sau prea fara indurarere încep să fie frati cu IROD. Una e să-l iei pe ”presfințit” si sa il tIi cu capul sub apă pană i se dilată retina si alta e să pui in pericol viata unuia fara apărare la tentativa de innec. Sa nu uitam că botezul poate fi realizat si prin turnare si numai prin scufundare. îN FOND SFANTUL DUH NU VINE DUPĂ PROSPECT.

 7. Preotime primitiva ca si cultul in sine. Dar la romani tine, nu-i asa?

 8. nu se dezmint idiotzi!

 9. Întreita scufundare adică întreita prostie.De ce depinde botezul că sa fie valid de cantitatea de apa?Turnarea unei mici cantități de apă pe creștetul copilului ar fi suficientă pt botez .Legile care le a făcut un om sau mai multi le poate schimba alt om.Nu sunt coborâte din cer și nici lingurița comuna pt împărtășanie nu e .

 10. Vrem spitale și nu catedrale.
  Aveți spitale multe și veți mai avea.
  Oculta vrea neaparat să suprime orice formă de libertate,
  Libertate de miscare , de opinie și mai nou religioasă,
  Stalin a fost sprijinit de multi idioți.
  Scriitori, cu doctorate dar tot idioti .
  Erau numiți idioți utili.
  Și pe aici unii aplaudă că li se încalcă toate drepturile.
  Sigur nu au toți doctorate .
  Unii primesc bani alți vor să se facă utili.

 11. Adica ce vrea sa spuna, cei care sunt catolici nu sunt botezati?
  se da de trei ori cu apa pe cap si asa e normal.
  botezul se poate tine si printr-o simpla slujba nu cum a zis CTP,
  uita la asta nu m-am gandit, ca seamana cu o inecare controlata ca la inchisoarea aia.
  de acum incolo depinde de parinti daca vor sa isi distruga copilul ori accepta doar sa fie udat pe cap

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.